Hlavní obsah

Zámek Čechy pod Kosířem si připomíná 200. výročí narození Mánesa

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Speciálními prohlídkami, koncertem či malířskými workshopy se chystá zámek v Čechách pod Kosířem připomenout letos návštěvníkům 200 let od narození Josefa Mánesa, jednoho z nejslavnějších českých malířů.

Článek

Zámek, který je s touto osobností blízce propojen, představí v letošní návštěvnické sezoně i jedno z malířových vrcholných děl zapůjčené od Národní galerie v Praze řekl ČTK kastelán zámku Martin Váňa. Výročí narození Mánesa připadá na 12. května.

Akce má zámek naplánovány od konce května, hlavní část se odehraje v polovině září. „Hlavní akce byly původně naplánovány na 1. května, což je výrazně blíže k jeho výročí. Kvůli situaci, jaká je, jsme je přesunuli na Dny evropského dědictví na 12. září. Zároveň jsme oslavy pojali trochu komorněji, aby se na nich nepotkalo více než 100 lidí,“ uvedl kastelán.

Jedním z největších taháků sezony bude představení jednoho z Mánesových vrcholných děl. Název se chystá památka odtajnit až na začátku června na samostatné tiskové konferenci. „Je to obraz, který byl naposledy na Moravě v 60. letech, konkrétně v Brně. Je to jeden z nejslavnějších českých obrazů,“ doplnil kastelán.

Zámek na konci května například chystá malířské workshopy, v plánu je i projekt Najdi svého Mánesa s cílem pokusit se dohledat jeho nezvěstná díla, chystá se také turistický pochod „Mánesovou stezkou“ z Náměště na Hané a ze Slatinic. Na 11. září je naplánován koncert Mánesovy obrazy v hudbě ve Velkém sále zámku, o den později se chystají také kastelánské prohlídky, přednášky i autorská divadelní hra, doplnil kastelán.

Mánes na zámku v Čechách pod Kosířem pobýval mezi lety 1849 až 1870, pojilo ho přátelství se šlechtickým rodem, který zámek vlastnil. „Během svého pobytu v Čechách vytvořil řadu děl, některá z nich přímo na zakázku od Silva Tarouců, jako například velká plátna, která je dnes možné zhlédnout ve Velkém sálu zámku, některá dělal pro radost svou i svých mecenášů, například malované dopisní papíry, ilustrovanou báseň o Hanselburgu či vějíře, které byly určeny hlavně pro zámeckou paní Gizelu, její sestru Anežkou a sestřenici Jetty, které učil malovat,“ doplnil kastelán.

Jeho spjatost s památkou návštěvníkům připomínají dvě expozice, jedna se nachází v Mánesově altánu v zámeckém parku a věnuje se jeho pracím s lidovou tematikou. Druhá část otevřená loni je instalovaná v zámeckých interiérech a je zaměřena na Mánesovu tvorbu určenou pro jeho šlechtické mecenáše. Zámek má také unikátní sbírku čtrnácti Mánesových maleb, které vznikly přímo na zámku nebo v souvislosti s jeho zdejším pobytem.

Reklama

Doporučované