Hlavní obsah

Zlomový bod v anglikánské církvi? Kněží mohou žehnat stejnopohlavním párům

Foto: Profimedia.cz

Arcibiskup z Canterbury Justin Welby uvedl, že on sám by stejnopohlavnímu páru nepožehnal.

Reklama

Anglikánská církev mění pravidla pro kněze. Nově mohou žehnat sňatkům i registrovaným partnerstvím stejnopohlavních párů. I nadále je ale nesmí oddávat.

Článek

Národní shromáždění anglikánské církve ve čtvrtek odhlasovalo, že umožní kněžím požehnat sňatkům osob stejného pohlaví i registrovaným partnerstvím, uvádí agentura AP. Zákaz církevních svateb pro stejnopohlavní páry ale zůstane v platnosti.

Biskupové se na kompromisu dohodli po pěti letech diskuzí o postoji církve k sexualitě. Církevní synod – tedy biskupové, duchovní i laici z celé země – schválil nové opatření po osmihodinové debatě na zasedání v Londýně.

Jeho součástí byla také omluva za selhání církve při přijímání LGBTQ komunity. Synod ale zároveň podpořil myšlenku, že manželství je sňatek mezi mužem a ženou. Pro kněze to znamená, že stejnopohlavní páry nemohou ani nadále oddávat.

„Vím, že náš návrh, který považujeme za krok dopředu, pro mnohé není dostatečným. Pro jiné jsme naopak zašli až příliš daleko,“ uvedla v prohlášení londýnská biskupka Sarah Mullallyová. „Modlím se, aby to, na čem jsme se dnes dohodli, představovalo krok vpřed pro všechny v církvi, včetně LGBTQI+ lidí. Jsme odhodlaní pokračovat na této cestě společně,“ doplnila.

Co znamená LGBT+

LGBT (dříve častěji také GLBT) je zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby. Mnohdy je však užívána k souhrnnému označení celého spektra sexuálních a genderových identit, objevuje se proto i varianta LGBTQIA, rovněž zastřešující queer, intersex a asexuální osoby, případně jen LGBTQ nebo LGBT+ ve smyslu „LGBT a další identity“. Užívá se obvykle k souhrnnému označení komunit či hnutí těchto osob a termínů s nimi souvisejících.

Bojovnice za práva gayů a členka synodu Jayne Ozzaneová však řekla, že je hluboce zklamaná, že konzervativci církevní debatu o sexualitě potlačili. Začátkem tohoto týdne totiž synod odmítl její pozměňovací návrh, který by otázku rovnosti manželství vrátil na pořad jednání ještě letos.

„Tím, že budeme LGBT lidem i dál říkat, ať nedoufají, že se v brzké době ve své církvi vezmou, vysíláme národu zprávu, která bude nadále způsobovat velké škody v LGBT komunitě a ohrožovat životy mladých, kteří do ní patří,“ napsala Ozzaneová na twitteru.

Mohlo by vás zajímat

Dlouholetý tajemník bývalého papeže Benedikta XVI. Georg Gänswein se v nové knize vymezuje vůči současné hlavě katolické církve. Poté, co se na veřejnost dostaly některé pasáže, si ho papež František předvolal na kobereček.

Kněží mohou žehnat, ale ne oddávat

Manželství stejnopohlavních párů je v Anglii a Walesu legální od roku 2013, církev ale doposud své učení o manželství nezměnila. Průzkumy veřejného mínění pak ukazují, že většina Angličanů podporuje stejnopohlavní manželství.

Arcibiskup z Canterbury Justin Welby však uvedl, že církev má v této otázce nadále hluboké rozpory.

Opatření schválené ve čtvrtek umožňuje duchovním požehnat svazkům stejnopohlavních párů poté, co se vezmou – nebo uzavřou registrované partnerství – před civilními úřady. Členové kléru ale nebudou muset taková požehnání vykonávat v případě, že s nimi nesouhlasí.

Welby, který je duchovním vůdcem celosvětové anglikánské církve, sdělil, že on sám by žádnému stejnopohlavnímu páru nepožehnal. Čtvrteční rozhodnutí synodu přesto přivítal. „Byla to dlouhá cesta, než jsme se dostali do tohoto bodu,“ uvedl ve společném prohlášení s arcibiskupem z Yorku Stephenem Cottrellem. „Anglikánská církev poprvé veřejně, bez výhrad a radostně přivítá páry stejného pohlaví,“ uzavřel.

Požehnání by mohla začít být udělována koncem tohoto roku poté, co církev vydá modlitby, které při nich duchovní budou moci použít.

Reklama

Doporučované