Hlavní obsah

Zelenskyj zbavil funkce vysoce postaveného ukrajinského velitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: president.gov.ua

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s vojáky v Bachmutu

Reklama

Důvod odvolání ukrajinský prezident neuvedl.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli zbavil funkce vysoce postaveného vojenského velitele Eduarda Moskaljova, který se podílel na vedení boje proti ruské armádě na východě Ukrajiny. Důvod podle agentury Reuters neuvedl.

Zelenskyj dekretem odvolal velitele sdružených ukrajinských sil, které se podílejí na bojích v Donbasu. Moskaljova zmínil už v pátek ve výčtu vojenských velitelů, s nimiž hovořil. Moskaljov podle Reuters funkci zastával od března 2022. Ukrajinská armáda se na sociálních sítích k odvolání velitele nevyjádřila.

Ruské síly usilují o ovládnutí Donbasu a Zelenskyj v posledních týdnech popisoval tamní vojenskou situaci jako obtížnou a bolestnou. Ruské jednotky soustřeďují své úsilí na město Bachmut navzdory těžkým ztrátám, o nichž hovoří ukrajinští a západní představitelé. I v neděli ukrajinský generální štáb hlásil, že ruské jednotky v oblasti Bachmutu provedly několik neúspěšných útoků.

Reklama

Doporučované