Hlavní obsah

Žalobce zastavil případ Babišova syna v kauze Čapí hnízdo, Zeman to přezkoumá

Foto: Repro: Z Facebooku Andreje Babiše

Stíhání syna premiéra Andreje Babiše mladšího bylo zastaveno.

Reklama

aktualizováno •

Po třech měsících udělal žalobce Jaroslav Šaroch rozhodnutí v případě Andreje Babiše mladšího. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nyní rozhodnutí přezkoumá.

Článek

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil v kauze Čapí hnízdo stíhání syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího.

„Dozorový státní zástupce rozhodl o zastavení trestního stíhání v části vyloučené k vlastnímu řízení,“ potvrdil pro Seznam Zprávy mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

„Důvod zastavení trestního stíhání A. B. ml. je totožný s důvodem zastavení trestního stíhání osob v kauze Čapí hnízdo, to je skutek, pro který bylo trestní stíhání vedeno, není trestným činem a není důvod k postoupení věci,“ doplnil Cimbala.

Šarochovo rozhodnutí nyní přezkoumá Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Výsledek může do tří měsíců od právní moci zrušit. „nejvyšší státní zástupce přezkoumá usnesení o zastavení trestního stíhání v případu A. Babiše mladšího, stejně jako ze zákona přezkoumává každé rozhodnutí tohoto typu,“ uvedlo NSZ na twitteru.

Připomeňte si slova Andreje Babiše juniora v pořadu Zvláštní vyšetřování: Můj otec chtěl, abych zmizel.Video: Seznam Zprávy

Žalobce tak vyhověl návrhu Babišova obhájce Petra Topinky i policisty Pavla Nevtípila, od něhož mu loni na začátku listopadu spis o 136 stranách přišel. V kauze, ve které čelil obvinění, jde o to, zda společnost Farma Čapí hnízdo dostala oprávněně dotaci necelých 50 milionů korun z Evropské unie.

Babišův obhájce Petr Topinka řekl, že rozhodnutí nemůže komentovat, protože k tomu zatím nemá souhlas klienta.

K rozhodnutí u Babiše mladšího došlo až nyní, protože Šaroch loni jeho případ vyloučil k samotnému řízení, protože žije dlouhodobě ve Švýcarsku. Zatímco v hlavní větvi kauzy, která se týká mimo jiné jeho otce, již žalobce z Městského státního zastupitelství v Praze rozhodl loni v létě.

Tehdy Šaroch zastavil stíhání Babiše a dalších pěti lidí – hlavně členů jeho rodiny. Na konci roku 2019 však šéf žalobců Pavel Zeman rozhodl, že stíhání českého premiéra a bývalé členky společnosti Farma Čapí hnízdo Jany Mayerové bude pokračovat. Případ tak znovu řeší policista Nevtípil a státní zástupce Šaroch.

Stejně jako u Andreje Babiše, jeho manželky Moniky nebo švagra Martina Herodese, tak i v případě jeho syna by měl Šarochovo rozhodnutí ještě přezkoumat nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

V dokumentu, ve kterém Šaroch stíhání šesti lidí zastavil, však již naznačoval, že podobný osud – zastavení stíhání – se může týkat i Andreje Babiše mladšího.

Připomeňte si investigativní pořad Zvláštní vyšetřování z 13. 11. 2018: Průlomové svědectví v kauze Čapí hnízdo. Slonková a Kubík vypátrali zmizelého Babišova syna. Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Tehdy žalobce napsal, že premiér Babiš měl enormní zájem na výstavbě areálu, získání dotace a kontrole firmy. Převod akcií firmy Farma Čapí hnízdo na své blízké byl podle Šarocha jasně účelový. Účelové bylo podle žalobce i tvrzení Babiše, že koupil akcie společnosti svým dětem, které chtěly zkusit podnikat.

„Stěží si lze představit, že by chtěl umožnit podnikání svým dětem ve společnosti, která se ještě před zahájením skutečné podnikatelské činnosti zadluží v řádech sta milionů korun, přičemž se předpokládá, že tuto činnost bude vykonávat až po výstavbě Čapího hnízda,“ uvedl tehdy Šaroch.

Podle žalobce byl navíc v době nákupu akcií syn premiéra Andrej Babiš mladší v USA. Tam se připravoval na dráhu pilota. A ani po návratu se ve společnosti Farma Čapí hnízdo neangažoval.

V souvislosti s Andrejem Babišem mladším policie prověřuje ještě případ údajného únosu premiérova syna na Krym. Ten se měl odehrát na přelomu let 2017 a 2018. Vyšetřovatelé zatím kauzu neuzavřeli. Případ vázne na výslechu Andreje Babiše mladšího.

Případ se otevřel na základě svědectví, která předloni v listopadu zveřejnily Seznam Zprávy v pořadu Zvláštní vyšetřování.

Reklama

Doporučované