Hlavní obsah

Působivý teolog, zkušený pastýř. Zemřel bývalý papež Benedikt XVI.

Foto: ČTK

Eemeritní papež Benedikt XVI.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Ve věku 95 let dnes zemřel emeritní papež Benedikt XVI., oznámil Vatikán.

Článek

Benedikt, občanským jménem Joseph Ratzinger, stál v čele katolické církve v letech 2005 až 2013, kdy se úřadu vzdal kvůli zhoršujícímu se zdraví.

„Se zármutkem vám oznamuji, že emeritní papež Benedikt XVI. zemřel dnes v 9:34 v klášteře Mater Ecclesiae ve Vatikánu. Další informace budou poskytnuty co nejdříve,“ uvedl vatikánský mluvčí v písemném prohlášení.

Od pondělí 2. ledna bude tělo emeritního papeže vystaveno v bazilice svatého Petra, aby se s ním věřící mohli rozloučit. Pohřební obřady, které povede nynější papež František, se uskuteční ve čtvrtek 5. ledna na Svatopetrském náměstí.

Benediktův zdravotní stav se v uplynulých dnech zhoršil. Ještě v pátek Vatikán oznámil, že je stabilizovaný a že se emeritní papež zúčastnil mše. V sobotu nicméně vatikánský mluvčí potvrdil, že Benedikt už ve středu dostal svátost pomazání nemocných, která se zpravidla uděluje před očekávanou smrtí.

Krátce po oznámení Benediktova úmrtí se zvedla vlna ohlasů z katolické církve i politiky. Většinou emeritního papeže vyzdvihují jako uznávaného teologa a zároveň skromného až plachého člověka, někdy ale připomínají i stinné stránky jeho pontifikátu, kdy se církev potýkala se skandály, zejména ohledně sexuálního zneužívání.

„Ve všech svých funkcích a všech svých úkolech byl velkým myslitelem a v osobním životě věřícím křesťanem. Je skutečným učitelem církve pro dnešní dobu,“ uvedl v rozhovoru kardinál Gerhard Ludwig Müller, který byl jedním z nástupců Josepha Ratzingera na důležitém postu prefekta římské kongregace pro nauku víry.

Foto: ČTK

„Truchlíme za naším bavorským papežem,“ napsal na sociálních sítích bavorský zemský premiér Markus Söder.

Za českou katolickou církev poslal do Říma kondolenci předseda biskupské konference, pražský arcibiskup Jan Graubner. Na jeho pokyn budou na církevních budovách vyvěšeny černé vlajky a v den pohřbu budou vyzvánět zvony. Během mší se mají za zemřelého emeritního papeže pronášet zvláštní přímluvy.

„Coby mimořádně vzdělaný teolog a myslitel zásadním způsobem přispěl k prohloubení, systematizaci a definování nauky římskokatolické církve. Poté jako papež pokračoval v díle svého předchůdce Jana Pavla II. a rozvíjel dědictví 2. vatikánského koncilu, jehož se sám coby mladý teolog zúčastnil,“ napsal Graubner a připomněl, že Benedikt v roce 2009 navštívil Prahu, Brno a Starou Boleslav.

Mnoho reakcí přichází z Benediktova rodného Německa, kde katolická církev v současnosti prochází širokou debatou o reformách, se kterými však emeritní papež a jeho konzervativnější stoupenci nesouhlasili.

Působivý teolog, zkušený pastýř

Předseda německé biskupské konference Georg Bätzing, který patří do liberálnějšího tábora, ocenil emeritního papeže jako „působivého teologa a zkušeného pastýře“. Zmínil se nicméně také o dopisu z letošního února, ve kterém Benedikt reagoval na posudek o dlouholetém zneužívání v mnichovské arcidiecézi, kde v minulosti také působil. „Požádal postižené o odpuštění, zůstaly ale i nezodpovězené otázky,“ uvedl Bätzing.

„Truchlíme za naším bavorským papežem,“ napsal na sociálních sítích bavorský zemský premiér Markus Söder, který je zároveň předsedou Křesťansko-sociální unie (CSU). „Mnoho lidí v jeho vlasti si ho bude pamatovat nejen jako papeže, ale také jako skromného pastora. Dal mnoha lidem sílu a směr. Zároveň však musel čelit odpovědnosti za obtížné fáze své práce,“ uvedl bavorský politik.

S kondolencí přispěchal i šéf sesterské Křesťanskodemokratické unie (CDU) Friedrich Merz. „Zejména ve své domovské zemi, Německu, byl papež Benedikt schopen vyvolat nový obrat ke katolické církvi napříč všemi generacemi,“ uvedl tento lídr opozice ve Spolkovém sněmu.

Článek průběžně aktualizujeme.

Reklama

Související témata:
Joseph Ratzinger

Doporučované