Hlavní obsah

Zemřel Andy Rourke, člen jedné z nejvýznamnějších kapel 80. let

Foto: Profimedia.cz

Andy Rourke na snímku z roku 2014.

Reklama

Baskytarista Rourke zemřel po dlouhém boji s rakovinou slinivky břišní. Proslavil se v kapele The Smiths, pro jejíž zvuk byl jeho přínos zásadní.

Článek

Ve věku 59 let zemřel baskytarista legendární britské kapely The Smiths, Andy Rourke.

„S hlubokým zármutkem oznamujeme, že po dlouhém boji s rakovinou slinivky břišní zemřel Andy Rourke. Ti, kteří Andyho znali, na něj budou vzpomínat jako na laskavou a krásnou duši a hudební fanoušci jako na mimořádně nadaného hudebníka. V této smutné chvíli prosíme o zachování soukromí,“ napsal na twitter kytarista kapely Johnny Marr.

Rourke se podílel na klasických skladbách skupiny Smiths, včetně hitů jako This Charming Man nebo There Is a Light That Never Goes Out, které jsou klasickým příkladem jeho často odvážně melodického stylu.

Mnozí z těch, kteří dnes na Rourka vzpomínají, hovoří o tom, že jeho styl hraní byl charakteristický pro celkový zvuk kapely. Rourke svojí melodičností přispíval k tomu, že kapela zněla velice originálně. Jeho přínos, který mimo hraní spočíval i v psaní písní, pomohl kapelu zapsat jako jednu z legend alternativního rocku.

Kapela sice na hudební scéně působila jen pět let, od roku 1982 do roku 1987, ale i tak se do paměti hudebních publicistů a fanoušků The Smiths zapsali jako jedna z nejvýznamnějších kapel 80. let minulého století.

Mezi lety 1984–1987 The Smiths vydali čtyři studiová alba, jež například web The Guardian popisuje jako jedinečnou směs indie rocku, popu a post-punku.

Navzdory značnému uznání kritiků a oddané fanouškovské základně zažívali The Smiths vnitřní napětí. Rourke v pozdějším období bojoval se závislostí na heroinu a počátkem roku 1986 byl z kapely dočasně vyhozen, ale vrátil se těsně před vydáním alba The Queen Is Dead.

Marr popsal Rourkův přínos pro toto album jako „něco, čemu se žádný jiný baskytarista nemůže vyrovnat“.

Kapela se v roce 1987 rozpadla, následná tenze dokonce vedla k veřejným soudním sporům o autorské honoráře. Po rozpadu skupiny všichni členové prohlašovali, že se nikdy na pódium společně nevrátí, což se už bohužel v původní sestavě ani stát nemůže.

Rourke se po rozpadu kapely věnoval hudbě i nadále, mimo jiné hrál s kapelami Killing Joke nebo The Pretenders. V roce 2016 také založil projekt D.A.R.K., kde spolupracoval s již zesnulou zpěvačkou kapely The Cranberries, Dolores O'Riordanovou.

Reklama

Související témata:
The Smiths

Doporučované