Hlavní obsah

Zadlužená Srí Lanka může počítat s pomocí Indie. Teď záleží, co Čína

Foto: Profimedia.cz

Indický ministr Subrahmanyam Džajšankar podpořil žádost Srí Lanky o půjčku u Mezinárodního měnového fondu.

Reklama

Srí Lanka je o krok blíž záchrannému lanu v podobě půjčky Mezinárodního měnového fondu. Vše je ale podmíněno souhlasem věřitelů s restrukturalizací dluhu. Indie už souhlasila. Čeká se na Čínu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Indie podpořila Srí Lanku v žádosti o půjčku Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve výši 2,9 miliardy dolarů. Posledním velkým věřitelem ostrova, který Srí Lanku v restrukturalizaci dluhu nepodpořil, zůstává Čína.

Do hlavního města Kolomba ve čtvrtek zamířil indický ministr zahraničí Subrahmanyam Džajšankar dojednávat další důležitou spolupráci. Indie už svou rozhodnou podporu plánu na restrukturalizaci srílanského dluhu projevila globálnímu věřiteli – MMF. Srí Lanka svému nejbližšímu sousedovi dluží přibližně miliardu dolarů, píše agentura Reuters.

Ostrovní země minulý rok pozastavila splácení zahraničního dluhu ve výši téměř 7 miliard dolarů, který měla do konce roku 2022 vyrovnat. Celkový zahraniční dluh země činí více než 51 miliard dolarů, z nichž 28 miliard musí být splaceno do roku 2027.

Mezinárodní měnový fond (MMF) oznámil, že Srí Lanka dostane podmíněnou finanční pomoc ve výši 2,9 miliardy dolarů, aby mohla napravit své rozvrácené finance. „Srí Lanka čelí akutní krizi, kterou neúměrně odnášejí chudí a zranitelní,“ uvedl MMF v prohlášení z Kolomba po devíti dnech jednání.

Dohoda s MMF je podmíněná tím, že srílanská vláda uzavře dohodu s věřiteli o restrukturalizaci svých půjček. Vedoucí mise Peter Breuer uvedl, že Srí Lance musejí pomoct vymanit se z „hluboké krize“ hlavně věřitelé.

„Je skutečně v zájmu všech věřitelů, aby se Srí Lankou v této oblasti spolupracovali,“ řekl Breuer novinářům. „Pokud věřitelé nebudou ochotni tyto záruky poskytnout, skutečně by to krizi na Srí Lance prohloubilo a podkopalo by to její schopnost splácet dluhy.“

Podle výpočtů organizace China Africa Research Initiative Srí Lanka ke konci loňského roku dlužila čínským věřitelům 7,4 miliardy dolarů, což je téměř pětina jejího veřejného zahraničního dluhu. Čína je největším bilaterálním věřitelem Srí Lanky.

Nové Dillí poskytlo Srí Lance od ledna do července loňského roku samostatně rychlou pomoc ve výši přibližně 4 miliard dolarů, včetně úvěrových linek, dohody o měnových swapech (druh směny) a odložených dovozních platbách.

Oba asijští giganti, kteří se již desítky let přetahují o vliv na Srí Lance, jsou zároveň největšími obchodními partnery ostrovní země. V roce 2021 činil jejich vzájemný obchod přibližně 5 miliard dolarů.

„Jediné, na co se čeká, je rozhodnutí Číny,“ řekl Sanjeewa Fernando, vedoucí výzkumu v CT CLSA Securities. „Očekávali jsme, že Indie poskytne záruky financování, a nyní, když se tak stalo, nemá cenu, aby Čína s poskytnutím záruk otálela. Očekáváme, že Čína také brzy poskytne záruky. Čína otálením nezíská od mezinárodního společenství žádné výhody,“ dodal.

Pesimisté se však obávají, že pokud na to Čína nepřistoupí, nepřipojí se ani ostatní, a to ani globální správci aktiv, kteří drží mezinárodní dluhopisy Srí Lanky v hodnotě téměř 20 miliard dolarů.

Analýza

Zdá se, že jakmile se země zatíží čínskými půjčkami, stává se z ní nešťastný gambler. Loutka Pekingu, které hrozí, že přijde o končetinu. A že si čínských peněz Srí Lanka nepůjčila zrovna málo.

Třetím významným bilaterálním věřitelem Srí Lanky je Japonsko. To je však součástí Pařížského klubu (22 velkých světových věřitelů) a vyjádřilo Kolombu v jeho plánu restrukturalizace dluhu podporu.

Krok Indie v podpoře Srí Lanky uvítaly i Spojené státy. „USA jsou připraveny pomoci Srí Lance uvolnit pomoc MMF, pokud se všichni věřitelé dohodnou na spravedlivém a rovnocenném zacházení,“ uvedla ve čtvrtek na twitteru Julie Chungová, velvyslankyně USA na Srí Lance.

Plán Mezinárodního měnového fondu na záchranu Srí Lanky by tak sice mohl být bodem obratu, to nejtěžší má ale ostrov před sebou.

Jeho půjčky jsou tak komplikované, že se odhady jejich celkové výše pohybují od 85 miliard dolarů až po více než 100 miliard dolarů. Aby se dostaly na udržitelnou úroveň, musejí se Peking, Dillí, Tokio, multilaterální organizace a globální správci aktiv smířit se ztrátami.

Turista nad zlato

Před lety ochromila srílanský turistický ruch tsunami, dnes je to těžká ekonomická krize. Místní ale nezapomínají být šťastní. I když zavírají hotely, surfařské školy i želví záchranné stanice.

„Je to jeden z největších průšvihů, jaké jsem kdy viděl,“ řekl podle agentury Reuters hlavní ekonom společnosti Renaissance Capital Charles Robertson, který sleduje vývoj krizí na rozvíjejících se trzích již desítky let.

„Vláda zničila svou příjmovou základnu neudržitelným snížením daní, snažila se udržet měnu, když se zhroutily příjmy z cestovního ruchu, a nyní nemá v bance žádné rezervy a obyvatelstvo čelí rozsáhlé chudobě,“ dodal.

Ekonomové tvrdí, že by restrukturalizace mohla být mnohem jednodušší, kdyby byla Srí Lanka součástí „společného rámce“ G20 – programu vytvořeného na vrcholu pandemie covidu-19 na pomoc zadluženým zemím. V té době však byla Srí Lanka klasifikována jako země se středními příjmy, a tudíž nesplňovala podmínky.

Pokud se i Čína rozhodne pomoci, a Srí Lanka tak záchranné lano Mezinárodního měnového fondu dostane, ani tak se neobejde bez série bolestivých ekonomických reforem.

Reklama

Doporučované