Hlavní obsah

Vzkaz z barikády: Raket se nebojíme. Kolik nás zabijí? Sto? To je málo

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ukrajinští civilisté brání svoje města. U Žitomiru stavějí barikády.

Reklama

Očitá svědectví zvláštních reportérů Seznam Zpráv z Ukrajiny. Sto kilometrů od Kyjeva civilisté stavějí barikády a čekají, až přijdou Rusové.

Článek

Ukrajinská města a jejich obyvatelé využívají každou chvíli k tomu, aby zpevnila obrannou linii před očekávaným útokem.

„Budeme se bránit, budeme dál bojovat,“ říká Ludmila, menší sporá žena se světle obarvenými vlasy. Z obyvatelky Žitomiru se teď po ruské agresi podobně jako z dalších stala odhodlaná obránkyně svého města vzdáleného zhruba 130 kilometrů vzdušnou čarou od Kyjeva.

Má na sobě lesklou péřovou bundu, ale na barikádě za městem to nepůsobí nikterak nepatřičně. Podobně oblečených civilistů je tu mnoho.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Barikádníci u Žitomiru.

Kolem nich v lesním porostu vykopali muži stovky metrů zákopů, které připomínají spletité chodby mraveniště. V nich posedávají ve skupinkách ukrajinští obránci a plní lahve hořlavinou. Ludmila s dalšími ženami trhají bílé prostěradlo na zhruba 40 cm dlouhé pásky, které potom cpou do lahví.

Molotovovy koktejly jsou municí pro civilní protiruský odpor, který se tu připravuje. Jejich výroba zaměstnává jen část osazenstva zdejší barikády. Ti, co je nevyrábějí, nosí pytle s pískem, jiní dokonce napevno svázané otepi slámy nebo pneumatiky.

Odhadujeme, že na této konkrétní barikádě může být kolem padesáti mužů v civilu a možná patnáct vojáků. Jeden z nich na místě velí. S novináři se však bavit nechce, varování před ruskými diverzanty je silnější než pokusy reportérů získat si důvěru.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Pytle s pískem jsou základní stavební materiál.

Pořídit fotografie je absolutně tabu. Obránci Žitomiru vědí, že ruské zpravodajské jednotky shromažďují každou informaci. A setkání s nimi nejsou výjimečná. Agentury informovaly, že u města Brody ve Lvovské oblasti v sobotu ráno vysadily ruské helikoptéry asi 60 výsadkářů, kteří se po střetech s ukrajinskými silami stáhli. Ukrajinští obránci je zatlačili do lesa.

Také na silnici, kterou blokuje žitomirská barikáda, jsou dvě rozstřílená ukrajinská auta připomínkou, že před ruskými jednotkami není bezpečno. „Zapisujeme to, nevíme přesně, kdo po nás střílel,“ říká policista, který je spolu s vojáky na místě.

Město Žitomír je důležitý dopravní uzel. Není divu, že místní lidé očekávají ruský útok.

Barikáda je na hlavní příjezdové cestě do města, za ní následuje další, kterou civilní obránci města pod dohledem vojáků zpevňují z velkých betonových kvádrů.

Lidé se ke službě na barikádě hlásí sami. Usměvavý čtyřicátník Boris, který pomáhá s organizací obrany města, se snaží lámanou češtinou vysvětlit, jak v náborovém středisku nejprve vybírali mladé muže mezi 18 a 40 lety, teď berou už i šedesátníky.

„Kyjev drží, my budeme také,“ říká Boris, který před lety pracoval v Brně, ale už přes dvacet let zase žije v Žitomiru, kde si otevřel stavební firmu.

„Večer sem občas přiletí raketa z Ruska, taková ta dalekonosná,“ vypráví Boris. Raket se prý ale nebojí.

„Zabije kolik? Padesát lidí? Sto? To je málo, jsme připraveni, i když nemáme dobré zprávy. Rusové se prý blíží.“

Reportéři Seznam Zpráv na Ukrajině:

Reklama

Doporučované