Hlavní obsah

Žantovský: Bude to těsné, potřebná povolební katarze se v USA nedostaví

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Reklama

Pokud výsledek ovlivní spory o platnost hlasů a budou rozhodovat soudy, může se nespokojenost proměnit v masové protesty a možná i násilí, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy někdejší český velvyslanec v USA Michael Žantovský.

Článek

Je to dlouhá americká noc a pravděpodobně to bude minimálně také dlouhá středa. Teď dopoledne, když spolu hovoříme, vítěz ještě jasný není. Jak moc v tomhle očekávání dokáže být Amerika trpělivá?

Já bych tentokrát na trpělivost Ameriky v tomhle příliš nespoléhal, protože ta situace je emocionálně velmi vypjatá a obě strany se budou dožadovat výsledků a obě očekávají, že vyhraje právě jejich strana. A protože je pravděpodobné, že se to dneska nedozvědí, tak ty další dny budou čím dál tím napjatější. Záleží samozřejmě na tom, jak dlouho se to celé potáhne.

Vy jste nedávno v České televizi řekl, že byste si spíš vsadil na Joea Bidena. Pořád tohle vaše tvrzení platí?

Já jsem, pokud si dobře pamatuji, a opravte mě, jestli se mýlím, nikde neřekl, že bych si vsadil, protože prostě na tohle nesázím. Řekl jsem ale, že očekávám, že vyhraje Joe Biden. Nejsem si tím už teď tak jistý jako v okamžiku, kdy jsem to řekl. Myslím si, že v tuhle chvíli je to tak padesát na padesát. A že to může vyhrát i Donald Trump.

Co se stane v případě, že nedojde k přesvědčivému vítězství? Třeba pokud bude mít jeden z kandidátů jenom o jednoho nebo o několik volitelů navíc, než je těch potřebných 270? Jaká reakce společnosti se podle vás dá očekávat? Protože ten mandát tím pádem bude podstatně slabší, než se asi původně očekávalo.

To by samo o sobě nemuselo být až takový problém, protože americký systém je nastavený tak, že výsledek voleb platí, i když kandidát vyhraje třeba byť jen o jediný volitelský hlas. Ale tady existuje nebezpečí, že některé ty výsledky mohou být zpochybňovány. Donald Trump už se vyjádřil v tom smyslu, že ty předčasné korespondenční hlasy, které dojdou po konci volebního dne, už jsou hlasy sporné nebo podle něj možná i neplatné. A o to se potom může vést spor, který by teprve rozhodl o samotném výsledku a o počtu volitelských hlasů. A to v tuhle chvíli nevíme.

Prezident Trump už se sám prohlásil za vítěze a vyzval dokonce k zastavení počítání těch korespondenčních hlasů, o kterých vy jste teď říkal, že je zpochybnil. Překvapila vás taková jeho reakce?

Ne tak úplně, protože on to naznačoval už před volbami, že je tohle nejspornější bod celého volebního procesu, a dokonce hovořil o možnosti podvodů nebo ukradení těch voleb, jak on to nazývá. Je to jeho rétorika. I Biden ve svém kratším vystoupení prohlásil, že demokraté jsou na cestě k vítězství, takže to jsou takové povzbuzující signály šířené dovnitř vlastního tábora. Ale co to znamená pro okamžiky po vyhlášení definitivních výsledků, je v tuhle chvíli těžké říci.

Bez ohledu na konečný výsledek, pokud volby vezmeme jako referendum o Trumpově dosavadním prezidentství, tak podle voličské podpory to nevypadá na úplně špatné vysvědčení. Jak si současný prezident dokázal udržet tak vysokou podporu? Desítky milionů hlasů má už v této chvíli jisté.

Je tam markantní rozdíl mezi předpověďmi a skutečným volebním výsledkem. Dokonce se zdá, že v tom počtu jednotlivých hlasů, ve kterém celkem jasně v roce 2016 zvítězila Hillary Clintonová, je rozdíl mezi Bidenem a Trumpem v letošních volbách ještě menší. Lze to přičíst jednak krátkodobějším faktorům, jaksi velmi silnému finiši Donalda Trumpa v předvolební kampani, ale také některým dlouhodobějším faktorům, jako je celkem příznivý vývoj americké ekonomiky.

A také některé Trumpovy výsledky v zahraničněpolitické oblasti. Přece jen určité omezení migrace z jihu do Spojených států, která pro mnohé Američany představuje problém. Takže se nedá říci, že pro něj to čtyřleté období skončilo nějakou katastrofou. To ale ještě neznamená, že vyhraje.

Wisconsin, Michigan a Pensylvánie. To jsou ty státy, na které se teď čeká a které pravděpodobně rozhodnou o výsledku. Tam se bude ještě chvíli sčítat. Co je to vlastně za státy? Proč jsou pro volby tak důležité?

Já bych k těm třem státům, které jste jmenoval, ještě připočetl Severní Karolínu a Georgii. V Georgii se dokonce zdá, že se může konečný výsledek přece jen přiklonit na stranu Joea Bidena. Z těch pěti států je Pensylvánie největší stát a má nejvíc volitelských hlasů. A v tuto chvíli se zdá, že se celkem jasně přikloní na Trumpovu stranu. Výsledek ve Wisconsinu se nedá předvídat, ten je velmi těsný. A Michigan je někde mezi těmito dvěma póly. Trump tam celkem solidně vede, ale ty hlasy zdaleka ještě nejsou dopočítány. Takže matematika je velmi složitá, ale pokud se podaří Trumpovi udržet Georgii, vypadá to, že vyhraje v Severní Karolíně, tak by mu stačilo vyhrát v Pensylvánii a Michiganu, a Wisconsin by tak už nepotřeboval.

Velká bitva se vedla také o Floridu. Ta v posledních letech ve volbách rozhodovala o tom, kdo vlastně volby vyhraje – prezident nevyhrál navzdory Floridě. Teď připadla Donaldu Trumpovi. Myslíte si, že to je jasný signál o tom, že nakonec může Trump obhájit vítězství?

Ano, v mytologii amerických prezidentských voleb existují tzv. signální státy. Jedním z nich je Florida a tím druhým je Ohio. A jak v Ohiu, tak na Floridě vyhrál v těchto volbách Donald Trump.

Jak podle vás budou reagovat demokraté a jak budou reagovat republikáni, pokud jejich kandidát prohraje?

To bude záležet na způsobu prohry. Pokud prohra bude jednoznačná a bude to prohra u volebních uren, tak si myslím, že ta strana, která prohraje, bude samozřejmě zklamaná, ale s tím výsledkem se smíří. Pokud výsledek ovlivní nějaké povolební spory o platnost hlasů v jednotlivých státech, pokud o nich budou nakonec rozhodovat soudy, tak se obávám, že se nespokojenost může proměnit v masové protesty a v některých místech možná i v projevy násilí.

A soudní bitva se asi dá očekávat. Prezident Trump už řekl, že sází i na Nejvyšší soud. Co si myslíte, že se v těch nejbližších dnech a týdnech vlastně bude po této stránce dít?

Je otázkou, k čemu dojde po prvním sčítání. Protože pokud Trump vyhraje, bude tahle hrozba daleko menší. Pokud Trump prohraje o pár volitelských hlasů v některém ze států, kde se sčítaly korespondenční hlasy i po uzávěrce včerejších amerických voleb, tak to je daleko problematičtější situace. Tady by se jednalo zejména o Pensylvánii. Tam si nedovedu představit, jak se ten spor vyřeší.

Volby často bývají v demokratických společnostech určitou katarzí. Myslíte si, že se tohle dá říct o letošních amerických volbách? Dojde k nějakému uvolnění napětí a nadechnutí se na další čtyři roky?

Obávám se, že to není příliš pravděpodobné a že výsledek voleb bude tak těsný a bude možná dokonce tak sporný, že povede k další polarizaci mezi oběma tábory na americké politické scéně, k dalším střetům. Katarze, která by byla rozhodně dobrá, se nedostaví.

Reklama

Doporučované