Hlavní obsah

Vykreslila portrét zcela nepříčetného Trumpa. A tak ji prý chtěli zastrašit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Podle některých předpovědí nová odhalení připravila Donalda Trumpa o možnost kandidovat v roce 2024 na post prezidenta.

Reklama

Výbušná a dechberoucí byla výpověď někdejší asistentky Bílého domu v Kongresu. „Trumpovské vlivy“ ji podle CNN chtěly zastavit. Nebylo by se čemu divit. I podle části republikánů poškodila Trumpovy šance na další kandidaturu.

Článek

Zuřil, házel nádobím a málem se sám odvezl k budově Kongresu. Během úterního narychlo svolaného slyšení o více než rok starém útoku na americký Kapitol zazněla nová tvrzení týkající se Donalda Trumpa, bývalého prezidenta Spojených států. Před vyšetřovacím výborem stanula Cassidy Hutchinsonová, někdejší hlavní asistentka Marka Meadowse, šéfa Trumpova Bílého domu.

Podle nejmenovaných zdrojů webu CNN bylo ale podání jejího svědectví do jisté míry ohroženo. Dva svědci, jejichž jména výbor oficiálně neuvedl, totiž vyšetřovatelům sdělili, že se je pokoušel kontaktovat někdo z „Trumpova světa“, kdo se je také nejspíše pokoušel zastrašit. Součástí této dvojice měla být právě Hutchinsonová.

Kdo je Cassidy Hutchinsonová?

Foto: IMAGO/Rod Lamkey / CNP /MediaPunch, ČTK

Cassidy Hutchinsonová při výpovědi před komisí Sněmovny reprezentantů.

Působila jako hlavní asistentka Marka Meadowse, šéfa Bílého domu, a byla přítomná na řadě klíčových schůzek a u rozhovorů v týdnech po prezidentských volbách z roku 2020. V Bílém domě začala pracovat v roce 2018, předtím zastávala pozici asistentky v americkém Kongresu.

I když sama nebyla vysokou úřednicí, pětadvacetiletá Hutchinsonová měla v jedné z nejkritičtějších dob moderní americké historie místo v první řadě a mohla tak sledovat činy výše postavených osob. S vyšetřovateli událostí spjatých s 6. lednem 2021 mluvila za zavřenými dveřmi hned několikrát.

„Dal mi vědět, že zítra vypovídáš. Chce, abych ti řekl, že na tebe myslí. Ví, že jsi loajální a že uděláš správnou věc, až tam budeš,“ zněla jedna z výhrůžek.

Jak upozorňuje web CNN, svědectví Hutchinsonové podpořilo pohled, k němuž se výbor v posledních několika týdnech ubíral – Trump měl podněcovat a podporovat povstání jakožto součást zoufalé snahy o získání druhého funkční období. Zatímco mnoho jeho hlavních poradců považovalo takové plány, které vyústily útokem na Kongres 6. ledna loňského roku, za nezákonné.

„Jsem zas*aný prezident. Vezměte mě do Kapitolu“

Jedním ze zajímavých okamžiků výpovědi byl moment, o kterém se Hutchinsonová sice dozvěděla z druhé ruky, týkal se však přímo osudného lednového dne. Trump měl být tak rozzlobený na tajnou službu, která mu blokovala cestu do Kapitolu, že se sám vrhl do přední části své prezidentské limuzíny a pokusil se otočit volantem.

K tomu mělo dojít navzdory varování agentů, že přesun k budově amerického Kongresu není bezpečný. „Jsem zas*aný prezident. Vezměte mě do Kapitolu,“ tlumočila žena slova, která měl Trump použít. Kromě snahy ovládnout volant měl napadnout i jednoho z přítomných agentů.

Muži, na něž se ve svém vyprávění Hutchinsonová odkazovala, před výborem vypovídali rovněž, šlo ovšem o veřejnosti prozatím utajené rozhovory a jejich prohlášení při úterním slyšení použita nebyla. Proti informacím, které bývalá asistentka šéfa Bílého domu vyložila na stůl, se navíc již ohradili přímo někteří zástupci tajné služby.

Hutchinsonová také vylíčila incident, jehož byla svědkem osobně a jehož spouštěčem byl Trumpův vztek. Dojít k němu mělo poté, co tehdejší ministr spravedlnosti William Barr v prosinci 2020 agentuře AP řekl, že neexistují žádné důkazy o rozsáhlém podvodu při prezidentských volbách, ve kterých Trumpa porazil stávající šéf Bílého domu Joe Biden.

Slova o oběšení Pence prý Trumpovi nevadila

„Vzpomínám si, že jsem slyšela hluk přicházející z chodby,“ vyprávěla před výborem žena. V jídelně pak viděla prezidentova komorníka, jak mění ubrus, uklízí kečup tekoucí po zdi a porcelánový talíř roztříštěný na podlaze. „Prezident byl extrémně naštvaný kvůli rozhovoru s ministrem spravedlnosti a hodil obědem o zeď. Popadla jsem ručník a začala stírat kečup ze zdi.“

6. leden 2021

Prezidentské volby na podzim roku 2020 vyhrál demokratický kandidát Joe Biden. Když však jeho volební vítězství měl v souladu s ústavou formálně potvrdit Kongres, na budovu Kapitolu zaútočil dav příznivců Donalda Trumpa.

V den útoku zemřeli celkem čtyři lidé a během následujícího dne po napadení demonstranty zemřel i jeden z kapitolských policistů. Zraněných bylo nicméně více než sto.

Znepokojující částí svědectví však byl také popis momentu, kdy měl Meadows domluvit s Trumpem o pokřiku provolávaném výtržníky na půdě Kapitolu. Ti žádali oběšení Mikea Pence, tehdejšího viceprezidenta. Meadows pak údajně řekl právnímu poradci Bílého domu Patovi Cipollonemu, že Trumpovi jejich jednání nevadí. „Myslí si, že si to (Pence) zaslouží,“ vzpomínala Hutchinsonová na Meadowsova slova.

Pence se stal před vypuknutím nepokojů terčem nejen Trumpova hněvu kvůli tomu, že odmítl zpochybnit Bidenovo vítězství ve volbách, a podílet se tak na nezákonném plánu bývalého prezidenta, který spočíval v odmítnutí výsledků z některých států.

Když výtržníci pronikli přímo do Kapitolu, právě Cipollone měl podle Hutchinsonové vtrhnout do Meadowsovy kanceláře, informovat ho o tom, co se stalo, a žádat setkání s Trumpem. „Marku, musíme něco udělat, jinak zemřou lidé a krev bude na tvých zatracených rukou. Vymyká se to kontrole,“ varoval prý právní poradce.

Trump a Meadows podle Hutchinsonové věděli také o možnosti propuknutí násilí ještě před 6. lednem; v Bílém domě byla opakována jména extremistických skupin, které se toho dne objevily v Kapitolu, a Trump dokonce věděl i o tom, že lidé, kteří 6. ledna přišli na jeho projev a kteří později pokračovali ke Kapitolu, u sebe měli zbraně.

Trump ještě v průběhu slyšení začal na obsah výpovědí reagovat na své sociální síti Truth Social. Prohlásil, že Hutchinsonovou v podstatě nezná a ohradil se mimo jiné proti tomu, že se po projevu ze 6. ledna snažil v afektu zmocnit řízení prezidentského automobilu. Na podobě její výpovědi se podle něj měly podepsat osobní antipatie.

Vyhlídky na budoucnost

Příběh skoro jako z amerického filmu – nikoliv z reality – podle CNN oněměl některé ze spolupracovníků bývalého prezidenta. Svědectví Hutchinsonové by totiž pro Donalda Trumpa mohlo mít obrovské důsledky.

„Je to rána. Je to ohromující. Je to šokující. Příběh o ‚The Beast‘ (Trumpova limuzína, pozn. red.) – nemám slov. Je to prostě ohromující,“ sdělil jeden z Trumpových poradců, jehož jméno web nesdělil. „Vykresluje to obraz Trumpa, který je zcela nepříčetný a ztrácí veškerou kontrolu.“

V následujících dnech se pak ozvaly i konkrétní hlasy. Například republikánka Liz Cheneyová, která je kvůli účasti ve vyšetřovacím výboru ostrakizována velkou částí své strany, varovala, že Trump představuje „domácí hrozbu“, které nikdy předtím nečelili. Svým kolegům také sdělila, že nejde být loajální jak k Trumpovi, tak k ústavě.

„Ukázalo se, že úsilí, na které dohlížel a do kterého se Donald Trump zapojoval, bylo ještě mrazivější a hrozivější, než jsme si dokázali představit,“ prohlásila politička v souvislosti s výpověďmi, které zazněly ve spojení s útokem na Kapitol. Republikáni podle ní nyní ohledně Trumpa čelí volbě, před kterou není úniku.

Uvnitř Republikánské strany si Trump i nadále udržuje jistou kontrolu a mnoho straníků stále stojí o jeho podporu. Podle končícího republikánského senátora Pata Toomeyho však aktuální dění poškodilo šance bývalého prezidenta na to, aby v roce 2024 získal zpět Bílý dům.

„Odhalení výboru činí jeho cestu i jen k republikánské nominaci mnohem více nejistou,“ sdělil politik v pořadu televize Bloomberg. „Nikdy neříkejme nikdy, to on se rozhodne, jestli vhodí ručník do ringu, myslím si ale, že budeme mít silnějšího kandidáta.“

Reklama

Související témata:
Cassidy Hutchinson

Doporučované