Hlavní obsah

Boris Johnson: Putin mi před invazí vyhrožoval raketou

Foto: Shag 7799, Shutterstock.com

Bývalý britský premiér Boris Johnson na snímku z dubna 2022.

Reklama

aktualizováno •

Někdejší britský premiér Boris Johnson řekl, že mu ruský prezident Vladimir Putin v telefonátu před ruskou invazí na Ukrajinu pohrozil raketovým úderem. Britský politik mu na druhé straně nastínil následky vpádu do sousední země.

Článek

Krátce před začátkem ruské invaze na Ukrajinu varoval tehdejší britský premiér Boris Johnson v telefonátu ruského prezidenta Vladimira Putina, že by válka byla „naprostou katastrofou“. Detaily z mimořádného rozhovoru bývalý předseda vlády nastínil v dokumentu BBC, který mapuje Putinovy kontakty se světovými lídry.

Johnson v něm mimo jiné prohlásil, že mu Putin vyhrožoval raketovým úderem. „V určitém okamžiku se zdálo, že mi vyhrožuje a říká: ‚Borisi, nechci ti ublížit, ale s raketou to bude trvat jen minutu.‘ Nebo něco v tomto duchu. Vesele,“ popsal politik s tím, že se ruský prezident choval během celého hovoru velmi familiárně.

„Myslím si, že podle toho, jak uvolněně se vyjadřoval, podle toho, jak působil odtažitě, to vypadalo, že si jen hraje s mými pokusy přimět ho k jednání,“ podotkl. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí označil Johnsonova slova o vyhrožování raketovým útokem za lživé.

Johnson ruskému prezidentovi po telefonu vysvětloval, že útok na Ukrajinu by měl za následek západní sankce a větší počet vojáků NATO na hranicích Ruska. Snažil se také odradit ruskou vojenskou akci tím, že Putinovi řekl, že Ukrajina se „v dohledné budoucnosti“ nepřipojí k Severoatlantické alianci.

Zprávy z bojiště

Ruské síly dále rozvíjejí útok jihozápadně od Bachmutu, aby odřízly město od zásobování. Na jihu pak zahájily novou ofenzivu, zřejmě s cílem vyhnat ukrajinské dělostřelectvo z dostřelu důležité železnice.

Stanice upřesnila, že není možné zjistit, zda Putinova hrozba byla skutečná. Nicméně Johnson pravděpodobně neměl jinou možnost než jakoukoli výhrůžku ze strany ruského prezidenta brát vážně, poznamenala BBC s připomenutím otravy Sergeje a Julije Skripalových v britském Salisbury v roce 2018.

„Už nikdy se nenecháme ponížit“

V dokumentu s názvem Putin vs. Západ přibližuje jednání před 24. únorem také britský ministr obrany Ben Wallace, který ještě na začátku února odletěl do Moskvy na setkání se svým ruským protějškem Sergejem Šojguem.

Wallace ve snímku podotkl, že se vracel s ujištěním od Šojgua, že Rusko nenapadne Ukrajinu, ale obě strany již tehdy prý věděly, že je to lež.

Podle britského ministra šlo o „něco jako projev šikany nebo síly: Budu ti lhát. Ty víš, že lžu. Vím, že víš, že lžu, a přesto ti budu lhát. On věděl, že to vím, a já věděl, že to ví on. Ale myslím, že šlo o to říct: Jsem mocný.“

Uvedl, že tato „poměrně mrazivá, ale přímá lež“ ho utvrdila v přesvědčení, že Rusko opravdu Ukrajinu napadne. Když ze schůzky odcházel, měl mu generál Valerij Gerasimov, náčelník ruského generálního štábu, říct: „Už nikdy se nenecháme ponížit.“

O necelých čtrnáct dní později, když 24. února Rusko napadlo Ukrajinu, zavolal Johnsonovi uprostřed noci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Byl velmi, velmi klidný,“ vzpomínal Johnson.

Zelenskyj v hovoru také údajně popsal, že jsou ruské útoky slyšet všude, načež mu britský politik nabídl, že ho pomůže přemístit do bezpečí. „On tu nabídku nepřijal. Hrdinně zůstal na místě,“ připomněl.

Reklama

Doporučované