Hlavní obsah

Zatknout Putina, nebo ne? Ruský vůdce na summit nejede, prý po vzájemné dohodě

Foto: Kremlin.ru, Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Jihoafrická republika může přestat řešit, zda bude muset kvůli vydanému mezinárodnímu zatykači zatknout ruského vládce. Vladimir Putin za sebe na srpnový summit BRICS pošle náhradu.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin se vysoce očekávaného summitu BRICS v Jihoafrické republice nezúčastní. Ve středu tak oznámil prezident země Cyril Ramaphosa.

„Prezident Cyril Ramaphosa potvrdil připravenost JAR na historický 15. summit národů BRICS… Po vzájemné dohodě se ho prezident Ruské federace Vladimir Putin nezúčastní, ale bude ho reprezentovat ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov,“ uvedla kancelář prezidenta na svém webu.

Putinovi při vstupu na území JAR hrozilo, že by mohl být zatčen. V březnu na něj byl vydán zatykač ze strany Mezinárodního trestního soudu (ICC). Stanovy ICC přitom dodržuje i JAR.

Země nicméně požádala o výjimku na základě skutečnosti, že krok by mohl ohrozit bezpečnost, mír a pořádek státu. Ramaphosa podle zveřejněných dokumentů britského deníku The Guardian přirovnal Putinovo možné zatčení k vyhlášení války Rusku. Více v článku zde.

Mohlo by vás zajímat

Chudí. Bohatí. Domácnosti. Podniky. I veřejná infrastruktura. JAR se potýká s obrovskými výpadky proudu, které ovlivňují všechny napříč společností. Zároveň se země připravuje na zimu.

Domněnky ohledně Putinovy (ne)účasti na summitu se šířily několik měsíců. Například na konci května jihoafrická ministryně mezinárodních vztahů a spolupráce Naledi Pandorová udělila diplomatickou imunitu všem zahraničním činitelům i úředníkům, kteří se měli srpnového summitu BRICS zúčastnit, informovala britská BBC.

Spekulovalo se, že mohlo jít o rozhodnutí, které mělo otevřít cestu účasti Putina právě na setkání BRICS.

Jasné stanovisko, zda Putina zatkne, nebo ne, nedala JAR ani krátce po samotném vydání zatykače ze strany ICC na jeho osobu letos v březnu. To vzbudilo nevoli západních spojenců.

JAR se navíc už jednou autoritě ICC vzepřela. V roce 2015 umožnila odjet ze země tehdejšímu súdánskému prezidentovi Umaru Bašírovi, který se tam vypravil na summit Africké unie. Vláda JAR tvrdila, že ho chránila diplomatická imunita, napsala ČTK.

Reklama

Doporučované