Hlavní obsah

Žalobkyně chce pro tři manažery v kauze zkrachovalé záložny vězení i propadnutí majetku

Foto: Seznam

Ilustrační foto

Reklama

Celkem dvacítka obžalovaných se podílela na způsobení škody přes 1,2 miliardy korun.

Článek

Státní zástupkyně žádá pro trojici manažerů vytunelovaného Metropolitního spořitelního družstva (MSD) 9,5 a deset let vězení, maximální možný zákaz činnosti a propadnutí veškerého majetku. Nastrčeným „bílým koním“, kteří vyváděli peníze ze záložny prostřednictvím fingovaných úvěrů, navrhla Daniela Smetanová z městského státního zastupitelství v Praze tresty od čtyř do osmi let. V dnešní závěrečné řeči zopakovala, že dvacítka obžalovaných se podílela na způsobení škody přes 1,2 miliardy korun.

Obžaloba tvrdí, že bývalý předseda představenstva MSD Petr Jánský a dva členové představenstva Daniel Tureček a Jan Zavřel tunelovali družstvo v letech 2010 až 2013 prostřednictvím úvěrů, které sami schvalovali. Muži vinu odmítají.

Smetanová poukázala na to, že činnost trojice byla vysoce společensky škodlivá a měla závažné následky: insolvenci záložny. Proto pro všechny tři muže požaduje mimo jiné desetiletý zákaz práce v bankovnictví a zároveň zákaz působení ve statutárních orgánech firem či družstev. Jánskému a Zavřelovi navrhla odnětí svobody na 9,5 roku. U Turečka pak upozornila na jeho ziskuchtivost a na to, že úvěry sám podvodně čerpal, za což byl nedávno odsouzen. Proto pro něj chce souhrnný trest o půl roku přísnější.

U Jana Vinše, který podle obžaloby najímal tzv. bílé koně, Smetanová zohlednila „alespoň částečnou sebereflexi“ a hodlá ho poslat za mříže na sedm let.

Petru Koltokovi, údajnému hlavnímu organizátorovi zpronevěry a následného praní peněz vyvedených do Hongkongu, zatím státní zástupkyně trest navrhnout nemohla. Jeho případ je vyloučený k samostatnému projednání. Smetanová ČTK sdělila, že muž předložil posudek, podle nějž trpí duševní chorobou. Následný ústavní posudek však ale podle ní toto tvrzení vyvrátil a Koltokův proces by měl příští měsíc pokračovat.

Na podezřelé toky peněz v MSD upozornil policii Finanční analytický útvar Ministerstva financí. Státní zastupitelství záložně na jaře 2013 zablokovalo všechny peníze. Česká národní banka poté družstvu odebrala licenci a soud poslal záložnu, která tehdy měla přibližně 14 000 členů, do konkurzu.

Reklama

Související témata:

Doporučované