Hlavní obsah

Země pobouřila ruská autorka v porotě prestižní ceny. Královna soutěž zavrhla

Foto: Profimedia.cz

Dánská královna Margrethe II. během oslav 50. výročí svého nástupu na trůn v Kodani, 12. listopadu 2022.

Reklama

Zvolení ruské ilustrátorky do čela poroty Ceny Hanse Christiana Andersena vyvolalo bouřlivé reakce. Několik zemí autorku ve funkci kvůli ruské invazi na Ukrajinu odmítá. Královna Margrethe II. odmítla být patronkou ocenění.

Článek

Cena Hanse Christiana Andersena, nejprestižnější mezinárodní ocenění pro autory působící v oblasti literatury pro děti, se udílí již téměř 70 let. Ruská agrese na Ukrajině se ovšem nyní promítla i do oceňování dětských autorů, které se nyní potýká s dosud největší krizí.

Do čela poroty byla totiž zvolena ilustrátorka Anastasija Archipova, která je původem z Ruska. Obsazení přední funkce autorkou ze země, jež začala válku se svou sousední zemí, vyvolalo negativní reakci řady zemí.

Nyní se od ceny dokonce rozhodla distancovat také dánská královna Margrethe II., která je patronkou ocenění již od roku 1992. Ve středu to pro agenturu DPA potvrdila mluvčí dánského královského domu. „Královna Margrethe II. nemůže být součástí tohoto konfliktu,“ uvedla mluvčí královského domu.

Zástupci několika zemí v Mezinárodním sdružení pro dětskou knihu (IBBY), jež cenu uděluje, podepsali dopis, v němž protestují proti zvolení Archipovové do čela poroty, která má vybírat vítěze pro rok 2024. 

S ruskou autorkou ve funkci nesouhlasí představitelé z Ukrajiny, Švédska, Finska, pobaltských zemí a několika dalších států, shrnul dánský deník The Copenhagen Post.

„Rusko vede agresivní válku proti svému sousedovi, Ukrajině, a EU ho označila za teroristický stát. Je obtížné působit na mezinárodní scéně bez souhlasu ruské vlády. Proto se bez ohledu na to, co si (Archipova) myslí o válce, stává symbolem,“ řekla stanici DR předsedkyně švédského oddělení IBBY Margaretha Ullströmová.

V předsednictvu dánské sekce IBBY se pro rezignaci nevyslovila většina, nicméně země se tentokrát na udílení cen odmítla podílet a nebude nominovat ani žádné kandidáty. Mezinárodní rada reagovala na kritiku nové předsedkyně poroty prohlášením, že členové nezastupují vlády svých zemí, ale sami sebe jako autory, ilustrátory nebo vydavatele.

Anastasija Archipova je již několik desetiletí mezinárodně uznávanou ilustrátorkou a její ilustrace Andersenových pohádek nebo pohádek bratří Grimmů jsou proslulé, popsal Der Spiegel. Nicméně ilustrátorka je také významnou členkou Moskevského sdružení umělců (MOCX), které je v současnosti velmi aktivní v propagaci války.

Cena Hanse Christiana Andersena

Cenu uděluje autorům a ilustrátorům každé dva roky mezinárodní rada pro dětskou knihu. Naposledy Cenu Hanse Christiana Andersena získaly americká autorka Jacqueline Woodsonová a švýcarská ilustrátorka Albertine Zullo. Mezi předchozí vítěze patří Astrid Lindgrenová, Erich Kästner a Christine Nöstlingerová.

IBBY byla jako nezisková organizace založená v roce 1953 s cílem podporovat mezinárodní porozumění prostřednictvím dětských knih. Místní organizace IBBY působí v 80 zemích. Cena je pojmenovaná po dánském významném autorovi Hansi Christianu Andersonovi, jehož pohádky, jako například Malá mořská víla nebo Císařovy nové šaty, se staly klasikou mezi tvorbou pro děti.

Archipova ve svém vyjádření pro deník napsala, že výzvy k šikaně na základě národnosti jsou přesně to, co chtějí ti, kdo rozpoutávají války. „Upřímně doufám, že tato hrozná situace brzy skončí,“ dodala.

Královna Margrethe II. je známá svou tvůrčí osobností a velkým zájmem o umění. Letos oslavila 50. výročí nástupu na trůn a v současnosti jde tak o nejdéle vládnoucí panovnici na světě. Agentura DPA připomněla, že se královna u Dánů těší velké oblibě.

Reklama

Související témata:

Doporučované