Hlavní obsah

Nasadili i „želví“ tanky. Záběry z nové ruské ofenzivy v Charkovské oblasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Většina dostupných záběrů útoků na ruské cíle je natočena kamerami přímo na ukrajinských sebevražedných dronech. Rusové v oblasti používají i tzv. želví tanky, jak je vidět už na začátku sestřihu.Video: telegram/ssternenko, telegram/Centr_omega_NGU, twitter/Rob Lee, facebook/42 окрема механізована бригада

 

Ukrajinská armáda přiznala, že ruské jednotky v boji o pohraniční část Charkovské oblasti zaznamenaly taktické úspěchy.

Článek

Už od pátku Rusko a Ukrajina tvrdě bojují na nové části fronty. Moskva zahájila pozemní útoky přes hranici s Ukrajinou na místě, odkud se její síly stáhly už v roce 2022 – v okolí druhého největšího ukrajinského města Charkova.

Cílem útoků se staly vesnice a města v severní části Charkovské oblasti, například Strilecha, která leží přímo na hranicích a zhruba 35 kilometrů od centra Charkova.

Bojuje se také o město Vovčansk na severu Charkovské oblasti. Ukrajina odtud evakuovala civilní obyvatelstvo, v původně asi 18tisícovém městě podle úřadů zůstává asi 500 lidí.

Ruské jednotky tam zaznamenávají taktické úspěchy, přiznal generální štáb v Kyjevě. Podle něj je operační situace složitá a dynamicky se mění. „Nepřítel do útoku nasadil značné síly v počtu až do pěti praporů a neohlíží se na vlastní ztráty,“ citovala vyjádření generálního štábu například Ukrajinska pravda

Zprávy o ruském pozemním útoku v Charkovské oblasti potvrzují četné záběry z regionu z posledních dnů. Seznam Zprávy připravily jejich sestřih.

Ofenziva u Charkova

Analytici se shodují, že nová ruská ofenziva v Charkovské oblasti má jediný cíl: donutit Ukrajinu k reakci, zřejmě tedy oslabit svou obranu v Doněcké oblasti. K dobytí Charkova Rusko zatím v regionu nemá dost sil.

Autenticitu některých videí potvrdil například respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think-tanku Foreign Policy Research Institute. Zveřejnil je například i investigativní účet OSINTtechnical, spravovaný dalším americkým think-tankem CNA.

Většina dostupných záběrů útoků na ruské cíle je natočena kamerami na ukrajinských sebevražedných dronech. Bezpilotní stroje zachytily i nasazení tzv. „želvích tanků“ na ruské straně.

Analytici se domnívají, že cílem nového ruského útoku je zejména zabránit ukrajinským jednotkám posílení v jiné části fronty.

Součástí ruské strategie je také vyvolávání paniky a neklidu mezi ukrajinským obyvatelstvem a vládou. Charkov je v posledních měsících cílem častého ostřelování, které má město činit pro civilní obyvatelstvo těžko obyvatelným.

Pokud se ruské síly přiblíží ještě o několik kilometrů, minimálně jeho okrajové části se ocitnou v dostřelu běžného dělostřelectva a tempo ostřelování se může ještě zvýšit. Dosavadní podoba bojů ale nenaznačuje, že by hlavní snahou byl postup směrem k Charkovu.

Ruská armáda se tedy nesnaží (a zřejmě ani nedokáže) podnikat rozsáhlé, rychlé údery do ukrajinského území. Místo toho se soustředí na to, aby si vybudovala obranné pozice v „území nikoho“ kolem hranice a pomalu se tlačila dále na jih. Přitom vytvoří i řadu pevných obranných pozic, které v případě nějaké protiofenzivy bude pro Ukrajinu obtížné prolomit.

Jak vypadá evakuace Charkovské oblasti.

+6

Doporučované