Hlavní obsah

Kongresmani doporučili obvinit Trumpa ze čtyř zločinů

Foto: Evan El-Amin, Shutterstock.com

Donald Trump.

Reklama

aktualizováno •

Zvláštní výbor amerického Kongresu, který vyšetřuje loňský útok na Kapitol, jednohlasně doporučil ministerstvu spravedlnosti obžalovat bývalého prezidenta Donalda Trumpa ze čtyř zločinů, a to včetně napomáhání vzpouře.

Článek

Výbor v pondělí uzavřel vyšetřování Trumpova jednání jakožto prezidenta v době, kdy jeho podporovatelé vtrhli do budovy Kapitolu, kde se zákonodárci chystali stvrdit vítězství Joea Bidena ve volbách z listopadu 2020. Trump výsledek voleb dodnes zcela neuznal.

„Uvědomujeme si závažnost doporučení, které dnes vynášíme. Šli jsme nicméně tam, kam nás vedla fakta a zákon. Dovedly nás sem,“ řekl člen výboru Jamie Raskin poté, co návrh na Trumpovu obžalobu oznámil.

Komise Sněmovny reprezentantů tvrdí, že Trump šířil nepravdivá tvrzení o krádeži prezidentských voleb v roce 2020 a poté vyvíjel nátlak na státní úředníky, ministerstvo spravedlnosti a svého vlastního viceprezidenta, aby pomohli jeho volební porážku zvrátit. Panel ho obviňuje z podněcování vzpoury v Kapitolu v poslední snaze udržet se u moci.

BBC již dříve uvedla, že podle několika zdrojů komise zvažovala doporučení trestního oznámení i na řadu Trumpových nejbližších spojenců, včetně Eastmana, bývalého personálního šéfa Bílého domu Marka Meadowse, bývalého úředníka ministerstva spravedlnosti Jeffreyho Clarka a Trumpova bývalého právníka Rudyho Giulianiho.

Devítičlenný kongresový výbor svoji činnost ukončí nejpozději v lednu, kdy se Kongres poprvé po listopadových volbách sejde v nové sestavě, v níž budou mít převahu republikáni, kteří odmítají další parlamentní vyšetřování události.

K útoku na Kapitol

Zuřil, házel nádobím a málem se sám odvezl k budově Kongresu. „Jsem zas*aný prezident. Vezměte mě do Kapitolu,“ křičel na ochranku, která odmítala přesun provést. „Prezident byl extrémně naštvaný kvůli rozhovoru s ministrem spravedlnosti a hodil obědem o zeď. Popadla jsem ručník a začala stírat kečup ze zdi,“ vypověděla na dalším z mnoha slyšení k útoku na Kapitol na adresu Donalda Trumpa někdejší asistentka Cassidy Hutchinsonová.

Zpráva, kterou sněmovní komise zpracovala, je pouze doporučením. Nemá žádný právní základ a její dopady budou převážně politické.

Podle BBC ministerstvo odmítlo komentovat, zda se bude ve svém rozhodování na doporučení komise ohlížet či nikoliv.

Komise také doporučila, aby byli čtyři republikánští poslanci předvoláni před sněmovní etickou komisi za to, že odmítli s komisí spolupracovat při vyšetřování.

Mezi čtveřicí obviněných je šéf republikánů ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy z Kalifornie. „Doporučení vychází z toho, že jmenovaní nevyslyšeli předvolání před komisi,“ řekl v rozhovoru demokratický poslanec z Kalifornie Adam Schiff.

V komisi usedli pouze dva republikáni. Většina ostatních se odmítla do vyšetřování zapojit. Stejně tak nechtějí připustit, že by se Trump mohl dopustit něčeho nezákonného. V rozhovorech a na sociálních sítích vyjadřují bývalému prezidentovi podporu.

Republikánský poslanec z Texasu Ronny Jackson na svém twitterovém účtu označil doporučení komise jako „vtip“ a podpořil Trumpovu kandidaturu v roce 2024.

Server The New York Times informoval, že Kongres plánuje do konce roku schválit legislativu, která bude mít za cíl, podobně jako komise pro 6. leden, zamezit podobným útokům v budoucnosti.

Zákonodárci plánují reformovat 135 let starý zákon o volebním sčítání. Nová legislativa by měla odstranit mezery ve znění původního zákona, které využil Trump a jeho spolupracovníci, když zpochybnili výsledky prezidentských voleb.

V pondělí začal také výběr členů poroty pro soud s pěti členy Proud Boys - ultrapravicové skupiny, která se podílela na útoku na Kapitol. Mezi obviněnými je i šéf skupiny Enrique Tarrio.

Jsou obvinění z konspirace, shledá-li je soud vinnými, mohou si odsedět až 20 let.

Členové obdobné skupiny Oath Keepers čelí podobným obviněním. Jeden z jejich lídrů byl už odsouzen.

Podle úřadů bylo v souvislosti s událostmi 6. ledna 2021 zatčeno přes 900 lidí. Více než polovina z nich už byla odsouzena.

Reklama

Doporučované