Hlavní obsah

Zemřel Lukašenko. Hackeři si vystřelili na webu běloruského klubu

Foto: Telegram/Repro foto, Seznam Zprávy

„Nezapomeneme. Neodpustíme,“ stálo ve fingovaném nekrologu Alexandra Lukašenka na webu Dinama Minsk.

Reklama

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko je známým fanouškem hokeje. Hackeři toho využili a na webových stránkách klubu Dinamo Minsk zveřejnili falešné smuteční oznámení.

Článek

Na webových stránkách hokejového klubu Dinamo Minsk se objevila překvapivá zpráva o úmrtí běloruského prezidenta. Už na první pohled však působila podezřele.

„Lukašenko Alexandr Grigorjevič. Nezapomeneme. Neodpustíme. Velká finanční ztráta pro běloruský hokej, nejdéle očekávaná ztráta pro zemi,“ stálo v sarkastickém textu, který doprovázel obrázek s Lukašenkem v hokejové výstroji a s hořící svíčkou.

Klub, který hraje profesionální Kontinentální hokejové lize (KHL), následně oznámil, že jeho webovou stránku napadli hackeři.

„Webové stránky HC Dinamo-Minsk byly napadeny hackery a v současné době je klub nemá pod kontrolou. V tuto chvíli probíhají nezbytné práce na obnovení přístupu,“ napsalo vedení klubu v sobotu večer na sociální síti Telegram. Ještě v neděli večer ale klubová stránka hcdinamo.by nefungovala.

O žertu hackerů na účet běloruského prezidenta informovala i některá masově sledovaná ruská média, například webový portál Gazeta.

Lukašenko je známý svojí vášní pro hokej, několikrát sehrál přátelská utkání i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Minský hokejový klub Dinamo je v Bělorusku vnímán jako elitní celek. Lukašenko mluví do jeho fungování, v roce 2019 si například předvolal šéfa klubu a kritizoval ho za špatné výsledky v KHL.

Reklama

Doporučované