Hlavní obsah
Online

Vyhnali jsme okupanty. Přístav Mykolajiv je znovu náš, hlásí Ukrajina

Foto: ČTK/AP/Vadim Ghirda, ČTK

Lidé prchají z města Irpiň, které ostřeluje ruská armáda, do nedalekého Kyjeva.

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsoudil západní lídry. „Vedení (Severoatlantické) aliance dalo odmítnutím bezletové zóny zelenou dalšímu bombardování ukrajinských měst a vesnic,“ řekl v pátek před půlnocí v televizním projevu.
  • Ruský státní cenzurní úřad Roskomnadzor uvedl, že se rozhodl v Rusku zablokovat přístup k sociální síti Facebook, vzápětí dostal zákaz i sociální síť Twitter.
  • Ruské jednotky pomocí ostřelování ovládly Záporožskou jadernou elektrárnu, největší jadernou elektrárnu v Evropě. Ukrajina hlásí „několik“ mrtvých a zraněných.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videu po napadení jaderné elektrárny apeloval na Evropu i celý svět.
  • Ukrajina apeluje na Mezinárodní červený kříž, aby pomohl s organizací humanitárních koridorů z válkou zasažených měst a vesnic. Na jejich otevření se ve čtvrtek dohodla s Ruskem.
  • Ukrajinci tvrdí, že ruský útok na přístav Mykolajiv na jihu země odrazili, do města vjela ruská kolona.
  • Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval s německým kancléřem Olafem Scholzem. Podle Berlína šéf Kremlu řekl, že o víkendu by mohlo být další jednání mezi Ruskem a Ukrajinou.

Situaci jsme sledovali i v pátek:

  • Visa i Mastercard pozastavují činnost v Rusku

    Společnost Visa dnes uvedla, že kvůli invazi na Ukrajinu pozastavuje operace v Rusku a že v příštích dnech bude spolupracovat se svými klienty a partnery na zastavení všech transakcí v Rusku. Karty Visa vydané finančními institucemi mimo Rusko již nebudou v Rusku fungovat, uvedla společnost v prohlášení podle agentury Reuters.

    Obdobně společnost Mastercard dnes podle téže agentury uvedla, že karty vydané ruskými bankami již nebudou podporovány sítí Mastercard a že jakákoli karta Mastercard vydaná mimo Rusko nebude fungovat u ruských obchodníků nebo bankomatů.

  • Ukrajinská armáda tvrdí, že sestřelila devět ruských letadel a vrtulníků

    Ukrajinským silám se za posledních 24 hodin podařilo sestřelit pět ruských letounů a čtyři helikoptéry. Tvrdí to ukrajinská armáda. Celkový počet by tak dosáhl na 44 zničených letounů a 44 helikoptér.

  • Fotky plné utrpení: Z města Irpiň pod ruskou palbou prchají tisíce lidí

    Staří lidé naložení do koleček, děti v náručí rodičů, taška nejnutnějších věcí. Lidé se snaží dostat z města, které je pod palbou. Ale útěk ztěžuje demolice mostu, jíž chtějí ukrajinští vojáci ztížit případný postup Rusů na Kyjev.

  • Ruské jednotky téměř srovnaly se zemí město Borodjanka, uvádí tamní správa

    Ruské jednotky dnes téměř srovnaly se zemí ukrajinské město Borodjanka severozápadně od Kyjeva, kde dříve převzaly kontrolu nad psychiatrickým zařízením. S odvoláním na místní správu o tom informovala stanice CNN. Léčebnu, kde bylo 670 lidí, už vojáci opustili.

    „Není tu žádná voda ani elektřina … Není tu žádná Borodjanka. Je téměř kompletně zničená. Centrum města vypadá prostě příšerně,” uvedl místní guvernér Oleksij Kuleba, podle kterého město ovládly ruské síly.

  • V evropských městech i dnes demonstrovaly proti ruské invazi desetitisíce lidí

    V Římě, Hamburku a Paříži dnes vyšly do ulic desetitisíce lidí na protest proti ruskému vpádu na Ukrajinu. Hamburkem prošel protestní pochod, do kterého se podle odhadu policie zapojilo na 30 000 lidí, uvedla agentura DPA. Téměř stejný počet demonstrantů se sešel v Římě, kde lidé vykřikovali protiválečná hesla a kromě Ruska odsuzovali i NATO. Přes 15 000 lidí protestovalo v Paříži.

  • Běloruští vojáci už měli být na Ukrajině, něco se ale pokazilo, tvrdí opozice

    „Podle Putinova plánu měly běloruské jednotky vstoupit na Ukrajinu už před týdnem,” napsal na twitteru Franak Viačorka, který působí jako jeden z hlavních poradců běloruské opoziční lídryně Svjatlany Cichanouské.

    „Něco se však pokazilo,” dodává Viačorka s tím, že někteří běloruští důstojníci rezignovali, opustili Bělorusko a kontaktovali je, jako opozici proti běloruskému vůdci Alexandrovi Lukašenkovi. „Branci hromadně utíkají. Někteří generálové se zřejmě postavili proti účasti Běloruska ve válce,” dodává poradce opoziční lídryně.

  • Americký spisovatel Stephen King neobnoví práva na vydání knih v Rusku

    Americký spisovatel Stephen King se kvůli útoku na Ukrajinu rozhodl, že neobnoví práva na další vydání svých knih v Rusku. Autor desítek bestsellerů, které v Rusku vyšly v obrovských nákladech, to napsal na twitteru. Kontrakty s ruskými nakladateli už nechtějí uzavírat ani britský spisovatel Neil Gaiman a Kanaďan Linwood Barclay.

    „Uznávám, že to není zvlášť velká oběť a bude to mít asi takový účinek jako pšouknutí do větru, ale neobnovím smlouvy na vydání knih v Rusku,” napsal na twitteru Barclay, známý autor detektivek.

    Na jeho příspěvek zareagoval i Stephen King lakonickým komentářem „Ani já ne”. Přidal se i britský autor fantasy a sci-fi románů Neil Gaiman, který na twitteru napsal: „Budu se snažit zjistit, které ruské smlouvy dokážu ovlivnit a jak daleko jsou s vydáním. Nebudu je chtít obnovit, dokud bude u vlády (Vladimir) Putin a jeho vláda, to je jisté.”

  • Ukrajinské úřady: Podařilo se nám z města Mykolajiv vytlačit ruské vojáky

    Ukrajinským silám se podařilo vytlačit z jihoukrajinského přístavního města Mykolajiv ruské jednotky, které tam pronikly v pátek. Informoval o tom server Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální správu.

    „Okupanty jsme vyhnali z města,” uvedl šéf správní administrativy Vitalij Kim na telegramu. Ruští vojáci za sebou podle něj zanechali vybavení, které je nyní v rukou Ukrajinců. Nepřátelské jednotky utíkají směrem k Chersonu, dodal Kim, podle kterého si boje ve městě vyžádaly civilní oběti.

  • Po schůzce s Putinem izraelský premiér zatelefonoval Zelenskému

    Předseda izraelské vlády po schůzi s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě telefonoval s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Závěry z obou rozhovorů zatím zveřejněny nebyly.

    Izraelský premiér je nyní podle svého mluvčího na cestě z ruské metropole do Berlína, kde se setká s německým kancléřem Olafem Scholzem. Jednat mají ještě dnes, píše agentura DPA.

  • Blinken slíbil 2,5 miliardy dolarů na humanitární pomoc v Polsku a na Ukrajině

  • Blinken se na ukrajinsko-polské hranici dnes setkal s Kulebou

    Americký ministr zahraničí Anthony Blinken navštívil polsko-ukrajinskou hranici, kde právě proudí davy uprchlíků. Na místě se dnes sešel se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou.

    Kuleba poděkoval USA za pomoc, ale zároveň zopakoval, že doufá ve větší vojenskou podporu, konkrétně v bezletovou zónu. Západ tento krok opakovaně odmítá s tvrzením, že by vedl k přímému konfliktu s Ruskem.

    "Ukrajina tuto válku vyhraje a my budeme větší zemí než ta, kterou zničilo Rusko," pronesl podle BBC Kuleba.

    Podle agentury Reuters Kuleba také požádal o další kolo protiruských sankcí. Řekl, že se svým americkým protějškem vedl produktivní diskusi a že kroky, na kterých se dohodli, budou pravděpodobně realizovány v nejbližších dnech.

  • MMF varoval před ničivými hospodářskými důsledky války na Ukrajině

    Ruský útok na Ukrajinu má již nyní velmi vážné dopady na světovou ekonomiku a v případě eskalace tohoto konfliktu budou hospodářské důsledky ještě ničivější. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF) v dnešní zprávě o ekonomických dopadech války na Ukrajině. Oznámil rovněž, že jeho vedení by mohlo již příští týden posoudit žádost Ukrajiny o nouzové financování v objemu 1,4 miliardy dolarů (zhruba 33 miliard Kč).

    "Na Ukrajině již kromě lidských ztrát vznikly také značné ekonomické škody. Námořní přístavy a letiště jsou uzavřené a poškozené a řada silnic a mostů je poškozená či zničená. Ačkoli je v této fázi velmi obtížené přesně posoudit finanční potřeby, je již nyní jasné, že Ukrajina čelí značným nákladům na obnovu a rekonstrukci," uvedl MMF.

  • Rusko podle Moskvy pokračuje v rozsáhlé ofenzivě na Ukrajině

    Ruské síly na Ukrajině pokračují v rozsáhlé ofenzivě, obsadily několik měst a vesnic a sestřelily čtyři ukrajinské stíhačky. Na tiskovém brífinku to dnes oznámil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, informovala agentura Interfax.

    Údaje o ztrátách zveřejňované oběma stranami nelze nezávisle ověřit.

    „Jednotky ruských ozbrojených sil postupují na široké frontě,” uvedl Konašenkov. Vojska podle něj převzala kontrolu nad sedmi sídly v Záporožské oblasti, další vesnice dobyli vojáci samozvané Doněcké lidové republiky (DLR).

    Ruské vzdušné síly se nedaleko Žitomíru, zhruba 100 kilometrů západně od Kyjeva, střetly s ukrajinskými letouny. Podle Konašenkova sestřelily čtyři ukrajinské stíhačky SU-27. Agentura TASS uvedla, že ruské jednotky od začátku konfliktu na Ukrajině zničily 69 nepřátelských letounů na zemi a 21 ve vzduchu.

    „Celkem bylo od začátku operace zničeno 2119 ukrajinských vojenských zařízení,” dodal Konašenkov.

  • Další společnosti pozastavují svou činnost v Rusku. Nově i Puma nebo Prada

    Svou činnost v Rusku dnes pozastavila také luxusní oděvní značka Prada nebo německá značka sportovního oblečení Puma, informuje agentura Reuters.

    "V první řadě nám jde o všechny kolegy a jejich rodiny, které tragédie na Ukrajině zasáhla, a budeme je i nadále podporovat," stojí v prohlášení společnosti Prada.

  • Izraelský premiér Bennett jednal s Putinem asi tři hodiny

    Moskevská schůzka izraelského premiéra Naftaliho Bennetta s ruským prezidentem Vladimirem Putinem údajně trvala přibližně tři hodiny, informovala jeruzalémská zpravodajka CNN Hadas Goldová. Spojené státy americké podle ní byly o setkání informovány s předstihem.

  • Rusko oficiálně ukončilo příměří u Mariupolu, podle Kyjeva ho nedodržovalo

    Ruská vojska dnes po krátkém příměří opět zahájila ostřelování dvou měst na jihovýchodě Ukrajiny, včetně přístavu Mariupol, oznámil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Moskva dnes ráno uvedla, že přeruší palbu na obléhaná města a umožní civilnímu obyvatelstvu odejít. Ukrajinské úřady následně ruské jednotky obvinily, že příměří nedodržují, a evakuaci Mariupolu odložily.

    „Vzhledem k neochotě ukrajinské strany (…) útočná operace znovu začala v 18:00 moskevského času (16:00 SEČ),” uvedl Konašenkov, podle kterého odchodu civilistů zabránili „ukrajinští nacionalisté”.

    „Mariupol a Volnovachu nemohl oznámenými humanitárními koridory opustit jediný civilista. Obyvatele těchto měst nacionalistické formace používají jako lidský štít,” dodal mluvčí.

    Šéf doněcké regionální správy Pavlo Kyrylenko dříve oznámil, že se z Volnovachy nedaleko Mariupolu podařilo evakuovat 400 lidí. Původně jich mělo město opustit 15 000. Ruská vojska rovněž obvinil, že klid zbraní nedodržela.

  • Další kolo jednání Ukrajiny a Ruska má být v pondělí

    Rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou budou pokračovat třetím kolem v pondělí. Na svém facebookovém účtu o tom informoval jeden ze členů ukrajinského vyjednávacího týmu, předseda poslaneckého klubu vládní strany Sluha národa David Arachamija. Naposledy se zástupci Ruska a Ukrajiny sešli ve čtvrtek, kdy se dohodli na ustavení humanitárních koridorů a možném dočasném příměří kvůli evakuaci civilního obyvatelstva z oblastí bojů.

    Ruská strana zatím datum dalšího kola vyjednávání nepotvrdila.

  • Podle OSN na Ukrajině od začátku války zemřelo 351 civilistů

    Podle Organizace Spojených národů na Ukrajině k pátku zemřelo celkem 351 civilistů, dalších 707 jich bylo zraněno.

    Mezi čtvrtou hodinou ranní 24. února a půlnocí 4. března zaznamenal Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva na Ukrajině celkem 1058 civilních obětí.

Hlavní zprávy