Hlavní obsah

Záhadný „Havanský syndrom“: útoky agentů, nebo cvrčci?

Foto: Profimedia.cz

Ambasáda Spojených států v Havaně. Snímek je ilustrační.

Reklama

O havanském syndromu se začalo mluvit v návaznosti na potíže s neurologickými symptomy u amerických diplomatů působících v kubánském hlavním městě v roce 2016.

Článek

Komise amerických zpravodajských expertů neidentifikovala jedinou příčinu zjevných neurologických problémů amerických úředníků ve světě, spojovaných s takzvaným havanským syndromem. V úvahu připadá několik možných příčin, včetně cílených útoků s použitím zařízení vysílajících paprsky energie. Sdělily to ve čtvrtek podle agentury AP nejmenované oficiální zdroje.

Ústřední zpravodajská služba (CIA) už minulý týden uvedla, že považuje za nepravděpodobné, že by Rusko nebo jiná zahraniční nepřátelská země prováděla rozsáhlé útoky na Američany cíleným vyzařováním energie. Jestliže většinu případů vysvětlují lékaři a experti jinými příčinami, existuje několik desítek případů, které by podle expertů bylo možné vysvětlit úmyslným použitím energie.

O havanském syndromu se začalo mluvit v návaznosti na potíže s neurologickými symptomy u amerických diplomatů působících v kubánském hlavním městě v roce 2016. Problémy jako bolesti hlavy, únava, deformace sluchu, ale i závratě a nevolnosti od té doby nahlásili diplomati, agenti CIA či rodinní příslušníci těchto činitelů pracující v řadě dalších zemích včetně Rakouska, Kolumbie nebo Vietnamu. Začalo se spekulovat o tom, že zdravotní potíže způsobují „akustické útoky“ cizích agentů.

Američtí představitelé a zákonodárci zdůrazňují, že hlášené zdravotní problémy berou vážně a že jakýkoli záměrný útok na americké zaměstnance by se setkal s rozhodnou odpovědí. Zpravodajské služby však nezveřejnily žádný důkaz o tom, že na vině je zahraniční nepřítel.

Psychologické faktory samy o sobě však nemohou vysvětlit příznaky, jimiž trpěli lidé ve zmíněné menší skupině případů, uvedli ve čtvrtek podle AP představitelé, kteří pod podmínkou anonymity v souladu s pravidly úřadu ředitelky zpravodajských služeb novináře seznámili s poznatky z vyšetřování. Uvedli však také, že existují značné mezery v tom, co vláda o záležitosti ví.

Zmíněné příznaky lze věrohodně vysvětlit použitím pulzní elektromagnetické energie, stejně jako použitím ultrazvukových vln z těsné blízkosti, uvedli funkcionáři. Experti však dosud neidentifikovali konkrétní zařízení, které případně mohlo být použito při útocích na Američany.

Teorie o tom, že by zdravotní problémy amerických činitelů v různých zemích byly způsobené Ruskem, Čínou nebo Kubou, se nikdy neopíraly o přesvědčivé důkazy a pochybnosti o nich zaznívají už delší dobu.

Server BuzzFeed News například loni v září informoval o závěrech studie vypracované pro americké ministerstvo zahraničí, která prý označila za „vysoce nepravděpodobné“, že by příčinou sluchových potíží a bolestí u amerických diplomatů na Kubě mohlo být mikrovlnné či ultrazvukové záření. Bzukot, který Američané v Havaně slyšeli, podle poradní vědecké komise nejspíše pocházel od cvrčků.

Reklama

Související témata:

Doporučované