Hlavní obsah

Z výletních lodí se stávají tikající virové bomby. Nákaza se rychle šíří

Foto: Shutterstock.com

Výletní loď Oasis of the Seas společnosti Royal Caribbean International kotvící u pobřeží Haiti v Karibském moři.

Reklama

Americké zdravotnické úřady evidují nárůst případů nákazy norovirem na palubách výletních lodí poprvé za desetiletí.

Článek

Virologové se domnívají, že za to mohou mírnější cestovní omezení a raketový nárůst cestujících na zaoceánských plavbách po slabších letech způsobených pandemií covidu-19, informovala CNN.

Od začátku letošního roku úřady evidují 13 ohnisek nákazy norovirem na palubách výletních lodí, což je nejvíce případů od roku 2012 a více než za celý loňský rok.

Poslední případ šíření viru úřady zaznamenaly v červnu na lodi společnosti Viking Cruises, která plula z Islandu do New Yorku. Nemoc postihla 110 cestujících a osm členů posádky. „Máme podezření, že se naši pasažéři infikovali v jedné z islandských restaurací, když loď kotvila v tamním přístavu,“ řekl CNN zástupce společnosti Viking Cruises.

Přeplněné paluby cestujících

Celkem se na výletních lodích tento rok nakazilo skoro dva tisíce lidí, informovalo americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC, pozn. red.). Problémy při svých cestách evidovalo pět společností.

Zákon ukládá společnostem, aby případy nákazy norovirem hlásily CDC před příjezdem do amerického přístavu nebo v případě, že virové onemocnění zasáhne dvě procenta cestujících a posádky.

Podle údajů CDC případy na výletních lodích mezi lety 2006 až 2019 trvale klesaly. Po vypuknutí pandemie koronaviru americký zdravotnický úřad vydal sérii upozornění týkajících se cestování, mimo jiné doporučil lidem vyhýbat se plavbám na výletních lodích. To mělo za následek, že mezi lety 2020 až 2021 byl počet nákaz virem téměř nula, napsal časopis Forbes.

Podle mezinárodní asociace Cruise Lines je pravděpodobné, že objem cestujících přesáhne počet cestujících z roku 2019 o 106 procent. Výletních plaveb by se tak mělo zúčastnit přes 31 milionů lidí.

„K přenosu obvykle dochází v přeplněných prostorách, kde se vir může přenášet snadno vzduchem. Z výletních lodí se tak stávají tikající virové bomby,“ řekl Forbesu William Schaffner, profesor infekčních chorob na kalifornské Vanderbiltově univerzitě.

Co je norovirus zač?

Norovirus je typ RNA virů, které u lidí způsobují epidemickou akutní virovou gastroenteritidu. Mezi příznaky patří nevolnost, zvracení, průjem, žaludeční křeče, bolest svalů, horečka nebo bolest hlavy. Objevují se obvykle jeden až dva dny po nakažení, v některých případech se však mohou dostavit už po 12 hodinách. Nákaza trvá obvykle kolem 24 až 48 hodin. Primárně postihuje malé děti a seniory. Při těžším průběhu může hrozit dehydratace, zřídkakdy však nemoc končí smrtí.

Lodě mohou sloužit také jako politický nástroj

Virus se typicky šíří fekálně-orální cestou. Viry ze stolice infikovaného člověka mohou kontaminovat vodu nebo potraviny, či mohou být přeneseny přímým kontaktem. Člověk je nejvíce nakažlivý v prvních dvou dnech nemoci.

Nejlepší prevencí proti nákaze je důkladná hygiena rukou, pravidelný pitný režim a omezení konzumace ledu, čerstvé zeleniny a ovoce se slupkou.

Ve Spojených státech virové onemocnění ročně infikuje 19 až 21 milionů Američanů, tvrdí ve zprávě CDC.

Reklama

Související témata:

Doporučované