Hlavní obsah

„Žil láskyplný život“, proto vraha dopadli američtí vyšetřovatelé až po letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter @HCSOSheriff

Dopadený pachatel Donald Santini na policejní stanici.

Reklama

Americké úřady objasnily 39 let starou vraždu Cynthie Woodové z roku 1984. Pachatel se desetiletí skrýval pod více než desítkou identit.

Článek

Dnes 65letý Američan Donald Santini v roce 1984 zabil Cynthii Woodovou. V hlédačku vyšetřovatelů byl od začátku vyšetřování, kdy 33letou ženu našli uškrcenou a její ostatky pohozené v kanále. Právě Santini byl posledním člověkem, se kterým byla viděna 6. června 1984, píše britská BBC.

Krátce po vraždě byl tak identifikován jako podezřelý, muž z okresu Hillsborough okamžitě uprchl. Spravedlnosti se mimo jiné za pomoci 13 různých identit vyhýbal 39 let.

Na odloženém případu dlouhá léta intenzivně pracovala řada agentur včetně FBI. Pátrání zavedlo vyšetřovatele do Texasu, Kalifornie a dokonce až do Thajska, ale až do letošního roku bez úspěchu. Třikrát se dokonce objevil v televizním kriminálním pořadu America’s Most Wanted – v letech 1990, 2005 a 2013.

Na stopu v San Diegu přivedl floridské vyšetřovatele až tip od floridsko-karibské regionální jednotky pro hledání uprchlíků. V době svého zatčení (na začátku června) působil jako předseda místní vodohospodářské rady v Kalifornii.

Santini čelí obvinění z vraždy prvního stupně v San Diegu a začátkem tohoto týdne byl vydán do věznice Hillsborough County v Tampě na Floridě.

„Zatčení Donalda Santiniho uzavírá dlouholetý odložený případ a zajišťuje spravedlnost pro oběť a její rodinu po téměř čtyřiceti letech čekání,“ uvedl v prohlášení k případu šerif Chad Chronister z okresu Hillsborough na Floridě.

Mohlo by vás zajímat

Pět lidí na palubě ponorky Titan se připojilo k movitým milovníkům vzrušujících zážitků, kteří letos zahynuli při nejrizikovějších dobrodružstvích světa. Nakolik tragédie změní budoucnost extrémního turismu?

Podle BBC žil Santini na malém předměstí San Diega zvaném Campo pod přezdívkou Wellman Simmonds. Do té doby se pravidelně objevoval na veřejných zasedáních rady jako předseda místní vodohospodářské rady.

V 16stránkovém ručně psaném dopise, který zaslal místní zpravodajské stanici v San Diegu, uvedl, že „důvodem, proč jsem mohl tak dlouho utíkat, je, že jsem žil láskyplný a respektující život“.

Uvedl dále, že během let na útěku pracoval jako dobrovolník, vlastnil thajskou restauraci a provozoval bytový dům.

Již dříve si odpykával trest ve vězení za znásilnění ženy během svého působení v Německu. V roce 1983 byl obviněn z loupeže s přitěžujícími okolnostmi v souvislosti s přepadením samoobsluhy v Texasu.

Reklama

Související témata:

Doporučované