Hlavní obsah

Zakletý státní zámek. Lukrativní nemovitost by chtěl resort kultury. Chybějí však peníze

Veleslavínský zámek.Video: Petr Juna, Seznam Zprávy

 

Reklama

Měsíční údržba neobývaného areálu vyjde stát na 160 tisíc korun, jeho prodej nebo pronájem však sám ztěžuje. Zájemce se nedaří najít ani po snížení ceny.

Článek

Měla to být druhá největší dražba v historii prodejů státního majetku. Veleslavínský zámek ovšem ani téměř po roce nemá nového majitele, nikdo jej nevyužívá a stát utrácí v chátrající lukrativní nemovitosti jen desítky tisíc měsíčně za ostrahu.

Nejnověji podle zjištění Seznamu projevilo o areál s rozsáhlými pozemky v pražském šestém obvodu Ministerstvo kultury. Na jeho údržbu mu ovšem scházejí peníze.

Příběh „zakletého“ zámku se zkomplikoval minulý rok. Původně jej v listopadu chtěl dát Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových do dražby s vyvolávací cenou 382 milionů korun, protože o areál žádný ze státních úřadů neprojevil zájem, a tak se stala nepotřebnou.

Proti tomu se postavila nejdřív Praha 6 a následně i nově zvolená reprezentace hlavního města. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář proces označil za „tunel na Veleslavíně“. Vadilo jim, že je nikdo neoslovil poté, co předběžný zájem o památku stáhl Národní památkový ústav.

Po protestech pražských politiků stáhl svůj souhlas s dražbou ministr kultury. A od té doby je stavba pod patronátem ÚZSVM, které každoměsíčně vyjde údržba a ostraha na 150 až 160 tisíc měsíčně.

Před dražbou totiž úřad vypověděl nájemní smlouvu lékařské firmě a nového nájemce nesehnal. Především proto, že osud zámečku je nadále nejistý. Nepomohlo ani několikeré snížení ceny pronájmu, která původně začínala na 750 tisících korunách měsíčně.

Pražští politici totiž zájem převzít zámeček nikdy oficiálně nepotvrdili. Navíc by jej Praha musela od úřadu odkoupit, protože městu úřad státní nemovitosti jinak postupovat nemůže.

Nově ale projevilo o nemovitost, v níž se léčila třeba Charlotte Guarrigue Masaryková, samotné Ministerstvo kultury.

„Čekáme na potřebné dokumenty,“ uvedl mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka s tím, že dle zákona musí mít úřad informace například o naléhavosti potřeb, účelnosti a efektivitě převodu, nebo doložení, že částka potřebná na opravy a provoz je zajištěná v budoucím rozpočtu.

A právě to je problém. Mluvčí resortu Martha Häckl vedeného ještě stále Antonínem Staňkem pro Seznam sdělila, že „je potřeba zdůraznit, že v aktuálním návrhu rozpočtu Ministerstva kultury nejsou finanční prostředky na zajištění rekonstrukce a o jeho navýšení se jedná v souvislosti s přípravou rozpočtu na rok 2020 a střednědobý výhled na léta 2021 a 2022.“

V současné době tak zámek využíván není, po zrušené dražbě z minulého roku vyhlásil úřad již pět kol výběrového řízení na nájem, žádný zájemce se však stále nepřihlásil. Zámek nabízel také premiér Andrej Babiš Praze výměnou za pozemky v Letňanech, na kterých plánoval postavit vládní čtvrť, ani tento záměr však nevyšel.

Přesto se však majetkovému úřadu podařilo zvýšit meziroční příjmy o 73 milionů na 769,5 milionů korun. Největší část těchto financí přichází právě z prodeje nepotřebných státních nemovitostí. Mezi nejdražší prodané položky letos patří řadový dům na pražském Břevnově za 15,8 milionu korun nebo budova bývalého finančního úřadu v Havlíčkově Brodě za 16 milionů korun. ÚZSVM dále prodal pět pozemků v Mladé Boleslavi za 11,8 milionu korun, bývalý hotel Dix u Železné Rudy za 9,4 milionu korun nebo pozemek v Chrášťanech za 8,06 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované