Hlavní obsah

Psí nemoc se rychle šíří v USA. Co o ní víme?

Foto: Nuva Frames, Shutterstock.com

Psy v USA ohrožuje nemoc neznámého původu.

Reklama

Americká média informují o „záhadném“ respiračním onemocnění šířícím se mezi psy. Potenciálně smrtící choroba se objevila už ve 14 státech a její původ vyšetřují veterináři.

Článek

První zprávy o respirační chorobě šířící se mezi psy přišly podle amerických médií letos v létě z jediného amerického státu. Před týdnem bylo států s potvrzeným výskytem sedm. A tento týden v úterý už Americká asociace veterinářů (AVMA) hlásí potvrzení rozšíření do 14 států.

Nemoc je podle veterinářů podobná běžných respiračním nemocem psů a nejprve se projevuje kašlem a výtokem z očí. V pokročilejší fázi nemoc podle NBC News přechází do zánětu dýchacích cest, proti kterému nezabírají antibiotika ani žádná jiná dostupná léčba. Následně může dojít ke chronickému i akutnímu zápalu plic, který může vést k úhynu zvířete.

Ani počty případů, ani počty úmrtí nejsou k dispozici. V Oregonu média s odkazem na veterináře a útulky píší o 200 případech nákazy od půlky srpna. Ani to však nejsou oficiální data a z ostatních států podle USA Today konkrétní čísla nejsou vůbec.

Nezdá se ale, že by úmrtí byla častá. Například veterinární patolog z University of New Hampshire David Needle, jehož citují USA Today, uvedl, že zatím ví o úmrtích jen u psů, kteří měli nějaké další zdravotní problémy. Že jsou úmrtí „vzácná“, uvedla také služba pro inspekci zvířat a rostlin spadající pod americké ministerstvo zemědělství.

Rozhovor

Vědcům se podařilo vrátit cit v končetinách myším s přerušenou míchou. Dokázali „donutit“ neurony k regeneraci. „Nevím o nikom dalším na světě, komu by se to povedlo,“ říká pro Seznam Zprávy vedoucí týmu Pavla Jendelová.

Veterináři chovatelům v USA doporučují, aby v případě, že jejich pes projevuje některý z příznaků, nečekali a vyhledali veterinární vyšetření. Aby měli psy očkované proti známým chorobám, vyhýbali se psím parkům a hotelům či jakýmkoliv místům s vysokou koncentrací psů.

Vědci mají už dvě konkrétní podezření, co by nemoc mohlo způsobovat.

Prvním z nich je „podivná bakterie“, kterou objevili vědci z University of New Hampshire při zkoumání několika desítek vzorků z psů nakažených loni přímo ve státě New Hampshire a letos v Massachusetts.

Do té doby neznámá bakterie je podle vědců podivně malá, což platí i o jejím genomu, takže se těžko hledá a sekvenuje. Vědcům se ji po zdlouhavém hledání podařilo najít v 21 ze 30 psů nakažených v New Hampshiru a domnívají se, že pochází z mikrobiomu v psích střevech.

Jestli jde skutečně o původce onemocnění, ale zatím není vůbec jisté.

V Coloradu, konkrétně na Colorado State University, zase vědci zkoumají podezřelý virus, který byl rovněž nalezen ve vzorcích řady nakažených psů.

Jinými slovy tedy zatím není ani jasno, jestli je nemoc bakteriálního, virového, či jiného původu.

Šíření

  • Záhadná psí nemoc zůstává tématem Spojených států. Zatím se neobjevily žádné zprávy o rozšíření do jiné země.
  • Mezi státy s potvrzeným výskytem je Kalifornie, Colorado, Florida, Georgie, Idaho, Illinois, Indiana, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, Oregon, Rhode Island, Vermont a Washington.

Podle české farmaceutky a veterinářky Kateřiny Návojové Horáčkové je zatím pro jakékoliv závěry příliš málo informací. Objev nového patogenu je podle ní v obecné rovině extrémně vzácnou událostí a zprávy podobné těm, které teď můžeme vidět v amerických celostátních médiích, nezřídka končí zjištěním, že ve skutečnosti jde již známou nemoc, která se projevila víc než dřív, nebo má novou variantu.

„Zrovna nedávno se podobný případ řešil u koček v Polsku. Tam se nakonec přišlo na to, že šlo v podstatě o jednu z variant ptačí chřipky a že se jednalo o kočky, které se živily lovem nebo syrovým masem,“ připomněla případ z tohoto léta Návojová Horáčková.

Podle amerických médií probíhající pátrání ztěžuje podobnost choroby s běžnými respiračními chorobami. Veterinární sektor má navíc – v porovnání se zdravotnickým systémem sloužícím lidem – samozřejmě nesrovnatelně menší prostředky. Podle Návojové Horáčkové může chaosu přispívat i to, že veterináři se většinou specializují na konkrétní druhy zvířat a o psích nemocích může mít řada z nich jen základní povědomí.

Komentář

Při běhání napadl ženu americký stafordširský teriér a pokousal ji tak vážně, že svým zraněním na místě podlehla. Je už útoků psů šlechtěných k boji tolik, že by i v Česku měli být zakázaní?

V Česku podle veterinářky systém funguje tak, že existuje seznam povinně hlášených nemocí, které veterináři musí oznamovat Státní veterinární správě. Výjimkou však nejsou ani varování před šířením nemocí, které na tomto seznamu nefigurují a na které veterináři upozorňují dobrovolně, například když nabydou přesvědčení, že šíření je významné.

„V Česku máme i dobrou laboratorní diagnostiku a jsme schopni ledacos odhalit. Jinde to tak být nemusí,“ řekla Návojová Horáčková s tím, že alfou a omegou je v oblasti veterinární péče její cena a jak velká část obyvatelstva si ji může finančně dovolit.

Mechanika šíření respiračních nemocí u psů je podle Návojové Horáčkové stejná jako u lidí a sezona silného šíření je většinou na podzim a na jaře, kdy dochází k velkým výkyvům teplot. Přenos mezi státy, obzvlášť těmi, mezi kterými se cestuje primárně letecky, je ve srovnání s lidským šířením logicky pomalejší, protože lidé se psy na tak dlouhé cesty vyráží méně často.

Reklama

Doporučované