Hlavní obsah

Zelenskyj: Nechceme to dělat jako Rusko, počkáme na F-16

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Review News, Shutterstock.com

„Čas pokročil, lidé jsou unavení… Ale není to patová situace,“ vzkázal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Ukrajinský prezident popřel výroky šéfa ukrajinského generálního štábu o tom, že se armády ve válce na Ukrajině ocitly v patové situaci. Ubezpečil také, že spojenci na Kyjev netlačí, aby usedl k jednacímu stolu s Ruskem.

Článek

Konflikt na Blízkém východě „odvrací pozornost“ od války na Ukrajině, připustil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tím, že právě to bylo jedním z cílů Ruska, které v únoru loňského roku zahájilo invazi na Ukrajinu.

Zelenskyj také popřel, že by se Ukrajina ve válce dostala do patové situace. „Čas pokročil, lidé jsou unavení… Ale není to patová situace,“ uvedl v sobotu na tiskové konferenci po jednání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

„Rusko kontroluje nebe. My chráníme naše vojáky. Jednoduše házet, házet své lidi jako maso, jak to dělá Rusko, nikdo nechce,“ dodal s tím, že je třeba počkat, až Ukrajina bude moci využívat letadla F-16, „až se to na nich kluci naučí“.

Zelenskyj ve svém projevu reagoval na slova šéfa ukrajinského generálního štábu Valerije Zalužného. Ten ve středu v článku pro The Economist uvedl, že se armády obou zemí po více než 20 měsících konfliktu nachází v patové situaci. Varoval, že válka přechází do nové fáze pozičních bojů, které jsou výhodné pro Rusko.

„Náčelník generálního štábu prostě má informace a ví, jak vypadá situace. Uplynulo deset měsíců z roku a posuny, které se za tu dobu udály na frontové linii, jsou zanedbatelné - vzhledem k velikosti Ukrajiny a délce frontové linie,“ okomentoval Zalužného slova v dřívějším rozhovoru pro Seznam Zprávy bezpečnostní analytik Matúš Halás.

Celý rozhovor si můžete přečíst zde:

Seznam Zprávy se zeptaly odborníka na bezpečnost Matúše Haláse z pražského Ústavu mezinárodních vztahů, co si o Zalužného názorech myslí.

Podle něj ukrajinský velitel sice věrně popisuje nynější situaci, má však nerealistické představy. Expert předpokládá, že současná podoba války potrvá do příštího roku, kdy by si obě strany mohly uvědomit, že dlouhé intenzivní boje jsou příliš vysilující.

Zprávy o omezeném postupu ukrajinské armády vyvolávají obavy z toho, že západní spojenci Ukrajiny začnou být z dlouhotrvajícího konfliktu „unavení“ a nebudou chtít Kyjevu nadále poskytovat moderní zbraně a vysoké finanční obnosy.

Stanice NBC přinesla nedávno zprávy o tom, že američtí i evropští lídři začali s ukrajinskou vládou opatrně mluvit o tom, jaké důsledky by pro ni mohla mít případná jednání s Ruskem o míru.

Prezident Zelenskyj ovšem v sobotním projevu popřel, že by se západní lídři snažili Ukrajinu přesvědčit, aby navázala mírová jednání s Ruskem. „Nikdo z našich partnerů na nás netlačí, abychom si s Ruskem sedli, jednali s ním a něco mu odevzdali,“ vzkázal.

Také Rusko se vymezilo proti Zalužného výrokům o tom, že se válka dostala do patové situace. „Ne, konflikt není ve slepé uličce,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov a dodal, že Rusko „neúnavně pokračuje ve své speciální vojenské operaci“, jak Moskva invazi na Ukrajinu nazývá.

Ministr potvrdil tragický zásah jednotky

Ruská armáda v posledních týdnech vešla do protiútoku okolo měst Avdijivka v Doněcké oblasti a Kupjansk v Charkovské oblasti, ovšem také bez výraznějších zisků, připomíná agentura ČTK.

Zprávy z bojiště

Ruská armáda přebírá iniciativu prakticky na celém ukrajinském bojišti. Její ztráty rostou, ale přesto na vytyčených úsecích mírně postupuje.

Sociálními sítěmi se v pátek začaly šířit zprávy o tom, že ve vesnici nedaleko frontové linie zemřelo více než 20 vojáků během slavnostního ceremoniálu u příležitosti Dne dělostřelectva, upozornila agentura Reuters.

Ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov v sobotu potvrdil, že ukrajinští vojáci ze 128. horské útočné brigády „Zakarpatí“ byli zabiti, a slíbil, že situaci, kterou označil za tragédii, nechá prošetřit. Kolik vojáků na místě padlo, neupřesnil.

Ukrajinská armáda v samostatném vyjádření na telegramu oznámila, že Rusko na Záporožskou oblast v pátek zaútočilo balistickou střelou Iskander.

Ruské ministerstvo obrany ve svém každodenním hodnocení situace na bojišti uvedlo pouze to, že ruské síly „palbou zasáhly“ jednotku ukrajinské útočné brigády v Záporožské oblasti a zabily až 30 vojáků. Tyto zprávy ovšem není možné nezávisle ověřit.

Reklama

Doporučované