Hlavní obsah

Putin nepoužívá mobil ani internet. Zběh z Kremlu popsal izolaci prezidenta

Foto: DPA / The Kremlin Moscow, ČTK

Podle bývalého člena prezidentské ochranky Gleba Karakulova žije Vladimir Putin (na snímku) v „informačním zámotku“.

Reklama

Rozhovor s uprchlým důstojníkem bezpečnostní služby FSO, který měl na starosti utajenou komunikaci ruského prezidenta během výjezdů, zveřejnil investigativní web podnikatele Michaila Chodorkovského.

Článek

Na veřejnosti se objevilo unikátní svědectví jednoho z bývalých příslušníků Federální ochranné služby (FSO), který do loňského podzimu pracoval v komunikačním oddělení ruského prezidenta Vladimira Putina.

Kapitán Gleb Karakulov v říjnu podle vlastních slov uprchl spolu s manželkou a dcerou během služební cesty v Kazachstánu, protože se nemohl smířit s útokem na Ukrajinu.

V rozhovoru, který zveřejnil projekt Dossier Center dříve vězněného ruského oligarchy Michaila Chodorkovského, někdejší důstojník prezidentské ochranky odhalil své postřehy z třináctileté služby. Potvrdil zprávy, že se Putin od začátku šíření nákazy covidu-19 uzavřel do přísné izolace a úzkostlivě dbá na bezpečnostní opatření.

Rozhovor byl podle webu natočen už na konci minulého roku. Se zveřejněním se čekalo do doby, než bude Karakulov a jeho rodina v bezpečí. Údaje, které o sobě bývalý člen FSO uvedl, si investigativní web potvrdil z různých dostupných zdrojů.

Muž, kterého Dossier Center označuje za nejvýznamnějšího zběha z ruských bezpečnostních služeb po začátku agrese proti Ukrajině, nejprve podrobně vylíčil okolnosti svého útěku. Následně se věnoval Putinovi.

Popsal ho jako velkého pracanta. Na zahraničních cestách podle něj prezident býval vzhůru ještě do dvou až tří hodin v noci moskevského času. Prozradil také, že při cestách po Rusku se Putinovi hostitelé časově přizpůsobují - například jednání na Kamčatce se konalo v noci tamního času, aby odpovídalo časovému pásmu v ruské metropoli.

Jako expert na zabezpečenou komunikaci Karakulov poznal, do jaké míry je Putin v tomto ohledu opatrný. „Mobil nepoužívá. Za celé roky mojí služby jsem ho nikdy neviděl s mobilem,“ řekl Karakulov, který pracoval v komunikačním zabezpečení Kremlu od roku 2009.

Zatímco s ruským premiérem Michailem Mišustinem jezdil na cesty člověk, který měl na starosti elektronický diář nebo přístup k síti, u Putina to prý nebylo potřeba.

„On opravdu nepoužívá internet ani telefon. Všechny informace, které dostává, jsou pouze od lidí, kteří jsou mu bezprostředně blízcí. Žije v jakémsi informačním vakuu, “ popsal uprchlý důstojník.

Zatímco do roku 2020 Putin velmi často cestoval, po rozšíření covidu se „posadil do bunkru“ a cesty výrazně omezil. Všichni, kteří s ním přicházejí do osobního kontaktu, podstupují dvoutýdenní karanténu. Prezidentovi pobočníci podle Karakulova musejí i několikrát za den absolvovat PCR testy na výskyt koronaviru.

Od srpna nebo září 2021 začal Putin k cestám často používat místo letadel speciální vlak, který zvenku vypadá jako běžná souprava ruských drah. Důvody jsou bezpečnostní - zatímco všechna letadla jsou monitorována řídicími službami, jízdu obyčejného šedého vlaku nikdo nesleduje.

Komentář: Jaké by bylo Rusko po Putinovi

Náhlý či přímý skok od militaristické, nespravedlivé a jednotlivcem hluboce pohrdající společnosti k fungující parlamentní demokracii je bohužel v Rusku nemožný.

Na cestách se pro Putina připravují speciální bezpečnostní opatření. Prezident má k dispozici poměrně velkou komunikační kabinu pro utajené hovory, která je odolná proti odposlouchávání.

Zabezpečenou komunikaci mají i jachty, které Putin používá. Karakulov také popsal, jak loni v říjnu před Putinovou návštěvou v Kazachstánu zaváděl telefonické spojení do protileteckého krytu na ruské ambasádě v Astaně. Podle něj se ruský prezident prostě bojí.

Z prezidentských venkovských rezidencí prý Putin nejčastěji jezdí do Valdaje v Novgorodské oblasti. V těchto sídlech má prezident k dispozici stejně vybavené kanceláře. Občas nechává vypouštět falešné informace, že se nachází jinde.

„Stalo se, že jsem věděl, že je v Soči. V pozadí je zapnutá televize, jdou zprávy, ukazují, že měl nějaké setkání v Novo-Ogarjovu. A ptám se kolegy v Soči: ‚Už odešel?‘ Ne, říká, že sedí,“ vylíčil bývalý příslušník ochranky.

Spekulace o vážném onemocnění prezidenta Karakulov nepotvrdil. Putin je na tom podle něj zdravotně lépe než mnoho jiných lidí v jeho věku. „Má každoroční lékařské prohlídky,“ uvedl.

Spekulace o Putinově zdraví

Záběry ze schůzky Vladimira Putina s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Kremlu opět rozvířily spekulace, které má za podložené například ukrajinská tajná služba. Že ruského vůdce zrazuje zdraví.

Bývalý Putinův „bezpečák“ nepřispěl ani novými informacemi o prezidentových blízcích. S jistotou prý mohl říci, že Putinova mladší dcera Katěrina Tichonovová má přiděleného bodyguarda od FSO. Totéž pravděpodobně platí pro starší dceru Marii Voroncovovou.

Karakulov v rozhovoru přiznal, že s odmítavým postojem k válce na Ukrajině tvrdě narazil i u vlastních rodičů. Jeho otec, bývalý voják, se prý v reakci na jeho emigraci nechal slyšet, že se přihlásí jako dobrovolník na Ukrajinu.

Ani v bezpečnostní službě se nesetkal s kritikou Putina či ukrajinské invaze. Svým bývalým kolegům přesto vzkázal, aby sebrali odvahu, přestali plnit zločinné rozkazy a pomohli zastavit „šílenou válku“.

„Máte informace, které nejsou vysílány v televizi. Já jsem viděl jen zrnko. Doplňte mě. Pomůžete občanům poznat pravdu,“ řekl Karakulov.

Prohlásil také, že Putina považuje za válečného zločince, který žije v posledních letech odříznutý od světa v „informačním zámotku“ ve svých bunkrech.

„Jeho hodnotami je jeho život a život jeho rodiny a přátel. Život vašich příbuzných a přátel ho nezajímá. Vytrhává muže z jejich rodin a posílá je na masakr na území suverénní Ukrajiny. Vůbec nemyslí na to, co se děje u nás a na Ukrajině, že přináší neštěstí, zkázu, smrt nám a bratrskému lidu Ukrajiny,“ dodal bývalý důstojník.

Reklama

Doporučované