Hlavní obsah

Přijede Putin? JAR vyhlásil pro klíčový summit imunitu pro účastníky

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho jihoafrický protějšek Cyril Ramaphosa na snímku z roku 2019.

Reklama

Spekulace o Putinově možné účasti na srpnovém summitu BRICS vzbudilo pondělní prohlášení jihoafrického ministerstva. To udělilo všem účastníkům diplomatickou imunitu.

Článek

Jihoafrická ministryně mezinárodních vztahů a spolupráce Naledi Pandorová udělila diplomatickou imunitu všem zahraničním činitelům i úředníkům, kteří se zúčastní srpnového summitu BRICS, informuje britská BBC.

Toto rozhodnutí patrně otevírá cestu možné účasti ruského prezidenta Vladimira Putina na důležité konferenci, která sdružuje velmoci globálního jihu.

Putinovi jinak hrozí, že pokud by vstoupil na území JAR, měl by být zatčen. V březnu na něj byl vydán ze strany Mezinárodního trestního soudu (ICC) zatykač. Stanovy ICC přitom dodržuje i JAR.

Mluvčí resortu Clayson Monyela nicméně na twitteru uvedl, že poskytování těchto imunit je standardní postup v případě, že země hostí mezinárodní konferenci nebo summit. Dodal také, že „imunita nepřekrývá žádný zatykač, který vydává mezinárodní tribunál (jako ICC) pro jakéhokoliv účastníka“.

Na druhou stranu - JAR se už jednou autoritě ICC vzepřela. V roce 2015 umožnila odjet ze země tehdejšímu súdánskému prezidentovi Umaru Bašírovi, který se tam vypravil na summit Africké unie. Tehdy vláda JAR tvrdila, že ho chránila právě diplomatická imunita.

JAR prosazuje mír na Ukrajině

Africké země se hlásí o slovo. Koalice v čele s JAR chce zprostředkovat mír na Ukrajině. „Tváří se, že něco vyjedná, ale ve skutečnosti její síla zásadní nebude,“ řekla pro Seznam Zprávy politoložka Tereza Němečková.

Reklama

Doporučované