Hlavní obsah

Zatčením Putina bychom vyhlásili válku Rusku, míní jihoafrický prezident

Foto: Shutterstock.com

Ruský prezident Putin. Ilustrační foto.

Reklama

Na Vladimira Putina je vydaný zatykač Mezinárodního trestního soudu. Na základě toho by měla Jihoafrická republika ruskou hlavu státu zatknout v případě, že se dostaví na očekávaný summit BRICS. Země se ale bojí o svou bezpečnost.

Článek

Ruský prezident Putin byl pozván na summit BRICS, který se bude konat příští měsíc v Johannesburgu. Problém je, že na něj byl vydán zatykač Mezinárodního trestního soudu (ICC), který by Pretorie jako člen Mezinárodního trestního soudu měla v případě jeho účasti vykonat, píše agentura AFP.

Jihoafrická republika žádá o výjimku podle pravidel ICC na základě skutečnosti, že krok by mohl ohrozit bezpečnost, mír a pořádek státu. Johannesburg má s Moskvou dlouhodobě blízké vztahy. Jihoafrický postoj k ruské invazi je i proto po celou dobu neutrální.

Zatčení ruského prezidenta Vladimira Putina by se rovnalo vyhlášení války Rusku, napsal jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa. Vyplývá to z dnes zveřejněných dokumnetů, píše britský deník The Guardian.

Diplomatické dilema Jihoafrické republiky se odehrává u soudu, kde se vedoucí opoziční strana Demokratická aliance (DA) snaží donutit vládu, aby Putina zadržela a předala Mezinárodnímu trestnímu soudu, pokud vstoupí na území země.

Ramaphosa však ve svém prohlášení označil žádost DA za nezodpovědnou. Podle něj je v sázce národní bezpečnost. „Rusko dalo jasně najevo, že zatčení úřadujícího prezidenta by bylo vyhlášením války. Bylo by v rozporu s naší ústavou riskovat, že se zapojíme do války s Ruskem,“ míní jihoafrický prezident. Prohlášení podepsané již v červnu bylo v úterý zveřejněno poté, co soud rozhodl, že dokumenty mohou být ukázány veřejnosti.

„V tuto chvíli neexistuje žádný právní základ, který by mohl ospravedlnit zatčení a vydání prezidenta Putina. Kabinet ministrů rozhodl, že summit BRICS se bude konat tak, aby Jihoafrická republika dodržela své mezinárodní a právní závazky,“ dodal Ramaphosa v prohlášení, uvádí ukrajinská Espreso TV.

Prezident označil za zásadní chybu předpoklad prokurátorů, že jakmile ICC vydá zatykač na Putina, Jihoafrická republika se zaváže veřejně oznámit ruského prezidenta zatknout. „Vláda zná své závazky. Nevidí však potřebu to veřejně oznamovat. Jihoafrická republika má právo důvěrně zvážit, jak se zatykačem naloží,“ míní Ramaphosa.

Zástupce jihoafrického prezidenta Paul Mashatile v nedávných rozhovorech s místními médii řekl, že vláda se snaží Putina přesvědčit, aby na summit nejezdil. Ale zatím neúspěšně.

Jižní Afrika je současným předsedou skupiny BRICS, jež zahrnuje také Brazílii, Rusko, Indii a Čínu, která sama sebe považuje za protiváhu západní ekonomické nadvlády.

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu vydal 17. března zatykač na Putina. Rozhodnutí ICC souvisí s válečnými zločiny Putina a Lvové-Bělové. Jsou podezřelí z nezákonné deportace ukrajinského obyvatelstva, zejména dětí.

1. května úřady Jihoafrické republiky neformálně varovaly Ruskou federaci, že budou nuceny zatknout Vladimira Putina na příkaz soudu, pokud přiletí do země na summit BRICS. Jihoafrická republika již 30. května ale oznámila, že nezruší rozhodnutí ICC, ale udělí diplomatickou imunitu účastníkům summitu.

Reklama

Doporučované