Hlavní obsah

Zákon o EET byl uspěchaný, ANO se teprve teď probudilo, říká Skopeček

Jak se na EET dívají dvě aktuálně nejsilnější politické strany ANO a ODS?Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Česko má nejnižší nezaměstnanost z EU a slušný růst. Dvě nejsilnější parlamentní strany ANO a ODS se shodují, že český úspěch stojí na podnikatelích, proto se ve svých plánech zaměřují na jejich podporu.

Článek

„Stát může ulevit podnikatelům v rámci byrokracie a snížením daní a začít shánět pracovní sílu,” řekl v Duelu Seznam Zpráv poslanec ANO Roman Kubíček. „Mně připadá úsměvné, že chce hnutí ANO podporovat podnikání. Zejména malí a střední podnikatelé byli terčem té předchozí vlády. Množství byrokracie, které se na ně navalilo, bylo obrovské,” kontroval ekonomický expert a poslanec ODS Jan Skopeček.

Podle Kubíčka vyhodnotili podnikatelé elektronickou evidenci tržeb jako druhý nejúspěšnější zákon. Nicméně přesto tato „vlajková loď” strany Andreje Babiše dozná změn. Z povinnosti evidovat tržby míní ANO vyjmout některé skupiny podnikatelů. Jde například o bufety na školách nebo občerstvovací stánky dětských zájmových kroužků. EET by se mohly vyhnout taky veřejně prospěšné organizace s obratem do jednoho milionu korun ročně. „Teď se trochu probudili a vidí, že ten zákon byl uspěchaný, nepřipravený a k nějakým výjimkám přistoupí. Navíc nám vadí, že z každého podnikatele dělá podezřelého. Největší daňové úniky jsou na úrovni nadnárodních a velkých korporací,” uvedl Skopeček.

ANO klade velký důraz na daně. Plánuje zavést dvě sazby - 19 a 23 procent - a zrušit superhrubou mzdu. Neustálé změny daňového systému ovšem podnikatelský sektor kritizuje. Měnit se má i DPH. Do snížené sazby má podle plánu spadnout vodné, stočné i základní potraviny, ale také třeba pivo a řezané květiny. Výpadek z rozpočtu má pokrýt vyšší spotřeba i příjmy z EET.

Vítěz voleb hnutí ANO pokračuje v koaličních vyjednáváních s parlamentními stranami. V ekonomice má řadu styčných bodů právě s ODS, jejíž předseda Petr Fiala ovšem vládní angažmá pod Andrejem Babišem vyloučil. S Piráty má ANO společnou ambici digitalizovat Česko a zjednodušit daňové formuláře. V některých bodech se shoduje i s SPD Tomio Okamury.

Reklama

Doporučované