Hlavní obsah

„Zachránila životy“. Útočníka nožem v Sydney zastavila policistka-hrdinka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ArliftAtoz2205, Shutterstock.com

Obchodní centrum v Sydney, kde v sobotu došlo k útoku nožem.

Reklama

Australskou policistku oslavují jako hrdinku. Inspektorka Amy Scottová se v sobotu postavila muži, který v nákupním centru v Sydney smrtelně pobodal šest lidí, a zastřelila ho.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Inspektorka Amy Scottová vykonávala v obchodním centru Bondi Junction v Sydney rutinní službu, když uslyšela hlášení o tom, že se na místě pohybuje útočník s nožem. Podle nedělního prohlášení policie byla na místě jako první a nakupující ji rychle nasměrovali do pátého patra komplexu, kde se v tu chvíli útočník nacházel.

Policie popsala, jak policistka útočníka po obchodním centru pronásledovala. Poté, co jej dostihla, proti ní útočník zvedl nůž. V tu chvíli ho policistka zastřelila. Útočník však předtím zabil šest lidí, do nemocnic bylo převezeno sedm dalších včetně jednoho dítěte.

Chvála se na adresu policistky Amy Scottové v neděli rozléhala po celé zemi. „Konfrontovala pachatele, který se v této fázi přesunul na páté podlaží. Když pokračovala v rychlé chůzi za ním, aby ho dohnala, otočil se k ní čelem, pozvedl nůž, ona vystřelila ze střelné zbraně a tato osoba je nyní po smrti,“ řekl Anthony Cooke, zástupce komisaře policie Nového Jižního Walesu. I šéfka státní policie Karen Webbová ocenila „obrovskou odvahu“ inspektorky Scottové a uvedla, že se jí nyní „za daných okolností daří dobře“.

Odvahu policistky pochválil i australský premiér Anthony Albanese. „Není pochyb o tom, že svým jednáním zachránila životy,“ prohlásil a sobotní útok popsal jako „strašlivý násilný čin“. Jednání označil za „připomínku toho, že lidé, kteří nosí uniformu, jsou lidé, kteří spěchají vstříc nebezpečí.“

Jeden z nakupujících pro BBC anonymně popsal okamžik, kdy se Scottová útočníkovi postavila. „Slyšel jsem jen ‚polož to‘ – pak ho zastřelila. Ale nepochybovali jsme o tom, že kdyby ho nezastřelila, pokračoval by dál. Pak k němu přistoupila a pokusila se ho resuscitovat. Měl u sebe nůž s velkou čepelí, který předtím odhodila,“ řekl pro ABC News Australia.

Rodina útočníka v prohlášení vydaném prostřednictvím queenslandské policie uvedla, že s inspektorkou Scottovou „nemá žádný problém“, protože „pouze dělala svou práci, aby chránila ostatní“. „Joelovy činy byly opravdu strašné a my se stále snažíme pochopit, co se stalo,“ uvedla rodina a dodala, že „od mládí bojoval s duševními problémy“.

Reklama

Doporučované