Hlavní obsah

Zvuky války. Jak zní ruský akustický teror

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Denys Vasyljev.

Denys Vasyljev během terénního nahrávání zvuků války.

Reklama

„Ze všeho jsem měl strach,“ popisuje ukrajinský hudebník Denys Vasyljev své dojmy z cesty z Ukrajiny do zahraničí. I on už přes dva roky zažívá ruský akustický teror.

Článek

Ukrajinský hudebník Denys Vasyljev žije v Záporoží, metropoli jednoho ze čtyř regionů, které Moskva považuje za své. Město nikdy nebylo okupované, leží asi 30 kilometrů od fronty, ale po celou dobu války se stává terčem ruského ostřelování i dronových útoků.

Neustálé zvuky bomb, ale i leteckých poplachů způsobují spoustě lidí na Ukrajině poruchy spánku, vyvolávají u nich strach, způsobují jim psychické problémy. „Když to zažíváte neustále třikrát nebo čtyřikrát týdně, váš nervový systém začne být vyčerpaný. Nemůžete se soustředit, špatně se vám pracuje, přes den se vám chce spát,“ líčí pro Seznam Zprávy Vasyljev.

Na začátku války začal nahrávat zvuky raket, bomb a výbuchů, aby zdokumentoval válečné zločiny, kterých se Rusko na Ukrajině dopouští. Jak sám říká, jeho nahrávky jsou určené zejména pro lidi, kteří nikdy nic podobného nezažili. Mají jim přiblížit hrůzy války. „Nesmějí je ale poslouchat dlouho, jinak zažijí trauma tak jako já,“ varuje.

Jak zní válka ve městě 30 kilometrů od fronty

  • 00:00–00:25 – zvuk raket dopadajících na Záporoží
  • 00:25–00:47 – zvuk sirén, které v noci varují před ruskými útoky
  • 00:47–01:18 – zvuky války v Záporoží
  • 01:18–01:27 – opakovaná střelba
  • 01:27–01:50 – zvuk dronů Šáhid

Ukrajinští výzkumníci z organizace Maidan Monitoring Information Center v souvislosti s trýznivými zvuky války mluví o akustickém teroru. Tento fenomén už dříve popisovali experti například v souvislosti s druhou světovou válkou či válkou ve Vietnamu nebo Iráku, byť někdy v jiných podobách.

Pod jak silným tlakem žije, si Vasyljev uvědomil, až když na několik týdnů odjel do zahraničí. Na přelomu března a dubna vycestoval se svou kapelou na koncertní turné po evropských zemích, zamířil mimo jiné do Prahy.

„Bylo velmi těžké si zvyknout na normální život. Každý zvuk mi připomínal válku,“ vzpomíná. „Bydleli jsme nedaleko nemocnice. Bylo pro mě velmi těžké neustále poslouchat zvuky sanitek i helikoptér. Připomínalo mi to sirény a bojové letouny, které létají nízko nad zemí a bombardují města. Ze všeho jsem měl strach,“ dodal.

Zmíněná organizace se domnívá, že Rusové se akustického teroru dopouští cíleně, aby zlomili vůli Ukrajinců se bránit. Podrobnosti o tomto fenoménu a jak ho prožívají další Ukrajinci, se můžete dočíst v analýze Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované