Hlavní obsah

Zastropování cen ropy? V odvetě přerušíme dodávky, řekl Putinův mluvčí

Foto: rarrarorro, Shutterstock.com

Ruský energetický gigant Gazprom, zbraň v rukou Kremlu. Snímek je ilustrační.

Reklama

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov také prohlásil, že příčinou přerušení dodávek plynu potrubím Nord Stream 1 do Evropy jsou západní sankce.

Článek

V situaci, kdy chce skupina vyspělých zemí G7 zavést u ruské ropy cenový strop, by Rusko na oplátku mohlo zastavit dodávky ropy do zahraničí.

V pondělí to prohlásil mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina, muž ze sankčních seznamů Dmitrij Peskov.

V zásadě jde o potvrzení, že tohle je směr úvah, jímž se aktuálně Kreml ubírá. Podobně – tedy výhrůžkou zastavení dodávek – reagoval bezprostředně po pátečním oznámení G7 o cenovém stropu i místopředseda ruské vlády Alexandr Novak. „Rusko nebude dodávat ropu ani ropné výrobky zemím, které stanovení cenového stropu podpoří,“ řekl.

O „odvetném opatření“ teď mluví i Peskov. Ten reagoval na otázku novinářů státem plně kontrolované agentury TASS, kteří chtěli vědět, kdy by mohla Moskva dodávky utnout.

Na zavedení cenového stropu na ruskou ropu i ropné produkty se dohodli ministři financí a guvernéři centrálních bank zemí ze skupiny vyspělých zemí G7 (psali jsme zde).

O mechanismu stanovení cen se teprve rozhodne. Opatření má vejít v platnost 5. prosince pro surovou ropu a 5. února příštího roku pro zpracované ropné produkty a má zahrnovat mimo jiné blokování přepravy ropy a jejích produktů, pokud bude nakoupena za vyšší než stanovenou cenu.

Mohlo by vás zajímat

Rusko se letos kvůli svému útoku na Ukrajinu stalo terčem rozsáhlých hospodářských a finančních sankcí ze strany západních zemí. Gazprom začal omezovat dodávky plynu do Evropy, firma nicméně těží z prudkého nárůstu cen této suroviny.

Peskov v pondělí zároveň odmítl, že by Rusko bylo odpovědné za přerušení dodávek plynu do Evropy potrubím Nord Stream 1. Za přerušení přepravy podle něj mohou západní sankce uvalené na Rusko, které ztěžují mimo jiné údržbu plynovodu.

„Kolektivní Západ, v konkrétním případě Evropská unie, Kanada a Británie, nesou vinu na tom, že situace došla do takového bodu,“ citovala prezidentského mluvčího agentura.

Ruský státní plynárenský podnik Gazprom přerušil minulý týden ve středu dodávky plynu potrubím Nord Stream 1, který přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Zdůvodnil to další údržbou, která měla skončit v sobotu ráno.

V pátek večer Gazprom uvedl, že provedená údržba odhalila v kompresorové stanici únik oleje a že plynovod kvůli tomu zůstane mimo provoz, prozatím na neurčito (více zde).

Firma Siemens Energy, jejíž technici únik údajně odhalili, však následně zveřejnila, že takovéto úniky obvykle nemají na provoz turbíny vliv a lze je utěsnit na místě. „Je to rutinní procedura v rámci údržbářských prací,“ uvedla firma. „Ani v minulosti výskyt takovéhoto typu úniku nevedl k přerušení provozu,“ upozornila.

Cena plynu v Evropě po tomto přerušení vzrostla o 30 procent.

Reklama

Doporučované