Hlavní obsah

Transgender násilnice ve Skotsku nesmí do ženské věznice

Foto: Profimedia.cz

Isla Brysonová, která se narodila jako Adam Graham, na cestě k soudu v Glasgow.

Reklama

Skotsko se dosud snažilo respektovat práva transgender vězňů a umísťovat je do zařízení odpovídajících jejich genderu. Praxi však zřejmě změní případ Isly Brysonové, která v minulosti (před svou tranzicí) znásilnila dvě ženy.

Článek

Skotka Isla Brysonová byla v úterý odsouzena za znásilnění dvou žen, která spáchala před svou tranzicí coby Adam Graham. Do rozhodnutí o výši trestu byla umístěna do Cornton Vale, jediné skotské věznice pro ženy, informoval web BBC.

Tento fakt pobouřil jak veřejnost, tak politiky, kteří argumentovali bezpečností ostatních vězenkyň.

Zareagovat musela první ministryně Nicola Sturgeonová. Oznámila, že Brysonová byla nakonec přesunuta do mužské věznice. „Vzhledem k oprávněným obavám veřejnosti a poslanců v tomto případě mohu parlamentu potvrdit, že vězeňkyně nebude uvězněna v ženské věznici Cornton Vale,“ uvedla během interpelací Sturgeonová. „Doufám, že to veřejnost uklidní. Transgender žena odsouzená za trestný čin nikdy nemá automatické právo na to, aby si trest odpykávala v ženské věznici,“ řekla dále.

Brysonová se má délku svého trestu dozvědět příští měsíc. Jde o první skotský případ, kdy byla odsouzena transgender žena za znásilnění ženy. I proto se o tom, kde si má trest odsedět, vedou vášnivé debaty.

Komentář bývalé ženy

Brysonová se rozhodla podstoupit změnu pohlaví teprve při čekání na soud. Během procesu se nechala slyšet, že o své identitě sice věděla již od čtyř let, ale pro změnu pohlaví se rozhodla až teď – v 29 letech. Dále uvedla, že nyní užívá hormony a usiluje o chirurgický zákrok, který by fyzickou změnu pohlaví dokončil.

Kritici mají za to, že Brysonová se pro změnu pohlaví rozhodla čistě pragmaticky, aby si pobyt ve vězení usnadnila. K těmto hlasům se připojila i žena, která byla za Brysonovou, svého času tedy Adama Grahama, vdaná.

Připomeňte si

Britská vláda poprvé v dějinách vetuje návrh zákona schválený skotským parlamentem. Úprava pravidel pro úřední změnu pohlaví by podle Londýna měla dopad na celou zemi. Skotská premiérka už mluví o útoku na regionální parlament.

Shonna Grahamová se domnívá, že celá tranzice je aktem, který má zesměšnit justiční systém a který má Brysonové usnadnit čas strávený za mřížemi.

„Nikdy mi neřekl nic o tom, že by měl pocit, že je ve špatném těle, nebo něco podobného. Mám velké pochopení pro skutečné transgender lidi, je těžké s tímto břemenem žít, ale on prostě kecá úřadům. Jeho změna pohlaví je podvod, kterým chce získat pozornost a usnadnit si život ve vězení,“ uvedla jednatřicetiletá Shonna pro britský bulvární deník Daily Mail.

„Byl posedlý tím, že kontroloval každý aspekt mého života. Dokonce mě obviňoval, i když jsem jen mluvila se starším sousedem mužského pohlaví,“ vzpomínala. I ji se prý pokusil znásilnit; bála se ho příliš na to, aby věc nahlásila policii.

Skotsko politiku vůči transgender vězňům přezkoumá

Skotská vláda v reakci na skandál oznámila, že pravidla, podle nichž jsou transgender lidé řazeni do věznic, přezkoumá. Umisťování transgender vězňů, kteří se v minulosti dopustili násilí na ženách, do ženských věznic, bude minimálně na nějaký čas pozastaveno. Přinejmenším do doby, než bude přezkum dokončen.

V praxi to znamená, že žádná transgender žena, která je již ve vazbě a v minulosti se dopustila násilí na ženách, nebude přemístěna z mužského do ženského oddělení.

K celé situaci se na twitteru vyjádřila i spisovatelka J. K. Rowlingová, která poněkud posměšně napsala: „Takže ve Skotsku Nicoly Sturgeonové transgender ženy NEJSOU ženami, pokud jsou odsouzenými dvojnásobnými násilníky, jako je Adam ‚Isla Brysonová‘ Graham“.

Spisovatelka Rowlingová je známá tím, že odmítá přiznat transgender ženám stejná práva jako cis ženám (totéž u mužů). Opakovaně upozorňovala na rozdíly, čímž si proti sobě postavila nejen aktivisty, ale i fanoušky svých knih a některé herce z kouzelnického světa Harryho Pottera.

Z Británie

Někdejší britský premiér Boris Johnson řekl, že mu ruský prezident Vladimir Putin v telefonátu před ruskou invazí na Ukrajinu pohrozil raketovým úderem. Britský politik mu na druhé straně nastínil následky vpádu do sousední země.

K případu se už vyjádřila i skotská vězeňská služba.

„Naším prvořadým zájmem vždy bylo a je zdraví, bezpečnost a blaho všech osob v naší péči a našeho personálu,“ stojí v prohlášení s tím, že přezkum zváží „jakoukoli historii násilí nebo sexuálních trestných činů vůči ženám a s tím související rizika s cílem určit nejvhodnější místo, kam by měl být daný jedinec umístěn“.

Součástí tohoto opatření bude s největší pravděpodobností i stopka pro přeložení Tiffany Scottové do ženské věznice, o němž v sobotu poprvé informoval deník Daily Record.

Na Scottovou byl vydán příkaz k doživotnímu omezení svobody (OLR) poté, co se přiznala k pronásledování 13leté dívky, které posílala dopisy z vězení. Tento trestný čin také Scottová spáchala v době před svou tranzicí.

Příkaz OLR, který ve Skotsku zavedli v roce 2006, zajišťuje doživotní dohled nad vysoce rizikovými pachateli násilných a sexuálních trestných činů. OLR sestává z několika stupňů ostrahy, od nejpřísnějšího až po případné propuštění do běžného života, při němž je ale daná osoba stále pod určitým dohledem.

Spor mezi Edinburghem a Londýnem

Jisté je, že se případ Brysonová pokusí využít odpůrci politiky Nicoly Sturgeonové. Respektive jí připravené reformy uznávání úředního pohlaví, která umožňuje komukoli staršímu 16 let „sebeidentifikovat se“ v souladu se svým genderem. Norma také ruší povinný psychiatrický posudek před úřední změnou pohlaví.

Někteří bojovníci za práva žen ale podle ČTK tvrdí, že by toho mohli využít násilničtí muži, aby se dostali do prostor určených pouze ženám, jako jsou například toalety.

Londýnská vláda už normu přijatou ve Skotsku zablokovala s tím, že takový zákon by způsobil „značné komplikace, protože by ve Spojeném království vytvořil dva režimy uznávání úředního pohlaví“ (více zde).

Spojené království může legislativu prosazenou ve skotském parlamentu vetovat, pokud se domnívá, že zasahuje do záležitostí spadajících do národní jurisdikce. V tomto případě k tomu však došlo vůbec poprvé.

Sturgeonová zablokování zákona označila za „zcela přímý útok“ na skotský parlament.

Reklama

Doporučované