Hlavní obsah

Televize ABC dočasně stáhla herečku Goldbergovou za výroky o holokaustu

Foto: Profimedia.cz

Herečka Whoopi Goldbergová.

Reklama

ABC tak rozhodla poté, co americká herečka v talk show prohlásila, že nacistická genocida Židů za druhé světové války se týkala dvou skupin bělochů, a nešlo prý o rasu. Později se za svá slova omluvila.

Článek

Americká stanice ABC News na dva týdny suspendovala herečku Whoopi Goldbergovou, která moderuje pořad The View. Televize se tak rozhodla po kontroverzních komentářích komičky o holokaustu. Informovaly o tom ve středu agentury. Goldbergová v talk show prohlásila, že nacistická genocida Židů za druhé světové války se týkala dvou skupin bělochů, a nešlo prý o rasu. Později se za svá slova omluvila.

Debatu o holokaustu v pondělním vysílání pořadu The View rozpoutalo rozhodnutí školní rady v americkém státě Tennessee stáhnout z učebních osnov komiksovou knihu Maus autora Arta Spiegelmana, který skrze příběh svých rodičů přibližuje historii holokaustu. Vedení školy se nelíbilo, že se v knize kleje a objevuje se v ní obrázek nahé ženy.

Šestašedesátiletá herečka v této souvislosti prohlásila: „Překvapuje mě, že vám byl nepříjemný fakt, že tam byla nějaká nahota. Chci říct, je to o holokaustu, zabití šesti milionů lidí, ale to vás netrápilo?“ pronesla. „Tak si pojďme říct pravdu. Protože holokaust nebyl o rase,“ dodala. Když další moderátorka namítla, že nacisté považovali Židy za jinou rasu, Goldbergová odvětila: „Nebylo to o rase. Nebylo. Bylo to o nelidskosti člověka k jinému člověku,“ trvala na svém a poznamenala, že šlo o „dvě skupiny bělochů“.

Její výroky vyvolaly prudkou odezvu. Židovští představitelé označili komentáře za nebezpečné a jako poslední příklad narůstající neznalosti o genocidě, při níž nacisté během druhé světové války vyvraždili šest milionů Židů, které označovali za méněcennou rasu.

Goldbergová se později za výroky omluvila. „Řekla jsem, že holokaust nebyl o rase, ale o nelidskosti člověka vůči člověku. Měla jsem říct, že šlo o obojí, napsala na twitteru. "Židé na celém světě měli vždy moji podporu (…) Je mi líto, pokud moje slova někoho zranila,“ podotkla. Podle listu The New York Times se omlouvala i v pořadu The Late Show moderátora Stephena Colberta a na začátku úterního The View.

Šéfka ABC News Kim Godwinová v úterý v noci nicméně oznámila, že herečku dočasně z pořadu kvůli jejím slovům stahuje. „Přestože se Whoopi omluvila, tak jsem ji požádala, aby si vzala čas na přemítání a poučení se z dopadu jejích komentářů. Celá ABC News je solidární s našimi židovskými kolegy, přáteli, rodinami a komunitami,“ uvedla v prohlášení.

Reklama

Doporučované