Hlavní obsah

Zákaz vánočního lyžování nás připraví o třetinu tržeb, varují skiareály

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zda se během letošní vánočních prázdnin dostanou lyžaři na svahy českých hor, se zatím neví. Jasno by mělo být už v příštím týdnu. Organizace cestovního ruchu bojují proti možnému zákazu, který by připravil areály o třetinu tržeb.

Článek

Zimní sezona má dva vrcholy – jeden přes Vánoce, druhý během jarních prázdnin. Kvůli pandemii však nyní hrozí, že si provozovatelé vleků budou muset jeden ze svých plánů vyškrtnout. K zákazu provozu lyžařských středisek přes vánoční prázdniny však v Česku podle Asociace horských středisek (AHS) není důvod.

Postavila se tak proti italskému návrhu na dočasný zákaz lyžování v celé EU. Pozornost by se podle šéfa AHS Libora Knota měla soustředit na nastavení a uskutečnění odpovídajících bezpečnostních pravidel pro fungování areálů. Tyto podmínky však potřebují střediska znát co nejdříve.

Stejný názor na otevřená lyžařská střediska má i Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR a Česká unie cestovního ruchu. Ty v otevřeném dopise premiéru Andreji Babišovi uvádějí hned několik argumentů, proč italský návrh odmítnout.

Italský premiér Giuseppe Conte prosazuje, aby se lyžování kvůli pandemii po celé Evropské unii zakázalo alespoň do 10. ledna. Návrh odmítlo už Rakousko, naopak podporu mu vyslovil francouzský prezident Emmanuel Macron či bavorský premiér Markus Söder.

Lyžařské areály v Česku zaměstnávají přes 45 tisíc lidí a spolu s návaznými službami přináší zimní sezona na českých horách veřejným financím přes 12 miliard korun, tvrdí zástupci organizací.

„Přes nejistou sezonu areály investují již nyní nemalé prostředky do zasněžování a dalších příprav na zimní sezonu. Pro řadu z nich, a nejen těch menších, však může být odkládání začátku zimní sezony devastující. Aktivně proto komunikujeme s vládou a dalšími orgány o podmínkách provozu lyžařských středisek v nadcházející sezoně,“ zdůrazňuje Viliam Sivek, prezident České unie cestovního ruchu.

Organizace v cestovním ruchu v otevřeném dopise píší premiérovi, že skiareály v Česku už připravily opatření k ochraně zdraví návštěvníků, která konzultovaly s kolegy z alpských zemí.

Nucené uzavření v klíčové části sezony by podle nich bylo pro skiareály likvidační, protože vánoční období pro ně představuje podíl až 30 procent z celkových tržeb, v některých areálech dokonce 40 procent. Premiéra proto organizace žádají o podporu otevření areálů a společnou schůzku.

„Jakékoliv omezení provozu v tomto klíčovém období je pro tento segment cestovního ruchu fatální a devastovalo by tak ještě více již tak drasticky zasažený sektor cestovního ruchu,“ píší zástupci organizací.

Ministerstvo průmyslu a obchodu s Národní sportovní agenturou a dalšími experty pracují na balíčku opatření pro tuzemské skiareály, hotový by měl být podle šéfa resortu Karla Havlíčka (za ANO) příští týden. Bude obsahovat pravidla pro provoz na lanovkách, ve frontách u vleků, půjčoven sportovního vybavení, ale také stravovacích zařízení na sjezdovkách. Havlíček podporuje povolení provozu lyžařských středisek. Podmínky provozu musí ale schválit Ministerstvo zdravotnictví a epidemiologové.

„Na provozu areálů je navíc závislá řada dalších provozoven a profesí: půjčovny lyžařského vybavení, lyžařští instruktoři a školy, ubytovací zařízení, ale také prádelny, pekárny a mnoho dalších,“ dodává Ladislav Janků, předseda Unie horských povolání ČR.

V Česku je podle představitelů organizací cestovního ruchu lyžování součástí národní kultury a tradic. Tomu odpovídá i provozování přibližně 155 větších horských středisek a na 300 menších lyžařských areálů. V multiplikaci se v tomto odvětví realizuje okolo 60 miliard korun a jen čisté přínosy pro veřejné rozpočty jsou přes 12 miliard ročně.

Uvolňování či zpřísňování opatření se v Česku řídí podle pětistupňového systému PES. Momentálně platí čtvrtá úroveň. Vláda se v neděli sejde, aby rozhodla, zda epidemická situace dovolí od pondělí změnu na třetí stupeň.

Uplynulá zimní sezona v českých horských střediscích byla co do návštěvnosti podle AHS nejslabší za posledních šest let. Provozovatelům skiareálů nepřálo počasí, teploty byly nadprůměrně vysoké a kvůli koronaviru museli sezonu předčasně ukončit. Sezona tak byla ve srovnání s tou předchozí o 24 dnů kratší.

Reklama

Související témata:

Doporučované