Hlavní obsah

Zákaz stejnopohlavního manželství je protiústavní, řekl soud v Japonsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle agentury Reuters se jedná o první takový verdikt odvolacího soudu v Japonsku. Soud zároveň vyzval vládu, aby podnikla urychlené kroky k přijetí zákona, který by takové svazky umožňoval.

Článek

Odmítání sňatků stejnopohlavních párů je protiústavní, uvedl ve čtvrtek odvolací soud v japonském Sapporu. Ve svém rozhodnutí napsal, že neumožnit takovým párům vstoupit do manželství a požívat stejných výhod, jako mají páry různého pohlaví, porušuje základní právo na rodinu.

Japonsko zůstává jedinou zemí skupiny nejvyspělejších ekonomik G7, která neuznává manželské svazky osob stejného pohlaví ani registrovaná partnerství, připomíná agentura Reuters. 70 procent japonské veřejnosti přitom uzákonění svazků osob stejného pohlaví podporuje, konzervativní Liberálně-demokratická strana premiéra Fumia Kišidy s ním ale nesouhlasí. Odvolává se na tradiční japonské hodnoty, například na roli žen při výchově dětí.

Mluvčí vlády Jošimasa Hajaši na čtvrteční tiskové konferenci prohlásil, že budou sledovat výroky dalších soudů, které se mají k této otázce vyjádřit. Některé nižší soudy v poslední době rozhodly, že zákaz sňatků stejného pohlaví je v souladu s ústavou, zatímco jiné ho označily za protiústavní, napsala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované