Hlavní obsah

Zabránit „indoktrinaci“. Muž, který může zastavit Trumpa, sbírá cenné body

Foto: Profimedia.cz

Prosazování konzervativních hodnot by DeSantisovi mohlo pomoct až do Bílého domu, pokud se pro kandidaturu rozhodne.

Reklama

Floridský guvernér Ron DeSantis zablokoval nový středoškolský kurz pro pokročilé studenty zaměřený na afroamerická studia. Politik, který by v boji o Bílý dům mohl porazit Donalda Trumpa, má tak na kontě další kontroverzní krok.

Článek

V listopadových volbách si republikán Ron DeSantis zajistil post floridského guvernéra na další čtyři roky, což jeho administrativě umožňuje pokračovat v prosazování konzervativní agendy. V tomto směru nyní rozhodně nezahálí, jelikož politik odmítl, aby se na středních školách vyučoval nový kurz afroamerických studií pro pokročilé.

Své rozhodnutí guvernér hájil tím, že kurz porušuje státní zákon a „postrádá vzdělávací hodnotu“. Pokud by však kurz byl upraven a jeho osnovy by zahrnovaly „historicky přesný obsah“, je možnost jeho schválení stále na stole. Neziskovou organizaci College Board, která na kurzy pro pokročilé dohlíží, o tom úřady informovaly už v první polovině ledna.

Ačkoliv dopis, ve kterém bylo vysvětlení organizaci předloženo, neupřesnil, co přesně má být v obsahu kurzu závadné, guvernérův mluvčí Bryan Griffin v prohlášení pro web CNN uvedl, že kurz „zanechává velké, nejednoznačné mezery, které mohou být vyplněny dalším ideologickým materiálem“, což DeSantis a spol. odmítá dovolit.

Podle College Board zmiňovaný kurz afroamerických studií – stejně jako všechny nové kurzy pro pokročilé – prochází přísnou a několikaletou pilotní fází, v jejímž rámci se shromažďuje zpětná vazba od učitelů, studentů, vědců i politiků. V průběhu procesu se pak rámce kurzů často mění, na vytvoření tohoto programu se ale pracuje již deset let.

Lisa Hillová, vedoucí katedry dějepisu na soukromé škole ve státě Connecticut a jedna z vyučujících, kteří nový kurz pilotně nabízejí, uvedla, že ji kritika ze strany DeSantisovy administrativy zmátla.

„Není to kurz indoktrinace. Moje filozofie vzdělávání je taková, že se učíte, diskutujete a debatujete, abyste lépe porozuměli tomu, co se vám předkládá. Učíme fakta. Nepouštíme se do teorií,“ vysvětlila telefonicky CNN a přiblížila, že kurz není čistě výukou dějepisu, ale zahrnuje i afroamerickou literaturu, umění, vědu, politiku a geografii.

Bidenovy problémy

Sněmovna reprezentantů s republikánskou většinou funguje plně teprve chvíli, na paty Joeu Bidenovi ale šlape poctivě. Kromě vyšetřování údajně zapomenutých dokumentů už se politici zabývají i stažením vojáků z Afghánistánu.

„Dali jsme si záležet na tom, abychom byli inkluzivní a aby se studentům dostalo informací, o kterých mnozí nevěděli,“ sdělila dále učitelka. „Moji studenti to přijali, byli zvídaví. Bude to spravedlivé, protože historie je někdy ošklivá a já si nemyslím, že je třeba se jí vyhýbat.“

Revize školství po republikánsku

Odmítnutí kurzu afroamerických studií je jen další v řadě DeSantisových kroků, jimiž se snaží o revizi floridských vzdělávacích osnov. V roce 2021 stát přijal zákon, který zakázal výuku o kritické rasové teorii, která zkoumá historii systémového rasismu ve Spojených státech a jeho přetrvávající dopady.

Zákon rovněž zakázal materiály z projektu deníku The New York Times The 1619 Project, oceněného Pulitzerovou cenou, jehož cílem je jinak zarámovat americké dějiny kolem příjezdu otrokářských lodí k břehům současných Spojených států.

V dubnu 2022 pak DeSantis podepsal zákon Stop Woke Act, který přísně omezuje „rasové“ diskuse na školách a jehož platnost je nyní pozastavena, protože se o něj vede soudní spor.

Guvernérovy zásahy nicméně nekončí jen u tématu rasy, netolerantní přístup zaujal i v případě LGBT+ témat. V březnu 2022 podepsal kontroverzní legislativu, kterou lidé znají jako „Neříkej gay“. Ta zakazuje výuku o sexuální orientaci a genderové identitě od mateřských škol až do třetí třídy.

Kritici z řad demokratů nebo aktivistů tyto legislativní snahy označují za cenzuru.

Mohlo by Vás zajímat

Přestože sílí výzvy k jeho odstoupení i vyšetřování, republikánský poslanec George Santos se své nové funkce drží jako klíště. Navzdory lžím v životopise mu nyní navíc připadly funkce ve dvou sněmovních výborech.

DeSantis podle analýzy listu Washington Post posouvá floridské školství mnohem více doprava a slibuje vzdělávání bez indoktrinace a moderních ideologických směrů, což na republikánské voliče funguje.

„Vzato jako celek – nebo vlastně i při zvážení pouze několika příkladů – je smysl jeho úsilí jasný. Doufá, že vykoření diskuze o rase a sexualitě ve prospěch pravicové rétoriky a učebních osnov,“ komentuje autor článku Philip Bump guvernérův přístup.

Na cestě na vrchol?

Listopadový úspěch v republikánském státě s třetím nejvyšším počtem obyvatel v celých USA přinesl DeSantisovi i kariérní vyhlídky do budoucna. Ihned totiž začal být jedním z favoritů Republikánské strany do prezidentských primárek, z nichž vzejde kandidát, který se v roce 2024 utká o křeslo šéfa Bílého domu.

Navzdory tomu, že jeho postavení mezi konzervativci v celé zemi prudce vzrostlo právě i díky jeho postojům v rámci „kulturních válek“, politik potenciální kandidaturu na prezidenta prý stále teprve zvažuje. Aby o prezidentskou nominaci strany opravdu usiloval, se ho již minulý měsíc snažila přesvědčit třeba skupina prominentních republikánů z Michiganu.

Obecně se očekává, že DeSantis do klání půjde, a vyzve tak na souboj Donalda Trumpa, který svou kandidaturu oznámil již v listopadu. Floridský guvernér byl dříve exprezidentův spojenec, sám Trump si ale po jeho podzimním vítězství zřejmě uvědomil, že představuje hrozbu, a od snahy ovládnout Bílý dům ho odrazoval.

DeSantis vs. Trump?

Spojené státy začaly sčítat hlasy všeobecných voleb a veřejnost se dozvídá první výsledky. Zdá se, že vývoj hlasování by mohl povzbudit ambice Trumpova nejvážnějšího vyzyvatele o republikánskou nominaci do Bílého domu.

Oba politici formálně pocházejí ze stejného státu, DeSantisovi se ovšem v průzkumech na Floridě většinou daří lépe. Na federální úrovni ale vede spíše Trump. Podle průzkumu společnosti Morning Consult, který vyšel ve středu, dnes exprezidenta v hypotetickém souboji podporuje už 48 % potenciálních voličů primárek, zatímco DeSantise jen 31 %.

Ačkoliv má DeSantis významné postavení na Floridě, přetrvávají tak pochybnosti o jeho přitažlivosti na celostátní úrovni. Na druhou stranu vítěz republikánských primárek potom musí zabojovat i o nezávislé voliče a u těch by mohl mít větší šanci guvernér.

Podle prosincového celostátního průzkumu mezi registrovanými voliči, který provedl tandem Suffolk University a USA TODAY, má DeSantis šanci uspět i za hranicemi státu a převzít velení Republikánské strany na celostátní úrovni.

Téměř dvě třetiny republikánských voličů a nezávislých, kteří se označili za konzervativní nebo velmi konzervativní (65 %), totiž uvedly, že chtějí, aby DeSantis kandidoval na prezidenta, a 56 % stejných voličů uvedlo, že mu dávají přednost před bývalým prezidentem Donaldem Trumpem. Jeho kandidatura tak může Trumpovi návrat do Bílého domu přinejmenším vážně zkomplikovat.

Reklama

Doporučované