Hlavní obsah

Emiráty chystají zelený summit, delegátům chtějí prodat ropu

Foto: Christopher Pike/Bloomberg, Getty Images

Momentka z čerpací stanice státní ropné společnosti Adnoc v Abú Dhabí.

Reklama

BBC získala dokumenty, které nasvědčují tomu, že Spojené arabské emiráty chtějí využít klimatickou konferenci k bilaterálním jednáním o nových projektech s fosilními palivy. Podle odborníků jde o  pokrytectví.

Článek

Spojené arabské emiráty od 30. listopadu do 12. prosince hostí klimatický summit COP28. Uniklé dokumenty nasvědčují tomu, že chtějí využít svého postavení, aby vyjednaly pro své firmy výhodné obchodní dohody o fosilních palivech s 15 zeměmi. O dokumentech informovala BBC.

Pořadatelský tým Spojených arabských emirátů nevyloučil skutečnost, že jednání mezi státy využíval k obchodním dohodám. O podrobnostech z jejich průběhu se ovšem nehodlal bavit. „Soukromá setkání jsou od toho, aby byla soukromá,“ stálo v prohlášení pořadatelského týmu.

Dokumenty měly být připravené pořadatelským týmem konference na jednání s minimálně 27 zeměmi. Týkaly se například jednání s Čínou o ochotě společně vyhodnotit obchodní příležitosti v Mosambiku, Kanadě a Austrálii v souvislosti se zkapalněným plynem. Další byly připravené pro jednání například s Německem, Kolumbií, Brazílií, Velkou Británií, Nizozemskem nebo Keňou.

Jednání za Spojené arabské emiráty vedl prezident summitu Sultan al-Džabúr, který je výkonným ředitelem státní ropné společnosti Adnoc a státní firmy pro obnovitelné zdroje Masdar, jež se v dokumentech k jednání objevovaly téměř vždy.

Podle BBC se v e-mailové korespondenci mezi pořadateli COP28 hovořilo o tom, že „dokumenty pro jednání musí vždy obsahovat zmínku o Adnoc a Masdar“. Podle pořadatelů je to lež a žádné takové nařízení „nikdo nikdy“ nevydal.

Snaha uzavírat obchody během klimatické konference je ze strany OSN vnímána jako vážné porušení standardů chování prezidenta summitu a celé pořadatelské země.

„Hlavním principem prezidenta summitu je nestrannost,“ uvedli v prohlášení zástupci OSN. Podle odborníka na klimatickou politiku OSN profesora Michaela Jacobse je jednání pořadatelského týmu „pokrytecké“. Spojené arabské emiráty se podle něj na jedné straně snaží snižovat emise skleníkových plynů, ale na druhé straně za zavřenými dveřmi vyjednávají o nových projektech s fosilními palivy.

Reklama

Doporučované