Hlavní obsah

Příběhy tří ukrajinských dívek, které od útlého věku bojují za Rusko

Foto: Profimedia.cz

Šestnáctiletá Ukrajinka Bohdana Nescheret vystoupila loni na podzim na pódiu po boku ruského prezidenta Putina.

Reklama

Když Rusko v roce 2014 zabralo jejich rodná města, byly ještě dětmi. Dnes se na válečném poli i sociálních sítích bijí za Rusko. Tři Ukrajinky, které se staly tvářemi ruské propagandy na okupovaném východě země.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinský server Slidstvo.info popsal osudy tří mladých Ukrajinek, které v útlém věku propadly kremelské propagandě a nyní slouží ruským zájmům.

Ukrajina si opakovaně stěžuje na to, že Rusové v okupovaných oblastech ukrajinským dětem násilně vštěpují proruské postoje. Mariupolské úřady nedávno uvedly, že ruští okupanti ve školách dětem ukazují zbraně a učí je nenávidět (psali jsme zde).

„Ničí je, jak jen to jde, a vymazávají jejich příslušnost k ukrajinskému národu. Chtějí si vychovat bojovníky, jakési janičáře, kteří pak půjdou proti Ukrajině,“ tvrdí Dara Gerasymčuková, která je poradkyní ukrajinského zmocněnce pro práva dětí.

Krycí jméno „Dcera“

Šestnáctiletá Bohdana Nescheret pochází z východoukrajinského města Alčevsk v Luhanské oblasti. Když Rusko v roce 2014 anektovalo Krym a zmocnilo se části Donbasu, byla ještě dítě. Poprvé na sebe upozornila už ve svých devíti letech. Proslavila se tehdy tím, že ruským vojákům recitovala básně.

Dnes jí je šestnáct let a pod krycím jménem „Dcera“ působí jako vojínka v povstalecké brigádě Prizrak (v překladu brigáda Duchů), která spadá pod Luhanskou lidovou republiku, jednu ze samozvaných separatistických republik na Donbase. Bojuje v ní i její otec, Roman Nescheret, který před ruskou okupací pracoval pro Státní bezpečnostní službu při ukrajinském ministerstvu vnitra.

K příslušnosti k proruským jednotkám se dívka hrdě hlásí i na sociálních sítích. Sdílí zde propagandistická videa i fotografie sebe samé se zbraní v ruce a v tričku s písmenem Z, které se stalo symbolem ruské agrese na Ukrajině. Na jednom ze snímků ještě coby dítě pózuje vedle Oleksije Mozgovova, velitele Prizraku.

„Já, Bohdana Romanovna Nescheret, jsem vojínka brigády ‚Prizrak‘. Jsem vlastenka své republiky,“ píše pod záběry například.

Svou chvilku slávy zažila v září loňského roku, kdy se objevila na pódiu po boku ruského prezidenta Vladimira Putina během koncertu na oslavu připojení čtyř ukrajinských regionů k Ruské federaci.

Poté, co na moskevském Rudém náměstí přečetla několik svých básní, se jí Putin zeptal, zda už měla možnost vydat svou vlastní sbírku poezie. „Máte dost na sbírku? Vydejme malou knížku… Zeptám se svých kolegů,“ řekl pak Putin a slíbil, že s vydáním osobně pomůže.

Svá slova, vypadá to, myslel vážně. Dívka na sociálních sítích už stihla sdílet návrhy přebalu, který by chystaná kniha s názvem Ódy na Donbas měla nést.

Foto: Profimedia.cz

Bohdana Nescheret během setkání s ruským prezidentem.

Krycí jméno „Hvězdička“

Podobný příběh jako Bohdana Nescheret za sebou má i třiadvacetiletá Anna Lisovenko z donbaského města Makijivka, která je známá pod krycím jménem „Hvězdička“.

Jak sama ráda zdůrazňuje v rozhovorech i ve svých videích na sociálních sítích, válka ji zastihla, když byla ještě dítě. Do pomoci okupačním jednotkám se prý zapojila okamžitě, protože chtěla být užitečná ruskému lidu. Začala navštěvovat ruský prapor, který se usídlil nedaleko jejího domova. Vojákům prala oblečení, uklízela po nich a čistila jim zbraně.

V roce 2019 se pak stala členkou parlamentu mládeže Doněcké lidové republiky, ze kterého vychází budoucí představitelé okupační správy.

Poté odjela studovat ekonomii do Moskvy. Když ale Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, vrátila se na území okupované Doněcké oblasti a vstoupila do ruského mezinárodního praporu Pjatnaška. V prosinci loňského roku se pak stala součástí povstalecké brigády Veteráni, kde zajišťuje komunikaci mezi vojáky a velením.

Velmi aktivní je také na sociálních sítích. Frekventovaně zde sdílí snímky, na kterých pózuje s vlajkou Ruské federace i samozvané Doněcké lidové republiky nebo vycpanými plyšovými zvířátky vedle zbraní.

Ukrajinské webové stránky, které udržují seznam lidí považovaných za nepřátele Ukrajiny, „Hvězdičku“ vedly zprvu jako oběť psychologického násilí ruské propagandy, nyní na nich figuruje jako bojovnice ilegální ozbrojené jednotky.

Krycí jméno „Mašle“

Další mladou Ukrajinkou, která se dala v útlém věku do služeb ruské propagandy, je dvacetiletá Nastya Bartenjova z Doněcké oblasti. Když ruské síly vtrhly do jejího rodného města Jenakijevo, bylo jí 11 let.

Spolupráci s proruskými silami zahájila nejdříve coby vojenská zpravodajka, později ale začala sloužit v ruské armádě, čímž se jí údajně splnil dávný sen. „Sloužím v ozbrojených silách Ruské federace. Nemohu tomu uvěřit,“ popisuje Nastya, která má stejně jako Anna na starosti vojenskou komunikaci.

Kolegové z jednotky, ve které působí, ji přezdívají Mašle, kvůli jejímu nápadnému vzhledu. Dívka je prý známá tím, že vždy nosí nalakované dlouhé nehty, prodloužené řasy a dokonale upravené vlasy.

Stejně jako první dvě zmiňované dívky i Nastya je velmi aktivní na sociálních sítích. Na platformě Telegram provozuje účet s názvem Nastya ve válce, kde sdílí propagandistické příspěvky.

Reklama

Doporučované