Hlavní obsah

Zákaz TikToku v USA o krok blíž. Sněmovna schválila návrh zákona

Foto: Ascannio, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Čínská společnost ByteDance, která TikTok vlastní, by tak po schválení zákona musela prodat svá americká aktiva. V opačném případě by aplikace musela být stažena z internetových obchodů App Store a Google Play.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americká Sněmovna reprezentantů schválila drtivou většinou návrh zákona, který dává čínskému vlastníkovi TikToku, společnosti ByteDance, přibližně šest měsíců na to, aby se zbavil amerických aktiv. V opačném případě by aplikaci pro zveřejňování krátkých videí, hrozil zákaz, píše agentura Reuters.

Návrh zákona prošel v poměru 352:65 a podpořili ho tak většinoví republikáni i menšinoví demokraté. Aby začal platit, musí ho schválit i Senát. Část členů horní komory ale podle agentury preferuje jiný přístup k regulaci aplikací vlastněných zahraničními společnostmi. Lídr demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer zatím neuvedl, jak hodlá postupovat.

Podle zákonodárců je společnost ByteDance navázaná na čínskou vládu, která může kdykoli požádat o přístup k údajům amerických uživatelů TikToku. Těch je asi 170 milionů. Firma se obviněním brání a vyzývá senátory, aby naslouchali svým voličům, kteří si zákaz nepřejí.

Obavy amerických zákonodárců pramení ze souboru čínských zákonů o národní bezpečnosti, které nutí organizace spolupracovat s čínskou vládou při shromažďování zpravodajských informací, píše agentura AP.

Prezident Joe Biden prohlásil, že pokud Kongres opatření schválí, je připraven jej podepsat. Jeho předvolební kampaň přitom nedávno začala TikTok používat.

Návrh zákona má ale také své odpůrce. „Odpovědí na propagandu ve stylu Komunistické strany Číny není útlak stejného ražení. Zpomalme, než se vrhneme na tento velmi strmý a kluzký svah,“ cituje AP republikánského poslance Toma McClintocka.

Reklama

Doporučované