Hlavní obsah

Zemřela Věra Gissingová, jedno ze zachráněných dětí Nicholasem Wintonem

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Zemřela Věra Gissingová.

Reklama

V 93 letech zemřela Věra Gissingová, která byla v roce 1939 jedním z dětí, jež zachránil Nicholas Winton před transportem do koncentračních táborů. Její příběh zachytil v knize Nicky & Věra výtvarník Petr Sís.

Článek

„Paní Věra Gissingová, hrdinka mé knihy Nicky & Věra, se včera (v pondělí) vydala na svou poslední cestu ve věku 93 let. Věřím, že se setká se svým zachráncem, Sirem Nicholasem Wintonem. Děkuji Vám za inspiraci,“ napsal Petr Sís v reakci na úmrtí Věry Gissingové na Facebooku. „Paní Věro, děkuji, že jsem mohl vyprávět váš příběh,“ dodal.

V knize Nicky & Věra se setkávají dva příběhy. Jedním je příběh mladého Wintona, který v předvečer druhé světové války zachránil před nacisty 669 převážně židovských dětí. A druhým je příběh Věry Gissingové, jednoho z dětí, které v Praze nastoupily do vlaku směrem do Londýna.

Gissingová se narodila v roce 1928 jako Věra Diamantová v Čelákovicích u Prahy rodičům židovského původu, kteří pak zemřeli v nacistických táborech. V roce 1939 odjela společně se sestrou Evou jedním ze záchranných Wintonových transportů do Británie. Po válce se vrátila do Československa, z něhož posléze emigrovala. Své vzpomínky později sepsala v autobiografické knize Perličky dětství.

Sís, který žije od 80. let minulého století v USA, pokřtil české vydání své knihy loni v listopadu v Praze. Výtvarník tehdy uvedl, že ho k napsání knihy Nicky & Věra inspirovala návštěva Prahy. S dospívajícím synem se totiž vydali na výstavu věnovanou Wintonovi a on si uvědomil, že ve své práci nevěnoval dostatečnou pozornost „tichým hrdinům tohoto světa“. Tato formulace se nakonec dostala i do názvu publikace, která nese podtitul: „Tichý hrdina holocaustu a děti, které zachránil“.

Reklama

Související témata:

Doporučované