Hlavní obsah

Drogy, zbraně, granáty. Záběry z razie v nejstřeženější věznici Ekvádoru

Bez komentáře: Policejní razie v největší ekvádorské věznici. Hlavní úkolem bylo prohledat cely a najít kontraband.Video: AP

 

Reklama

V největší a nejstřeženější věznici v Ekvádoru provedla policie s armádou rozsáhlou razii proti drogovým gangům.

Článek

Vojáci spolu s policisty do největší věznice Litoral nedaleko Guayaquilu, kde je 12 trestaneckých bloků, napochodovali v rámci dvoudenní operace. Jejím cílem je dostat pod kontrolu organizovaný zločin, který v tamních věznicích v poslední letech hojně bují. Podrobněji si o tom můžete přečíst v tomto článku.

Bezpečnostní složky v celách hledaly kontraband. Na záběrech z nápravného zařízení pořízených ve čtvrtek je vidět, jak stovky vězňů čekají seřazení v leže na zemi – a vojáci mezitím prohledávají jejich cely. A byli úspěšní - našli peníze, telefony, nabíječky, ale i zbraně, munici, granáty a drogy, píše agentura AP. Podle ní provedly v tomto roce ozbrojené složky ve věznici Litoral už osm razií.

Věznice Litoral je stejně jako ostatní káznice v zemi přeplněná, je tam přes 5,5 tisíce vězňů, a dlouhodobě trpí nedostatkem personálu. V minulosti tam došlo k několika krvavým vzpourám, například v červenci při jedné z nich zahynulo přes 30 lidí.

Ekvádoru se na rozdíl od sousedních zemí dlouho vyhýbaly výraznější problémy s drogovými kartely. V posledních několika letech se ale situace zhoršila, do země totiž pronikly kartely z Kolumbie a Mexika.

Země je sevřená mezi Kolumbií a Peru, které patří k největším producentům kokainu na světě. Ekvádorské přístavy se tak staly velkým překladištěm, odkud drogy směřují do Severní Ameriky nebo Evropy.

Reklama

Související témata:

Doporučované