Hlavní obsah

Zemřel Andy Fletcher, klávesista a zakladatel Depeche Mode

Foto: Profimedia.cz

Andrew Fletcher na koncertě kapely Depeche Mode v Itálii.

Reklama

aktualizováno •

Ve věku 60 let zemřel Andrew Fletcher, klávesista a zakládající člen britské elektronické skupiny Depeche Mode.

Článek

V prohlášení, které kapela zveřejnila na sociálních sítích, se uvádí: „Jsme šokováni a naplněni obrovským smutkem z předčasného odchodu našeho drahého přítele, člena rodiny a spoluhráče Andyho ‚Fletche‘ Fletchera.“

„Fletch měl opravdové zlaté srdce a byl tu vždy, když jste potřebovali podporu, živou konverzaci, dobrou zábavu nebo vychlazené pivo… prosíme vás, abyste na v této těžké době mysleli na jeho rodinu a respektovali jejich soukromí.“ Příčina úmrtí nebyla oznámena.

Fletcherovi se po celou dobu jeho kariéry přezdívalo Fletch. Narodil se v roce 1961 v Nottinghamu a přestěhoval se do Basildonu, kde koncem 70. let založil spolu s Martinem Gorem a Vincem Clarkem skupinu Composition Of Sound. Po přijetí zpěváka Davea Gahana se přejmenovali na Depeche Mode a kvarteto se proslavilo hity jako New Life nebo Just Can't Get Enough.

Sám Fletcher se na tvorbě písní Depeche Mode nikdy nepodílel. Byl také jediným členem kapely, který nezpíval.

Po odchodu Clarkea, který založil Yazoo a následně Erasure, se hlavním skladatelem stal Gore. Až po doplnění sestavy o Alana Wildera zaznamenala kapela obrovský mezinárodní úspěch s písněmi Personal Jesus, Enjoy The Silence a I Feel You. To se odehrálo na přelomu 80. a 90. let.

V roce 2020 byla kapela uvedena do Rokenrolové síně slávy. Kromě Depeche Mode se Fletcher věnoval hudbě i ve více „zákulisní roli“, založil vydavatelství Toast Hawaii. Občas také vystupoval jako DJ.

Fletcher také v praktickém smyslu slova zastával roli manažera kapely a byl často právě tím členem kapely, který nejvíce hovořil s novináři a vydával prohlášení. Během Fletcherova působení v kapele Depeche Mode prodali po celém světě více než 100 milionů desek. 54 jejich písní se umístilo v britské hitparádě UK Singles Chart.

Reklama

Související témata:

Doporučované