Hlavní obsah

Záběry z bitvy, kde Rusové ztrácí cennou vojenskou techniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry neúspěšného útoku v okolí Synkivky. Video: telegram/aerobomber, twitter/Rob Lee

 

Reklama

Rusové pokračují v Charkovské oblasti na vesnici Synkivka. Vesnice pro Moskvu představuje jednu z překážek pro ovládnutí důležitého už jednou okupovaného města Kupjansk.

Článek

Ukrajina se snaží rozptýlit spekulace o přípravě nové masivní ruské ofenzivy v okolí Charkova. „Nezaznamenali jsme žádnou koncentraci ruských sil u hranic s Charkovskou oblastí,“ prohlásil v pátek podle serveru Kyiv Post šéf vojensko-civilní správy regionu Oleh Syněhubov.

Ruské síly na ukrajinskou obranu v oblasti tlačí opakovaně už od loňského léta. Ukrajina několikrát částečně evakuovala okolí města Kupjansk, kde tak lidé žijí v neustálých obavách z opakovaní ruské okupace. Linie fronty se navzdory tlaku ale takřka nepohybuje.

V poslední době se tvrdě bojuje v blízkosti vesnice Synkivka, která leží jen několik kilometrů od Kupjansku. Rusové se tam snaží vytvořit předmostí pro útok na toto město. Jde o důležitý logistický uzel, který okupanti využívali už poprvé, když region kontrolovali.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své poslední analýze cituje mluvčího velení ukrajinských pozemních sil Volodymyra Fitju. Podle něj se tempo lokalizovaných ruských útočných operací ve směru na Kupjansk aktuálně snížilo, možná kvůli zhoršujícím se povětrnostním podmínkám.

Ukrajinský vojenský pozorovatel Kosťantyn Mašovec uvedl, že složky 25. motostřelecké brigády nedávno neúspěšně zaútočily severně od Synkivky.

Zprávy o tvrdých střech v okolí tohoto města nedaleko Kupjansku potvrzují četné záběry z regionu z posledních týdnů. Autenticitu některých videí potvrdil například respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think tanku Foreign Policy Research Institute.

Ukrajinskou stranou publikovaná – a samozřejmě také pečlivě vybraná a zeditovaná – videa ukazují, jak ruská snaha o získání kontroly nad okolím Synkivky opakovaně končila stejným sledem událostí.

Kolonu ruských vozidel rychle odhalí ukrajinské drony. Technika se pak stane terčem útoků dalších dronů, ať už kamikadze, či bombardovacích, a také palby dělostřelectva a kazetové munice. Významnou roli hrají minová pole.

Jak je vidět v úvodním videu, vedoucí technika najede na minu a exploduje. Zbytek kolony se rozpadne. Některé tanky nebo obrněnci se snaží objet havarované vedoucí vozidlo, ale místo toho také narazí na miny. I ústup je nebezpečný, protože miny se mohou nacházet i za kolonou. Většina záběrů pochází z období prosince a začátku ledna.

Invazní jednotky přišly během útoků o množství techniky, stojí v příspěvku amerického analytika.

Zprávy z bojiště

Rusko na konci roku spustilo velké vzdušné údery proti ukrajinskému zázemí. Předcházely mu měsíce „mapování“ ukrajinské obrany s pomocí íránské techniky. Oproti loňsku se navíc nesoustředí na energetiku, ale na továrny.

Reklama

Doporučované