Hlavní obsah

Záchrana indických dělníků z tunelu se protáhne. Rozbil se vrtací stroj

Foto: Profimedia.cz

Stavba tunelu v severoindickém státě Uttarákhand je součástí velkého projektu na silniční propojení posvátných hinduistických míst.

Reklama

Posledních 10 až 15 metrů se k zasypaným dělníkům budou muset záchranáři prokopávat jen s ručním elektrickým nářadím. Není jasné, jak dlouho může akce ještě trvat. Zavalení muži dostávají jídlo i léky.

Článek

Akce na záchranu 41 indických dělníků, kteří jsou už přes dva týdny zasypáni v tunelu pod Himálajemi, potrvá mnohem déle, než se původně předpokládalo. Záchranářům se totiž porouchal vrtací stroj a museli přejít na ruční odbourávání propadlé horniny, uvedla agentura Reuters s odvoláním na indické vládní úřady.

Vrtací zařízení, které mělo prorazit téměř 60 metrů suti, se v pátek poškodilo po nárazu na překážku. Posledních 10 až 15 metrů budou muset záchranáři odstranit pomocí ručního elektrického nářadí.

Rozestavěný tunel v severoindickém státě Uttarákhand se propadl 12. listopadu. Stavební dělníci nicméně mají přístup ke světlu i kyslíku a podařilo se k nim dopravit jídlo, vodu a léky.

Vrtací stroj se zlomil při vytahování ze 47metrového potrubí, které má posloužit k vyvedení uvězněných dělníků. Šéf regionální vlády státu Uttarákhand Puškar Singh Dhámí v sobotu řekl, že stroj bude vyjmut do nedělního rána, což umožní zahájení ručního vrtání.

Člen indického úřadu pro zvládání katastrof Syed Ata Hasnain, který dohlíží na záchranné práce, uvedl, že záchranná operace se kvůli poruše zkomplikuje a prodlouží.

„Musíme posílit naše bratry uvázlé uvnitř. Musíme monitorovat jejich psychický stav, tato operace může pokračovat velmi dlouho,“ řekl, aniž by upřesnil předpokládanou dobu trvání záchranné akce.

Video se zavalenými dělníky

Zasypané dělníky na severu Indie zásobují prostřednictvím trubky, kterou k nim prorazili. Přes ní se k mužům dostala i kamera.

Úřady neuvedly, co zřícení tunelu způsobilo. Podle agentury Reuters ale v tomto regionu dochází k sesuvům půdy, zemětřesení a záplavám. Nejmenovaný člen týmu, který událost vyšetřuje, v pátek pod podmínkou anonymity řekl, že tunel neměl nouzový východ a byl stavěn za nepříhodných geologických podmínek.

Začátkem tohoto týdne se k zasypaným mužům dostala užší trubka, kterou mohou dostávat jídlo a další potřeby. K místu nehody dorazili také lékaři včetně psychiatrů. Dělníkům doporučili, aby provozovali lehká jógová cvičení, procházeli se v prostoru, ve kterém jsou uvězněni a omezeni, a aby spolu neustále mluvili.

Propadlý tunel se nachází na poutní cestě Char Dham, jednom z nejambicióznějších projektů vlády premiéra Naréndry Módího. Jeho cílem je propojit čtyři klíčová hinduistická poutní místa prostřednictvím 890 kilometrů dlouhé dvouproudové silnice.

Reklama

Doporučované