Hlavní obsah

Video: Záchrana života za zvuků palby

Bez komentáře: Záběry ze záchrany vojáka v bojových podmínkách. Video: twitter/OleksandrKolym, vasa5550555

 

Reklama

Ukrajinští vojáci ukázali, jak poskytli rozšířenou první pomoc v bojových podmínkách členovi své jednotky. Bez jejich rychlého zásahu by zemřel.

Článek

Za plné bojové akce, se zvuky dělostřelecké palby a chvílemi i střelby z ručních zbraní zachránili ukrajinští vojáci život zraněnému kolegovi přímo v zákopu. Ukazují to záběry od Bachmutu, které zveřejnili na sociálních sítích.

V bitvě o město v Doněcké oblasti i po několika měsících denně údajně umírají stovky vojáků na obou stranách, odhaduje americký think tank Institut pro studium války.

Bojovníci z 3. útočné brigády Ukrajinských ozbrojených sil na záběrech raněnému vojákovi pomáhají vkleče. Na videu je vidět, že prioritou je zastavit masivní krvácení. Vojáci při ošetřování používají turnikety, izraelské obvazy, hemostatickou gázu nebo hrudní obvazy. Během toho si musí udržovat přehled o situaci na bojišti.

Když raněného zajistí, následuje přesun do improvizovaného pohotovostního centra, kde jsou ranění ošetřeni a následně připraveni k převozu do nemocnice. Ošetřovaného vojáka se tam podařilo dopravit.

Český dobrovolník Honza, který s jednotkou působil v Bachmutu, v únoru Seznam Zprávám popsal, jak probíhá sběr raněných v terénu. „Jedete naslepo jen s informací, že by někde někdo měl být a vy tam máte přijet. Zjistíte, že je to tam v pořádku, vyskočíte, naberete, jdete ihned zpátky, protože jinak vás prostě mají,“ řekl v rozhovoru Honza (více zde).

Rozhovor o ukrajinské protiofenzivě

Ukrajinský analytik Mychajlo Samus v rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, jak by mohla vypadat očekávaná ukrajinská protiofenziva.

Bojová situace v Bachmutu se v poslední době příliš nemění. Za poslední týden byly ruské územní zisky minimální. Na křídlech bachmutské fronty, tedy severně a jižně od města, zřejmě průběh fronty nedoznal vůbec žádných, či jen minimálních změn.

Podle ukrajinských vojáků bojujících v okolí města na křídlech panoval relativní klid, protože velká část jednotek z těchto pozic se přesunula přímo do města. Tam se ruské velení pokouší udržet soustavný tlak (více zde).

Velitel ukrajinského pluku Azov Andrij Biletskij uvedl, že během noci na středu 3. útočná brigáda zničila 6. a 8. rotu 72. brigády ruské armády u Bachmutu a 3. útočný oddíl vagnerovců utrpěl těžké ztráty. Zda je prohlášení o akci autentické, nebo nadsazené, se nedá nezávisle ověřit.

Reklama

Doporučované