Hlavní obsah

Západ odsoudil uznání separatistů. Na Putinově šachovnici jsme i my, varuje Černochová

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová.

Reklama

aktualizováno •

Uznání separatistických regionů na východě Ukrajiny ruským prezidentem Vladimirem Putinem je porušením mezinárodního práva, shodují se západní představitelé. Putina kritizovali zástupci Evropské unie i jednotlivých států.

Článek

Vladimir Putin následně po uznání samostatnosti samozvaných republik nařídil ministerstvu obrany zajistit udržení míru v Doněcké a Luhanské lidové republice ruskými ozbrojenými silami.

Vojska ruské armády překročila hranice území ovládaného separatisty už okolo pondělní půlnoci.

„Je to hrubé porušení svrchovanosti a celistvosti Ukrajiny,“ řekl britský premiér Boris Johnson na tiskové konferenci a Putinovo rozhodnutí označil za „špatné znamení“ pro Ukrajinu.

„Uznání dvou separatistických území na Ukrajině je hrubým porušením mezinárodního práva, územní celistvosti Ukrajiny a minských dohod (o zajištění míru v Donbasu),“ napsal na twitteru předseda Evropské rady Charles Michel.

Michel a von der Leyenová pak ve společném prohlášení uvedli, že sedmadvacítka zareaguje sankcemi proti těm, kdo se podíleli na uznání lidových republik vyhlášených proruskými separatisty na východě Ukrajiny.

„Unie znovu opakuje svou neochvějnou podporu nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznaných hranic,“ uvedli vrcholní unijní činitelé.

Johnson na otázku, zda je čas uvalit na Rusko sankce, odpověděl, že Západ musí vyvinout co největší tlak.

„Už dříve jsem o balíčku sankcí řekl, že je spustíme při prvním ruském vpádu nebo invazi. Ale to, co se stalo, je mimořádně špatná zpráva. Začíná být jasné, že budeme muset začít vyvíjet co největší tlak, protože je těžké si představit, jak se tato situace zlepší,“ prohlásil premiér. Dodal, že ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému nabídne podporu.

Tím, kdo už k uvalení sankcí vyzval, je polský premiér Mateusz Morawiecki. „Rozhodnutí uznat samozvané ‚republiky‘ je konečným odmítnutím dialogu a flagrantním porušením mezinárodního práva. Jedná se o akt agrese proti Ukrajině, který se musí setkat s jednoznačnou reakcí ve formě okamžitých sankcí,“ uvedl Morawiecki.

Podporu Ukrajině vyjádřil také další člen Visegrádské čtyřky. „Česká republika stojí za svobodnou a nezávislou Ukrajinou. Z vlastní historie si dobře pamatujeme, že podobné kroky namířené proti suverénním sousedním státům k míru nikdy nevedou,“ uvedl na twitteru český premiér Petr Fiala.

„Putinovo uznání separatistických republik na východě Ukrajiny je snaha obnovit Sovětský svaz na úkor svobodných a suverénních zemí. To civilizovaný svět nesmí nikdy tolerovat! A na Putinově šachovnici není pouze Ukrajina, jsme tam i my,“ doplnila premiéra ministryně obrany Jana Černochová.

„Jednostranné uznání dvou území ovládaných proruskými ozbrojenci je hrubé porušení mezinárodního práva, teritoriální integrity Ukrajiny a porušení minských dohod,“ uvedl český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Reklama

Doporučované