Hlavní obsah

Výtržník z Kapitolu, který napadl nejméně šest policistů, dostal pět let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alex Gakos, Shutterstock.com

Společná fotografie Proud Boys v Michiganském kapitolu.

Reklama

Muž z Floridy, kterého prokuratura označila za jednoho z nejnásilnějších výtržníků, kteří zaútočili na americký Kapitol, byl ve středu odsouzen k pěti letům vězení, vyplývá ze soudních záznamů.

Článek

Americká prokuratura odsoudila na pět let osmapadesátiletého Kennetha Bonawitze. Člen miamské buňky krajně pravicové extremistické skupiny Proud Boys během útoku na Kapitol z 6. ledna 2021 napadl nejméně šest policistů, píše list The Guardian. Jednoho z policistů škrtil, dalšího zranil tak vážně, že policista musel podle federálních žalobců odejít do výslužby. Během střetu nosil v pouzdře na boku osmicentimetrový nůž. Ten mu policie během útoku zabavila.

„Jeho násilné a opakované útoky na několik policistů patří k nejhorším útokům, ke kterým toho dne došlo,“ napsal v soudním podání asistent státního zástupce Sean McCauley.

Podle rozhodnutí okresního soudce Jia Cobba po pětiletém trestu pro něj bude následovat tříleté propuštění s dohledem. Ministerstvo spravedlnosti doporučilo pro Bonawitze, který byl zatčen loni v lednu, trest odnětí svobody v délce pěti let a 11 měsíců. V srpnu se přiznal ke třem trestným činům, k jednomu výtržnictví a dvěma útokům na policii.

K útoku na Kapitol

Zuřil, házel nádobím a málem se sám odvezl k budově Kongresu. „Jsem zas*aný prezident. Vezměte mě do Kapitolu,“ křičel na ochranku, která odmítala přesun provést. „Prezident byl extrémně naštvaný kvůli rozhovoru s ministrem spravedlnosti a hodil obědem o zeď. Popadla jsem ručník a začala stírat kečup ze zdi,“ vypověděla na dalším z mnoha slyšení k útoku na Kapitol na adresu Donalda Trumpa někdejší asistentka Cassidy Hutchinsonová.

Bonawitz se 6. ledna vydal nočním autobusem do Washingtonu, který byl objednán pro příznivce exprezidenta Donalda Trumpa, který prohrál volby. Ti se měli původně sejít na demonstraci proti „ukradeným volbám“, což je dezinformace, kterou Trump mezi svoje podporovatele šířil. Protest ale eskaloval do agresivního střetu s policií.

Bonawitz byl jedním z prvních výtržníků, kteří vstoupili na Upper West Plaza, kde dav překročil policejní linii. Seskočil z pódia postaveného pro inauguraci prezidenta Joea Bidena a popral se se dvěma policisty Kapitolu. Jeden z nich, seržant Federico Ruiz, utrpěl vážná zranění krku, ramene, kolen a zad, uvádí server ABC.

„Myslím, že byla velká šance, že bych tam mohl zemřít,“ napsal Ruiz v dopise adresovaném soudci. Ruiz, který minulý měsíc odešel do důchodu, uvedl, že zranění způsobená Bonawitzem předčasně ukončila jeho kariéru strážce zákona.

„Bonawitz mi v přímém důsledku svého útoku na mne způsobil doživotní fyzickou bolest a nepohodlí, tělesná zranění a citovou nejistotu,“ napsal.

Poté, co mu policie zabavila nůž a propustila ho, Bonawitz během sedmi vteřin napadl další čtyři policisty. Jednoho z policistů začal škrtit.

„Bonawitzovy útoky ustaly až poté, co ho (policisté) podruhé zatlačili zpět do davu a použili chemickou látku na jeho obličej,“ napsal státní zástupce.

Během obléhání bylo zraněno více než 100 policistů. Z federálních trestných činů souvisejících s výtržnostmi v Kapitolu bylo obviněno více než 1200 obžalovaných. Asi 900 z nich přiznalo vinu nebo bylo po soudních procesech odsouzeno. Podle údajů agentury Associated Press bylo odsouzeno více než 750 obviněných, přičemž téměř 500 z nich dostalo trest odnětí svobody.

Jak to vypadá s exprezidentem Donaldem Trumpem?

Desítky vůdců, členů a spolupracovníků Proud Boys byly zatčeni na základě obvinění z 6. ledna. Porota odsoudila bývalého národního předsedu Proud Boys Enriqueho Tarria a tři jeho pobočníky za obvinění z pobuřujícího spiknutí kvůli neúspěšnému spiknutí s cílem násilně zabránit pokojnému předání prezidentské moci z Trumpa na Bidena po volbách v roce 2020.

Bonawitz není obviněn z toho, že by 6. ledna koordinoval své akce s ostatními Proud Boys, ale „plně přijal a ztělesnil jejich protivládní a extremistickou ideologii, když napadl šest strážců zákona, kteří stáli mezi davem a demokratickým procesem“, napsal státní zástupce.

Reklama

Související témata:

Doporučované