Hlavní obsah

Záchranné akce selhávají. Zavalené indické dělníky se nedaří vyprostit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři pokračují v pracích u rozestavěného tunelu v indickém státě Uttarákhand.

Reklama

Téměř 200 hodin už zůstávají desítky indických dělníků v zavaleném tunelu. Veškeré snahy o záchranu zatím selhaly, práci záchranářů ztěžuje nestabilní terén. Oblast je totiž náchylná na sesuvy půdy, zemětřesení a povodně.

Článek

Indické úřady podle webu BBC varovaly, že 41 stavebních dělníků může v zavaleném tunelu v indickém státě Uttarákhand na severu Indie zůstat uvězněno ještě několik dní, a to i přesto, že záchranné akce již trvají déle než týden.

Ačkoli úřady ujišťovaly veřejnost, že dělníci budou rychle zachráněni, operace se překlenula už do osmého dne. Se zavalenými dělníky se podařilo navázat kontakt záhy po závalu, kolegové jim tehdy skrze malou trubku dokázali dodat kyslík, vodu a potraviny.

Vláda v neděli večer uvedla, že uvedla do pohybu nový „pětibodový plán“, v jehož rámci se do tunelu začne vrtat z nových směrů. Záchranáři se snaží provrtat otvor, kterým by bylo možné protáhnout dostatečně širokou trubku, aby se zavalení dělníci dostali bezpečně ven.

Nyní zvažují provrtání otvoru pod jiným úhlem, svrchu kopce, pod nímž jsou dělníci uvězněni. Dostat se tímto způsobem k dělníkům by ale trvalo čtyři až pět dní, sdělila agentuře AP vládní mluvčí Dípa Gaurová. V sobotu musely úřady na místo neštěstí dopravit nové vrtné zařízení, protože předchozí se během prací zničilo. Byly také vybudovány nové silnice, aby se na místo dostalo více těžkých strojů, poznamenal web The Guardian.

Reklama

Související témata:

Doporučované