Hlavní obsah

Zákaz vycestovat do JAR, Brazílie a dalších zemí je za hranou a napadnutelný

Foto: Profimedia.cz

Moře blízká i vzdálená se nám kvůli omezením ještě více vzdalují.

Reklama

Zákaz, který ve středu vyhlásila vláda, je podle politologa a děkana Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Stanislava Balíka za hranou.

Článek

Podle Balíka je to bránění v opuštění republiky, což by mohlo být napadnutelné u soudu. Zabránění výjezdu navíc považuje za nevymahatelné. Pokud by byl zakázaný příjezd z rizikových zemí, bylo by podle něj na každém, jestli se rozhodne vycestovat.

„Takhle mi to ale přijde jako bránění volného opuštění republiky. Navíc je to nevymahatelné. Když by člověk odjel třeba do Německa a z Německa do Jihoafrické republiky, tak kdo to zakáže,“ řekl Balík.

Vláda lidem zakázala jet do zemí, odkud by mohli přivézt nové mutace koronaviru. V ČR se v posledních dnech objevilo podezření na několik případů nakažlivější jihoafrické mutace u lidí, kteří přijeli ze Zanzibaru. Ministerstvo zdravotnictví dalo na černou listinu země jako Brazílie, Jihoafrická republika, Keňa, Mosambik, Tanzanie, Zanzibar nebo Zambie. Podle Balíka nelze bránit někomu se přestěhovat třeba do Brazílie. Je to za hranou a nesplňuje to princip ochrany, kterým se vláda zaklíná.

„Myslím si, že sám premiér před časem uznal, že to loni na jaře se zákazem vycestování přešvihli a nebylo to ústavně komfortní. Mám ale pocit, že se tedy vůbec nic nezměnilo,“ dodal Balík. Podle něj je věc napadnutelná i u soudu.

Ministerstvo zdravotnictví zavedlo opatření jako reakci na hrozbu zavlečení brazilské a jihoafrické mutace koronaviru na české území. V ČR se v únoru objevila první podezření na jihoafrickou mutaci koronaviru právě u lidí, kteří se vrátili ze zájezdu ze Zanzibaru.

Reklama

Doporučované