Hlavní obsah

Zbytky impéria v ohrožení. Karibik chce dát vale královně

Foto: Alessia Pierdomenico, Shutterstock.com

Alžběta II. je momentálně hlavou státu 15 nezávislých zemí. Už 6 z nich podle britského listu The Observer dalo najevo úmysl stát se republikami.

Reklama

Dříve je davy při návštěvách vítaly, teď čelí členové britské královské rodiny v Karibiku rostoucímu tlaku k přiznání vlastní historické odpovědnosti. A dokonce jim do očí představují své republikánské plány.

Článek

Když v dubnu zahajoval nejmladší syn britské královny Alžběty II. princ Edward, hrabě z Wessexu, s manželkou Sophie cestu do Karibiku, slibovala si od toho britská koruna především oslavu 70 let britské panovnice na trůně a utužování vztahů se státy Commonwealthu.

Místo toho čekaly pár na týdenní cestě se třemi zastávkami (Svatá Lucie, Antigua a Barbuda, Svatý Vincenc a Grenadiny) střet s odpůrci monarchie a apely na přijetí historické odpovědnosti.

První otazníky vyvolalo ještě před cestou náhlé zrušení zastávky na ostrově Grenada. Buckinghamský palác krok vysvětloval vzájemnou dohodou s tamní vládou a generální guvernérkou Cecile La Grenadeovou. Přesný důvod, proč cestu zrušil, nicméně neuvedl. Některá média spekulují, že zástupce královské rodiny by na ostrově nečekalo vřelé uvítání.

Královská fotografie premiéra nepotěšila

Kriticky se proti britské monarchii vyjádřila Grenadská komise pro reparace. Ta po britské vládě a především pak královně žádá omluvu kvůli roli královské rodiny v přijímání sankcí a podpoře vývozu otroků z Afriky pro práci na cukrových plantážích. „(Afričané) Byli unášeni, zotročování, nuceni k práci. Žili ve strašných podmínkách,“ řekl pro britskou BBC zástupce komise Arley Gill.

Za přešlap považují někteří komentátoři i setkání Edwarda a Sophie na Svaté Lucii (první zastávka) s premiérem Philipem Pierrem. Jako oficiální dárek mu věnovali vlastní podepsanou fotografii.

V britské tradici se sice jedná o dárek, kteří monarchové při cestách dávají, nicméně podle kritiků pár nedokázal správně vyhodnotit změnu nálady obyvatel ostrova a skutečnost, že už nejsou britské monarchii tak naklonění jako dřív. Premiér Svaté Lucie věnoval britské návštěvě obraz s podobiznou mořské želvy.

Nemilé překvapení přichystal královskému páru i premiér státu Antigua a Barbuda Gaston Brown. Otevřeně jim prozradil budoucí plán – přetrhat vazby s britskou korunou. „Královna je stále hlavou našeho státu, i když bych rád řekl, že aspirujeme na to, abychom se jednou stali republikou,“ řekl.

Už 6 států ohlásilo plán „zbavit“ se královny

Konkrétnější ale nebyl. Na prince s manželkou také apeloval, aby využili svůj „diplomatický vliv“ k dosažení „reparační spravedlnosti“. „Nesnažíme se vás ponížit, ale snažíme se budovat povědomí,“ vysvětlil Brown v proslovu.

Princ Edward se jenom nervózně ošíval, popisuje britský list The Observer, a pak poznamenal: „Nedělal jsem si poznámky, takže vám neposkytnu kompletní odpověď. Ale děkuji vám za přivítání.“

Ostrý postoj neskrývala ani tamní reparační komise (Reparations Support Commisson). Ta zveřejnila u příležitosti příjezdu návštěvy monarchů dopis, kde žádala omluvu po britské vládě za roli, kterou sehrála při transatlantickém obchodování s otroky. Britská královská rodina stále „žije v nádheře, okázalosti a bohatství získaného z výnosu ze zločinů“, píše se v něm.

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Princ Edward, hrabě z Wessexu, a jeho manželka Sophie, hraběnka z Wessexu na archivním snímku.

V době Edwardova karibského turné projevilo zájem stát se republikou i souostroví Svatý Kryštof a Nevis. Tamní vicepremiér Shawn Richard mluvil o nutnosti „přezkoumat monarchický systém vlády“.

Plán zpřetrhat vazby s britskou korunou tak v poslední době dalo najevo už 6 ze 14 (kromě samotné Británie) států, kde vládne Alžběta II, vypočítává The Observer. Kromě Antiguy a Barbudy a Svatého Kryštofa jde podle něj i o Bahamy, Belize, Grenadu a Jamajku.

Ale odpůrci monarchie čekali pár i na Svatém Vincenci a Grenadinách, který na seznamu zatím chybí. Měli s sebou transparenty „Kompenzace teď“ nebo „Británie, tvůj dluh není splacený“.

Ostatně v podobné situaci se o měsíc dříve ocitl vnuk britské královny Alžběty II., princ William a jeho žena, vévodkyně Kate. I oni se k výročí 70 let britské královny vydali na cestu po Karibiku – do Belize, na Bahamy a Barbados.

Mapa zobrazuje nezávislé země, které mají za hlavu státu britskou královnu, tzv. Commonwealth realms. Liší se od zemí Britského společenství národů (Commonwealthu), kam spadají i republiky, z nichž některé ani nikdy nebyly součástí Britského impéria.

Také budoucí královský pár těsně před cestou (na konci března) měnil program. V Belize vyslanci královny zrušili návštěvu místní kakaové plantáže, která byla „přesunuta na jiné místo“ kvůli „citlivým záležitostem“ týkajícím se domorodé komunity v obci Indian Creek.

Williama vyzvali k odchodu ze země

I zde obyvatelé vesnice podle místních médií protestovali proti plánované návštěvě členů královské rodiny. Drželi transparenty, na kterých bylo mimo jiné napsáno: „Princi Williame, opusť naši zemi.“ Protest byl namířen proti tomu, že kakaová farma vybraná pro návštěvu je spojená s organizací Flora and Fauna International (FFI). Ekologická organizace, jejímž je William patronem, se s místním obyvatelstvem pře o vlastnictví půdy.

„Musí pochopit, že je to součást koloniálního dědictví,“ řekl představitel obce Mateo Chub místní televizní stanici Channel 5. Podle ní domorodce také rozlítilo, že vrtulník se členy královské rodiny měl bez konzultace s místními přistát na fotbalovém hřišti.

Protestovalo se i v době návštěvy Williama a Kate na Jamajce, kde také demonstranti žádali reparace za britskou nadvládu. Během 300 let britské nadvlády musely na ostrově stovky tisíc lidí původem z Afriky pracovat na plantážích, a to často za velmi brutálních podmínek, napsala agentura AP.

Desítky lidí tak před zastoupením britské koruny skandovaly hesla odmítající návštěvu královského páru. „Králové, královny, princové a princezny patří do pohádek a ne na Jamajku,“ stálo například na jednom transparentu.

Další desítky představitelů veřejného života na ostrově se podepsaly pod protestní dopis. „Během své 70 let trvající vlády vaše babička (Alžběta II.) nic neudělala, aby napravila utrpení našich předků během své vlády a celého období britského obchodování a zotročování lidí z Afriky,“ psalo se v něm například. Jubilejní výročí tak osobnosti oslavit odmítly. I ony po Británii žádají omluvu a vyplacení reparací.

Rozpaky na Jamajce vzbudila i účast páru na vojenské promenádě. Při ní se William s Kate projížděli v bílém otevřeném Land Roveru. Někteří popsali tento výjev jako z koloniální doby.

Poslední zastávkou Williama a Kate byl Barbados, který nedávno udělal tlustou čáru za koloniální historií. 30. listopadu 2021, 55 let od vyhlášení nezávislosti, se stal republikou. Královnu Alžbětu II. nově na pozici hlavy státu vystřídala prezidentka Sandra Masonová.

Reklama

Doporučované